Catalonia si-a declarat independenta: Ce urmeaza pentru Spania?

Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 18:25
16992 citiri
Catalonia si-a declarat independenta: Ce urmeaza pentru Spania?
Foto: Pixabay

Declararea independentei Cataloniei reprezinta cea mai grava criza politica din Spania ultimilor 40 de ani, dar si o provocare pentru Uniunea Europeana.

Dupa cativa ani de sicane cu autoritatile de la Madrid, sustinatorii secesiunii au obtinut o victorie in Parlamentul regional, care a votat vineri in favoarea ruperii de restul tarii.

In replica, premierul spaniol a dizolvat Parlamentul, Guvernul si alte institutii din Catalonia, numindu-si vicepremierul la conducerea regiunii.

BBC analizeaza ce urmeaza sa se intample in tara peninsulara.

Cum s-a ajuns aici

Dupa ani si ani in care unii catalani au fost nemultumiti de nivelul de autonomie pe care il are regiunea in raport cu autoritatea centrala a Spaniei, dorinta de separare a ajuns in aceasta toamna la cote inalte.

Mai intai, in urma referendumului organizat pe 1 octombrie, nerecunoscut de autoritatile de la Madrid, catalanii au votat pentru independenta in proportie de 90%, potrivit organizatorilor, prezenta la urne fiind de 43%.

Ulterior, Parlamentul regional (unde separatistii au majoritate) a votat pentru declararea independentei. Practic, s-a decis crearea unei noi republici. Astfel, Catalonia nu mai recunoaste Constitutia spaniola.

Cum a raspuns Madridul

Autoritatile centrale din Spania au activat Articolul 155 din Constitutie, care le-a permis sa il indeparteze de la conducerea regiunii pe presedintele Carles Puigdemont, sa dizolve Guvernul si Parlamentul. Mana dreapta a premierului spaniol, vicepremierul Soraya Saenz, a preluat temporar conducerea Cataloniei, pana la organizarea de alegeri anticipate, pe 21 decembrie.

In plus, Ministerul de Interne spaniol controleaza de-acum armata regiunii, Mossos d'Esquadra, formata din 17.000 de politisti, dupa ce l-a demis pe Josep Lluis Trapero.

O chestiune foarte importanta este cum vor reactiona politistii locali dupa ce noul lor comandat le va ordona sa ii evacueze din birouri pe cei care au fost demisi de Guvernul de la Madrid.

De asemenea, cel mai probabil, separatistii vor organiza proteste fata de deciziile luate de autoritatea centrala, in conditiile in care cea mai importanta miscare ce sustine independenta, Catalan National Assembly, vede Cabinetul Rajoy ca pe "un guvern strain".

Liderii acestei grupari le-au transmis celor 27.000 de functionari numiti de conducerea catalana sa nu asculte ordinele venite de la centru.

Separatistii vor raspunde in fata justitiei?

Parchetul General din Spania a transmis ca va initia saptamana viitoare o procedura judiciara impotriva fostului presedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, cel mai fervent sustinator al secesiunii. El e suspectat de rebeliune, fapta pentru care risca pana la 30 de ani de inchisoare. Dar mai intai, aceste acuzatii trebuie validate de un tribunal.

Parlamentarii catalani nu pot fi urmariti penal, pentru ca votul pentru declararea independentei a fost secret.

Pe de alta parte, doi oameni-cheie ai miscarii separatiste, Jordi Cuixart si Jordi Sanchez, se afla in arest intr-o inchisoare de langa Madrid.

Poate Rajoy sa preia controlul in totalitate?

Pana la acest moment, nu e clar cat de repede poate prelua efectiv Madridul controlul asupra Cataloniei. Deocamdata, politistilor li s-a spus sa fie neutri.

Planul este sa se aplice niste masuri speciale, care sa asigure ordinea, pana la organizarea alegerilor anticipate din 21 decembrie.

Desi, pe hartie, totul pare bine stabilit, in realitate procesul va fi unul complex, iar separatistii se vor opune miscarilor facute de autoritatile centrale.

Mai mult, orice abuz din partea fortelor de ordine va fi monitorizat atent, dupa incidentele grave care s-au petrecut in ziua referendumului.

Se mai poate ajunge la un compromis?

Da, nu e tarziu sa se ajunga la un compromis, numai ca cele doua parti par sa nu isi doreasca asa ceva.

O modalitate prin care Madridul poate recastiga increderea separatistilor este sa repuna in vigoare niste amendamente adoptate in 2006, care ofera puteri sporite autoritatilor regionale, dar care au fost eliminate patru ani mai tarziu, la cererea partidului lui Rajoy.

Cat de important este factorul economic?

Madridul are puternice avantaje economice, cu toate ca regiunea catalona este una dintre cele mai bogate din Spania.

Asta pentru ca mai mult de 1.600 de companii, inclusiv bancile Caixa si Sabadell, dar si unele companii de utilitati, au decis sa isi mute sediile din Catalonia, dupa referendum.

Catalonia aduce o cincime din PIB-ul tarii, dar are si o datorie uriasa (52 de miliarde de euro) catre guvernul central.

Toate aceste aspecte fac greu de anticipat ceea ce va urma. Apelul la manifestari pasnice si colaborare, negociere si evitarea violentei, facut de liderii UE arata, de fapt, ca lucrurile sunt departe de o solutionare. Escaladarea situatiei va depinde de intelepciunea cu care fiecare dintre cele doua parti va decide sa faca urmatorii pasi spre gasirea unui compromis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ce urmeaza spania, #spania independenta Catalonia, #independenta Catalonia , #Spania