Ce urmeaza pentru Catalonia, care in cateva saptamani va ramane fara bani

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 09:04
6910 citiri
Ce urmeaza pentru Catalonia, care in cateva saptamani va ramane fara bani
Foto: Arhiva Pixabay

Catalonia, o regiune spaniola aflata in inima Europei, in care separatistii ameninta cu secesiunea, ar putea sa fie antrenata intr-o spirala periculoasa a tulburarilor si represiunii sau ar putea sa se angajeze in organizarea unor alegeri regionale anticipate in speranta de a reporni de la zero.

AFP prezinta intr-o analiza principalele scenarii:

Suspendarea autonomiei

In pofida faptului ca regiunea Catalonia este profund impartita pe tema independentei, separatistii aflati la putere iau in calcul sa declare independenta, in baza referendumului de autodeterminare interzis de la 1 octombrie.

Ei se considera legitimati de rezultatele - de neverificat - o victorie cu 90,18% din voturile exprimate de 43% dintre catalanii cu drept de vot.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy anunta, la randul sau, ca va cauta sa reia controlul asupra situatiei, suspendandu-i total sau in parte autonomia, o masura fara precedent de la dictatura lui Francisco Franco (1939-1975).

Aceste masuri ar putea sa inceapa sa fie puse in aplicare catre sfarsitul lui octombrie, dupa adoptarea lor de catre Senat.

Madridul a preluat deja finantele Cataloniei, care va ramane fara fonduri proprii in cateva saptamani.

Guvernul ar putea sa preia controlul si asupra Politiei regiunii si sa-i inlocuiasca liderii. El va incerca sa prezinte aceasta masura ca pe un mijloc de restaurare a "democratiei", promitand organizarea unor alegeri regionale la termen.

In ceea ce-l priveste, Guvernul catalan se va lansa atunci intr-o declaratie unilaterala de independenta. Dar recunoscuta de cine? Pentru moment nu are niciun sustinator cu greutate in comunitatea internationala. Conducatorii sai ar putea sa fie incapabili, riscand sa-si transforme sustinatorii in martiri.

Alegeri

Surse guvernamentale de la Madrid au dat asigurari, miercuri, ca o convocare a unor alegeri anticipate de catre Carles Puigdemont va determina Guvernul sa renunte la o suspendare a autonomiei.

Carles Puigdemont este tintuit cu spatele la perete. In cadrul coalitiei care l-a adus la putere - din care fac parte conservatori, stanga republicana si extrema stanga -, unii doresc ca el sa dea inapoi, altii sa mearga inainte.

Alegerile i-ar permite sa dea inapoi fara sa fie "umilit". Catalanii ar putea, atunci, sa-si exprime punctul de vedere. O ocazie ca si Madridul sa faca campanie.

Insa "daca obtinem o victorie cu un singur vot peste 50%, mergem inainte", declara miercuri pentru AFP un conducator separatist.

Pentru moment, aceasta optiune este indepartata. Insa vor trece cateva zile pana cand Senatul va supune la vot suspendarea autonomiei, iar datele problemei s-ar putea schimba.

Strada

In orice caz, 40 pana la 50% dintre locuitorii regiunii sustin independenta, potrivit sondajelor.

Multi se simt "umiliti" de politica conservatorilor, care au obtinut anularea partiala, in 2010, a unui statut ce acorda competente largi regiunii.

Spania s-a confruntat in Tara Bascilor, cu 2,2 milioane de locuitori, cu 40 de ani de tulburari sociale in jurul luptei pentru independenta a organizatiei armate ETA.

Acum, dupa ce acest front s-a linistit, se indreapta ea, oare, catre unul si mai grav, in Catalonia, cu 7,5 milioane de locuitori? Pentru moment, manifestatiile raman pasnice.

In cadrul Guvenului spaniol, unii mizeaza pe oboseala catalanilor, care vor fi afectati din plin de o criza economica indusa de instabilitatea politica. Cei mai afectati le vor intoarce, atunci, spatele "radicalilor".

Insa Guvernul catalan dispune si el de o larga baza de sustinatori.

In timpul referendumului, mii de persoane au sfidat autoritatea statului si au ascuns urne ori s-au opus pasnic, in jurul sectiilor de votare. Multi au manifestat "impotriva fortelor de ocupatie".

Acesti activisti raman mobilizati. Ei provin din categorii foarte diferite, din clase sociale instarite sau nu, sunt studenti, tarani, functionari, primari, pompieri, docheri, sindicalisti.

Cei mai hotarati ar putea sa incerce "sa paralizeze Catalonia" prin blocarea infrastructurii.

O eventuala reactie a fortelor de ordine trimise ca intariri de Madrid ar fi atunci hotaratoare si mult mai sensibila ca cea a politistilor din Catalonia, dintre care multi le sunt credinciosi liderilor lor regionali.

Presiune externa

Nici Mariano Rajoy si nici Carles Puigdemont nu vor putea sa ignore presiuni venite din exterior - oficiali europeni ingrijorati, investitori, bancheri, agentii de rating.

Un razboi de imagine este angajat pe terenul drepturilor omului, in contextul in care separatistii joaca cartea "democratiei impotriva represiunii Madridului", care intarzie sa explice faptul ca drepturile catalanilor care nu sustin independenta au fost si ele incalcate, intrucat li s-a refuzat o dezbatere in profunzime asupra independentei.

In acest sens, cei doi au de pierdut totul, daca blocajul persista.

Cum s-a ajuns aici

Parlamentul catalan a votat pe 6 septembrie o lege ce prevedea organizarea unui referendum de autodeterminare.

Curtea Constitutionala a suspendat intr-o prima faza legea referendumului, pentru a-i examina legalitatea, insa guvernul catalan a ignorat decizia Curtii, si pe 1 octombrie scrutinul a avut loc intr-o zi de duminica marcata de violente incredibile intr-o tara europeana.

Peste 90% dintre cei care au votat s-au aratat pentru independenta Cataloniei.

In discursul din Parlamentul local, Carles Puigdemont a evitat sa spuna clar daca declara independenta si a vrut sa inceapa negocieri cu Spania.

Asa ca Guvernul de la Madrid a cerut sa isi clarifice pozitia si i-a dat un ultimatum.

Presedintele Parlamentului European: Nimeni din UE nu poate accepta independenta Cataloniei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catalonia indepedenta Spania , #Spania
Comentarii