De ce nu a intervenit UE in disputa pe Catalonia

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 19:42
6336 citiri
De ce nu a intervenit UE in disputa pe Catalonia
Foto: Arhiva Ziare.com

Ar fi putut UE sa medieze in conflictul dintre Barcelona si Madrid? Da, daca i s-ar fi permis. Dar acum e vorba despre viitor si nu exista alta optiune decat sprijinirea guvernului spaniol.

Pentru Uniunea Europeana nu se schimba practic nimic in urma declaratiei unilaterale de indepedenta a Parlamentului regional al Cataloniei.

Nu va exista o granita intre Spania sau Franta si Catalonia, nu va exista vama, nu va exista control al traficului rutier si feroviar, nu vor exista stavile in calea fluxului de marfuri si capital.

Din perspectiva UE, Catalonia ramane Spania si este astfel teritoriu al UE. Toti oamenii care traiesc in Catalonia pastreaza in continuare "cetatenia Uniunii", o garantie juridica privind dreptul la libera circulatie si protectie a drepturilor fundamentale in interiorul UE, aflata mai presus de legislatia nationala.

In cazul Cataloniei, UE este, aproape ca niciodata, clara si lipsita de echivoc.

Declaratia de independenta nu este conforma cu legea fundamentala a Spaniei. Guvernul regional catalan demis intre timp pericliteaza statul de drept in Spania. Comisia Europeana, Parlamentul European si toate cele 28 de state membre refuza sa recunoasca "Republica Catalonia".

Foarte corect, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca exista si asa destule fisuri in edificiul european. Cu 95 de state mici in UE, sistemul s-ar prabusi cu siguranta, a declarat politicianul luxemburghez, care provine el insusi dintr-un astfel de stat.

Uniunii nu i s-a cerut sa medieze

La intrebarea frecvent pusa, aceea daca UE n-ar fi trebuit sa medieze politic conflictul, intervenind din vreme, se poate raspunde, cu toate acestea, afirmativ.

Dar nu e de vina UE ca nu s-a ajuns la asta. Un mediator poate exista doar daca ambele parti au nevoie de el. Iar guvernul central spaniol nu voia un dialog cu ajutorul unui mediator.

Iar UE nu poate sili Spania sa accepte asa ceva. Poate ca Jean-Claude Juncker si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi trebuit sa ofere mai activ o astfel de mediere, dar pozitia clara si dura a Guvernului Rajoy de la Madrid nu le-a dat de ales.

Legile sunt interpretate la fel si la Madrid si la Bruxelles. Si tratatele europene, si dreptul international afirma ca integritatea statului membru Spania are prioritate. Iar dreptul regiunii Catalonia la independenta nu poate fi intemeiat pe dreptul international.

Dreptul la autodeterminare al unei regiuni nu include si dreptul la desprindere impotriva vointei statului din care face parte.

Din perspectiva UE, in Catalonia nu poate fi vorba de oprimare a poporului catalan sau de masive incalcari ale drepturilor omului. Spania este o democratie functionala. Iar faptul ca tocmai partizanii Brexit-ului si alte forte nationaliste din Europa acuza acum UE ca nu i-a ajutat pe catalani este absurd. Nu erau tocmai ei cei care acuzau UE ca se amesteca in toate, ca institutiile de la Bruxelles dicteaza?

Iar acum Bruxelles-ul ar fi trebuit sa se amestece, desi nu este indreptatit si nu este responsabil? Nici comparatia cu Polonia sau Ungaria nu sta in picioare. Acolo UE verifica respectarea statului de drept la nivelul intregii tari. In Polonia si Ungaria nu este vorba de separatism si secesiune, ci de incalcari ale principiului separarii puterii in stat, inscris in tratatele UE.

Prioritare sunt alegeri libere si pasnice

Vicepreseduntele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a justificat si recurgerea statului spaniol la mijloacele violente care se impun pentru a-i combate pe separatisti. In urmatoarele saptamani, guvernul spaniol trebuie sa intervina cu precautie impotriva eventualei rezistente impotriva administrarii Cataloniei de catre guvernul central de la Madrid.

Violente ale Politiei, de felul celor inregistrate la referendumul ilegal din 1 octombrie, nu sunt decat in interesul separatistilor. Iar UE ar face bine, pe cat ii este posibil, sa tempereze cele doua parti, in asa fel incat alegerile regionale de dinaintea Craciunului sa se desfasoare corect in Catalonia.

Si in cadrul negocierilor ulterioare privind un statut functional de autonomie si reconcilierea regiunii profund scindate, UE ar trebui sa joace un rol mai activ.

Aceasta ar fi si in interesul tuturor cetatenilor UE, fiindca o noua slabire economica a Spaniei, o noua criza financiara si a datoriilor care ar slabi in cele din urma si moneda euro nu sunt in interesul nimanui.

Iar interventia secretarului de stat belgian pentru migratie, Theo Francken, care a afirmat ca presedintele demis al Cataloniei ar avea poate sanse sa obtina azil politic in Belgia, ar trebui luata drept ceea ce este: o proba de umor flamand, oferita de un populist de dreapta.

Bernd Riegert

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#UE Spania Catalonia , #Spania