Ziare.com

AFP: Ce s-a intamplat in 1934, cand Catalonia s-a autoproclamat republica

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 21:38

   

AFP: Ce s-a intamplat in 1934, cand Catalonia s-a autoproclamat republica
Presedintele guvernului autonom al Cataloniei Lluis Companys proclama, la 6 octombrie 1934, un "stat catalan in cadrul unei Republici federale a Spaniei" inexistente, pentru a se preda dupa zece ore, in care au fost ucise zeci de persoane, noteaza AFP.

Atunci cand a facut aceasta proclamatie, partidele de stanga au declansat o "greva generala revolutionara" in semn de protest fata de intrarea in Guvern a trei ministri dintr-o coalitie de partide de dreapta, CEDA.

"Catalani!", striga el de la balconul Generalitat, sediul Guvernului catalan, "in acest moment solemn, in numele poporului si Parlamentului, Guvernul pe care-l prezidez isi asuma toate puterile in Catalonia, proclama statul catalan al Republicii federale spaniole, iar in vederea stabilirii si intaririi relatiilor cu liderii protestului general impotriva fascimsului, ii invit sa infiinteze in Catalonia Guvernul provizoriu al Republicii".

Companys nu i-a consultat anterior pe liderii grevei generale, iar Republica a II-a nu era federala.

Insa, o prima oara, fara sa astepte adoptarea Constitutiei in decembrie 1931, Catalonia, autoproclamata Republica, a incercat sa se doteze cu un statut de autonomie care era compatibil doar cu un model de stat federal.

Guvernul de la Madrid a fost nevoit sa poate negocieri dure pentru a se ajunge la competente acceptabile in noul stat unitar.

Raspunsul Guvernului nu s-a lasat asteptat.

Comandantul militar din Catalonia, generalul Domingo Batet, a refuzat sa se puna la ordinul Generalitat, iar dupa ce s-a consultat cu seful Guvernului de la Madrid a proclamat starea de razboi.

Un infanterist a cazut sub gloantele unui militian, iar armata a raspuns cu tunul.
Confruntarile din acea noapte s-au soldat cu 46 pana la 80 de morti, potrivit istoricilor.

La ora 6.00 dimineata, pe 7 octombrie, la zece ore de la proclamatie, Companys a anuntat ca se preda generalului Batet.

El a fost arestat impreuna cu Guvernul si mai multi deputati. Fotografia in care apar in spatele gratiilor avea sa faca inconjorul lumii.

La 14 decembrie, o lege suspenda pe termen nedefinit autonomia Cataloniei.

Refugiat in Franta dupa Razboiul Civil (1936-1939), Companys a fost arestat de germani in 1940 si predat dicatatorului Francisco Franco.

El a fost executat prin impuscare pe 15 octombrie, la Montjuic, o fortareata care strajuieste Barcelona. A devenit un erou al sustinatorilor catalani ai independentei.

Amintim ca Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri, prin vot secret, proclamarea independentei regiunii fata de Spania si constituirea unei republici. In replica, Senatul de la Madrid a votat suspendarea autonomiei Cataloniei si, practic, dizolvarea tuturor institutiilor regionale.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 12096 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bravo Catalonia! jos trintorii de la Madrid care fura precum Draknea

jos Madrid, bravo independenta Cataloniei....Jos radicalii maghiari in frunte cu Laszlo Tokes, tradator si vinzator de tara!

 

e o contradictie de logica sau o dubla masura in ce scrii:

inainte de 4 puncte aprobi independenta Cataloniei, dupa 4 puncte dezaprobi radicalii maghiari care vor autonomia (eventual independenta) teritoriilor locuite majoritar de unguri. Ceva nu e in regula.

Probabil,

Are baltagul știrb,ori nu are coadă...
Vecinii așteaptă cu sufletul...in gură,să treacă cu balonul pe deasupra Ardealului,spre Buda și Pesta.

Mina KGB-ului este lunga

Si-a bagat Putin coltii in inima occidentului. Cred ca Spaniei ii trebuie un nou Franco sa-i scoata din rahatul asta. Ce pacat.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor