Catalonia a dat startul. Ce alte regiuni din Europa isi doresc independenta, inclusiv in Romania

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 11:24
21572 citiri
Catalonia a dat startul. Ce alte regiuni din Europa isi doresc independenta, inclusiv in Romania

Catalonia si-a proclamat independenta, generand o criza de proportii, dar Spania nu este nici pe departe singura tara europeana care se confrunta cu asemenea probleme, in mai multe state, printre care si Romania, existand focare secesioniste, mai mici sau mai mari.

Cotidianul The Guardian face o scurta trecere in revista a acestora, pornind chiar din estul Europei, unde se lupta de decenii pentru autonomie si independenta comunitatile din Istria (Croatia), Moravia si Silezia Inferioara (Cehia), Silezia Superioara (Polonia) si din Tinutul Secuiesc (Romania).

Insumand circa 500.000 de locuitori (2,5%), Tinutul Secuiesc este prezentat drept o regiune din centrul Romaniei in care etnicii maghiari isi doresc si mai multa autonomie. Conform ultimului recensamant, din 2011, aproape jumatate dintre maghiarii care traiesc in Romania si care constituie cea mai mare minoritate din tara locuiesc in Tinutul Secuiesc.

In nordul Europei tanjesc dupa mai multa autonomie sau chiar independenta comunitatile din Bornholm si Insulele Feroe (Danemarca), in timp ce in sud nu doar Spania are probleme serioase, ci si Italia.

Pe harta interactiva realizata de jurnalistii britanici apar Tara Bascilor, unde traiesc circa 3 milioane de nationalisti spanioli care nu de putine ori au avut confruntari sangeroase cu fortele de ordine, dar si punctele nevralgice din Italia:

  • Lombardia (10 milioane de locuitori, 17% din total)
  • Venetia (4,9 milioane, 8%)
  • Sicilia (5 milioane, 8,25%)
  • Tirolul de Sud (511.000, 0,9%)

Franta are batai de cap cu nationalistii corsicani, circa 330.000 (0,49%), care se lupta pentru autonomia micutei insule inca din anii 1960.

Nici vestul Europei nu este scutit de probleme, dimpotriva. Flamanzii din Belgia reprezinta circa 53% din populatia totala, iar faptul ca partidul care ii reprezinta este cel mai bine reprezentat acum in Parlamentul federal ar putea impinge pana la o ruptura a tarii dupa alegerile din 2019, scrie sursa citata.

Valonii, la randul lor (32%) se lupta si ei pentru independenta, in timp ce Bretonii (5%) si-ar dori sa se rupa de Franta si sa se alature Marii Britanii, cu care impartasesc valori culturale si istorice.

In Germania, Bavaria (12,9 milioane, 15,6%) ridica cele mai multe semne de intrebare, nationalismul avand radacini istorice in secolul 19. Totusi, sondajele din 2017 arata ca doar unul din trei membri ai comunitatii bavareze ar fi in favoarea independentei.

Iar Irlanda de Nord (1,8 milioane, 2,8%), Scotia (5,4 milioane, 8,2%) si Tara Galilor (3,1 milioane, 4,7%) reprezinta temerile guvernului Marii Britanii, in special in contextul Brexit-ului.

Vineri, Parlamentul Cataloniei a aprobat proclamarea independentei regiunii fata de Spania si constituirea unei republici, consecinta a referendului din 1 octombrie, la care locuitorii s-au pronuntat pentru independenta regiunii.

In consecinta, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a dizolvat Executivul si Parlamentul regiunii. Oamenii au iesit in strada in mai multe orase din tara, militand pro sau contra independentei.

Deocamdata, pana la alegerile anticipate din 21 decembrie, conducerea Guvernului catalan va fi asigurata de vicepremierul spaniol Soraya Saenz.

Citeste mai multe despre:

Citeste si:
Florin Cîţu vrea o creștere de 8% a salariului minim în acest an. Până la 1 noiembrie vrea să identifice o soluție în acest sens
Florin Cîţu vrea o creștere de 8% a salariului minim în acest an. Până la 1 noiembrie vrea să identifice o soluție în acest sens
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Piedone, circ în miez de noapte. "Bă, directore, te-a făcut mămica ta director? Acum toată lumea, din casă, de la masă, de unde sunteți, cu coasele în mână!" VIDEO
Piedone, circ în miez de noapte. "Bă, directore, te-a făcut mămica ta director? Acum toată lumea, din casă, de la masă, de unde sunteți, cu coasele în mână!" VIDEO
Primarul Cristian Popescu Piedone a făcut un adevărat show cu zeci de spectatori miercuri seară, în plină stradă, și prin parcurile din Sectorul 5. Cu o stație de emisie-recepție în...
Sursa: Ziare.com