Institutiile democratice din Romania, compromise - Financial Times

Luni, 20 August 2012, ora 10:11
5890 citiri
Institutiile democratice din Romania, compromise - Financial Times

Tensiunile care domina scena politica romaneasca si incercarile de a limita atributiile Curtii Constitutionale din Romania pot provoca probleme la frontiera de sud-est a Uniunii Europene, comenteaza presa straina.

In Romania au loc tentative de limitare a prerogativelor CCR, guvernul Ungar incearca sa acapareze presa, instantele si activitatile culturale, iar in Serbia un nou guvern isi impune autoritatea asupra Bancii Centrale, pana acum independenta. Toate aceste evolutii politice reprezinta un serios motiv de ingrijorare, atrage atentia Financial Times.

"Luate impreuna, evolutiile sugereaza ca s-ar putea extinde o problema pentru evolutia democratica in partea de sud-est a UE", se arata la inceputul materialului de pe FT.

Jurnalistii subliniaza ca, daca o democratie ar fi definita doar de un stat in care guvernele pot fi schimbate fara violenta, nu ar exista motive de critica.

Alegerile din fostele tari comuniste, acum membre UE, dar si din statele care spera sa adere la Uniune sunt in general libere si corecte. Insa democratia inseamna mai mult decat o urna de vot - inseamna institutii independente care garanteaza ca guvernul raspunde in fata cetatenilor, subliniaza autorul materialului.

"In Romania si Ungaria, deja membre UE, si in Serbia, care aspira la aderare, aceste institutii sunt compromise. Fiecare situatie are propriile caracteristici, iar lupta post-sovietica pentru putere se duce cu arme diferite, iar cultura democratica nu este inca bine inradacinata", se mai arata in material.

FT aminteste ca Banca europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a identificat o deteriorare ingrijoratoare in atitudinile fata de democratie si economia de piata in aceste trei tari: Romania, Ungaria si Serbia. In acest context, oficialii de la Bruxelles ar trebui sa faca mai mult ca sa impiedice extinderea unor practici antidemocratice in aceste state.

In plus, membrele UE ar trebui sa isi foloseasca sactiunile pe care le au la dispozitie - suspendarea drepturilor de vot ale unei tari - mai degraba decat sa priveasca aceste pedepse drept "optiunea nucleara" cu care se poate doar ameninta, dar care nu se poate implementa.

In finalul articolului, FT accentueaza ca toate statele care adera la UE trebuie sa respecte criteriile de la Copenhaga si sa se angagajeze ca vor respecta guvernanta democratica si drepturile omului, vor adera la economia de piata si accepta obligatiile UE.

"Aceste cerinte nu sunt suspendate odata ce o tara a aderat la UE, iar Europa trebuie sa spuna asta foarte clar", conchide Financial Times.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...