Romania, trimisa in judecata la CJUE pentru ca nu a recuperat ajutoarele de stat de la fratii Micula

Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 14:21
4521 citiri
Romania, trimisa in judecata la CJUE pentru ca nu a recuperat ajutoarele de stat de la fratii Micula
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Europeana a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligatiei de a recupera in integralitate de la Viorel si Ioan Micula si de la grupul lor de societati ajutoare de stat ilegale in valoare de pana la 92 de milioane euro, in conformitate cu decizia Comisiei din 2015, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Printr-o hotarare pronuntata de o instanta de arbitraj in decembrie 2013 (Micula/Romania) s-a constatat ca, prin retragerea, in 2005, a unei scheme de incurajare a investitiilor, cu patru ani inainte de expirarea sa prevazuta pentru 2009, Romania a incalcat un tratat bilateral de investitii incheiat intre Romania si Suedia.

Romania a anulat schema de ajutoare ca parte a procesului de aderare la UE in vederea respectarii normelor europene privind ajutoarele de stat in legislatia sa nationala.

Instanta de arbitraj a obligat Romania sa ii despagubeasca pe reclamanti, Viorel si Ioan Micula, doi investitori cu cetatenie suedeza, pentru ca acestia nu au beneficiat in intregime de schema.

Cu toate acestea, in urma unei investigatii amanuntite, la 30 martie 2015, Comisia a adoptat o decizie in care concluziona ca suma platita de Romania drept despagubiri celor doi investitori si societatilor acestora incalca normele UE privind ajutoarele de stat si, in consecinta, obliga Romania sa recupereze despagubirile de la beneficiari.

"Comisia a constatat ca, prin faptul ca a platit despagubiri reclamantilor, Romania le-ar acorda avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare incompatibila", subliniaza Executivul comunitar.

Termenul pentru punerea in aplicare de catre Romania a deciziei Comisiei a fost 31 iulie 2015, in conformitate cu procedurile standard, si anume patru luni de la notificarea oficiala a deciziei Comisiei. Pana la recuperarea integrala a ajutorului ilegal, beneficiarii in cauza continua sa profite de un avantaj competitiv ilegal, motiv pentru care recuperarea trebuie sa aiba loc cat mai curand posibil.

Romania a recuperat deja de la beneficiari o parte din ajutoarele ilegale. Cu toate acestea, dupa mai mult de trei ani de la decizia Comisiei, aproape jumatate din valoarea initiala a ajutorului nu a fost inca recuperata si deocamdata nu exista nicio perspectiva de rambursare integrala imediata a ajutorului restant.

Prin urmare, Comisia a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie pentru nepunerea in aplicare a deciziei Comisiei, in conformitate cu articolul 108 alineatul (2) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

In conformitate cu jurisprudenta constanta a UE, o decizie a Comisiei este obligatorie si executorie si in fata instantelor nationale, iar recuperarea este reglementata de legislatia nationala, cu conditia ca aceasta sa permita o recuperare imediata si efectiva. In cazul de fata, procesul de recuperare nu a avansat in ultimii ani, iar instantele din Romania nu au respectat decizia de recuperare a Comisiei.

Eveniment Quarterly Report

Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
În ciuda promisiunilor coaliției de guvernare de a reduce cheltuielile bugetare, numeroase categorii de angajați la stat își păstrează sporurile nesimțite, în timp ce alții au excepție...
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
#Romania judecata fratii Micula , #Romania UE