Barcelona se desparte de luptele cu tauri: Duminica, ultima corida

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 17:37
5529 citiri
Barcelona se desparte de luptele cu tauri: Duminica, ultima corida

Dupa aproape un secol de coride, Placa de Toros Monumental din Barcelona va gazdui, duminica, ultima lupta cu tauri din regiunea catalana.

Sunt asteptati sa soseasca la ultima corida circa 20.000 de impatimiti ai acestui spectacol, anunta agentiile EFE si Associated Press.

Incepand cu 1 ianuarie 2012, intra in vigoare legea care interzice coridele pe teritoriul Cataloniei. Legea a fost aprobata, anul trecut, de parlamentul catalan, dupa ce activistii care apara drepturile animalelor au strans 180.000 de semnaturi in favoarea ei.

Dar criticii acestei initiative sustin ca legea nu a fost adoptata pentru apararea animalelor, ci ca un gest ostil fata de Spania al sustinatorilor independentei Cataloniei. Legea a declansat o dezbatere nationala asupra acestei manifestari traditionale spaniole, care a inspirat in creatiile lor artisi si scriitori ca Goya, Picasso si Hemingway.

La ora actuala, sustinatorii coridelor cauta solutii pentru abrogarea legii sau cel putin pentru ca aceasta interdictie sa nu fie adoptata si de alte regiuni din Spania. Printre alternativele pe care le au in vedere se afla apelul la Curtea Constitutionala, intarzierea aplicarii legii, sau strangerea de semnaturi chiar cu ocazia spectacolului de duminica, prin care sa se sustina o initiativa in fata Congresului pentru declararea coridelor ca Bun de Interes Popular si pentru abrogarea legii de interzicere a lor.

Arena Monumental, inaugurata in anul 1914, este unica unde au loc coride in regiunea catalana. Este a doua regiune din Spania care a scos luptele cu tauri in afara legii, dupa Insulele Canare in anul 1991.

Nu exista, deocamdata, indicii ca si alte regiuni din Spania ar dori sa le urmeze exemplul. In ciuda traditiei coridelor, popularitatea acestora a scazut in ultimii ani. In regiunea catalana, acest declin a inceput odata cu sfarsitul dictaturii lui Francisco Franco in anul 1978 si pe masura intensificarii nationalismului catalan si a respingerii valorilor traditionale spaniole.

Citește și:
Mesajul agramat al Regelui Cioabă pentru austrieci: „ Vor fi numai pene de lebădă!”
Mesajul agramat al Regelui Cioabă pentru austrieci: „ Vor fi numai pene de lebădă!”
Autointitulat rege al romilor, Dorin Cioabă a reacționat după ce Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen. El a postat un mesaj agramat pe Facebook după ce Austria a respins...
Un fost ministru face lista eșecurilor lui Iohannis, cu Schengen pe primul loc: ”Tot ce a atins s-a terminat prost”
Un fost ministru face lista eșecurilor lui Iohannis, cu Schengen pe primul loc: ”Tot ce a atins s-a terminat prost”
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, susține că ”tot ce a atins Klaus Iohannis s-a terminat prost” și că poate doar ”România Educată” este o pată mai mare decât aderarea la...