Pot fi oprite atacurile teroriste cu masini sau trebuie doar considerate inevitabile?

Vineri, 18 August 2017, ora 20:21
6182 citiri
Pot fi oprite atacurile teroriste cu masini sau trebuie doar considerate inevitabile?
Foto: Hepta.ro

Barcelona a intrat pe lista oraselor europene unde a avut loc un atac terorist cu un autovehicul, in ultimul an. Ce trebuie facut insa pentru ca autoritatile sa-si apere cetatenii de astfel de atentate foarte usor de realizat?

Atacuri de acest tip, cu vehicule care intra in multime, au inceput cu Nisa, vara trecuta, si au continuat cu Berlin, Londra de doua ori si Stockholm, iar numarul mortilor in aceste atacuri se ridica la aproape 130 si cel al ranitilor s-a apropiat de 1.000.

Editorialistul Simon Jenkins scrie, pentru The Guardian, ca evenimentele din Catalonia, asemenea celor din Londra din prima jumatate a acestui an, arata ca politia si-a imbunatatit reactiile la aceste acte teroriste.

Jenkins remarca insa ca va fi greu de rezistat, in acest context, apelurilor pentru o intruziune mai profunda in comunicarea electronica, dar ca trebuie mentinut un echilibru intre libertatea personala si ceea ce este in realitate o amenintare foarte neobisnuita.

Atacatorii sunt imuni la orice intimidare, iar acest lucru face ca amenintarea sa fie si mai mare si aproape imposibil de redus. Astfel, dezbaterea va fi despre cat de departe vrem sa mergem pentru a apara domeniul public fara sa-l "terorizam".

Autorul articolului mentioneaza ca, decenii in sir, pietonii nu au fost separati cu bariere serioase de soferii vitezomani si beti, in ciuda milioanelor de accidente si a bilantului mortilor. Astfel, potrivit acestuia, nu ar trebui vandalizate si desfigurate strazile pentru a preveni riscul unor morti si raniri provocate, in locul celor accidentale.

Raspunsul evident ar fi, potrivit acestuia, sa se repete faptul ca un act malefic care nu poate fi prevenit ar trebui sa fie vazut drept unul inevitabil. Spre exemplu, autoritatile londoneze au acceptat in anii '70 si '80 exploziile IRA ca aproape parte componenta a orasului, sustine Jenkins.

Ar ajuta, astfel, ca acestor acte de teroare sa nu li se mai faca niciun fel de reclama. Cum sa raportezi insa fara sa "promovezi" ceva anume, cum sa transmiti compasiune fara sa propagi teama reprezinta un capitol la care presa nu are indemanare.

Cum pot fi protejati cetatenii de atacurile cu autovehicule?

The Guardian mai intreaba cum poate fi un oras protejat de teroristii care folosesc vehicule drept arme. Singurul raspuns este ca nu se poate face acest lucru.

Insa autoritatile pot face multe pentru a diminua amenintarea, cel putin in ce priveste unele dintre tintele evidente. Privind astfel retrospectiv, oficialii vor regreta ca nu s-au miscat destul de repede pentru a spori masurile de securitate pe bulevardul La Rambla, intesat de turisti intr-o dupa-amiaza insorita de august, mai ales dupa atacurile cu vehicule care au avut loc in alte locuri din Europa, incepand cu anul trecut.

De altfel, primarul din Nisa a spus ca va convoca omologi europeni, luna viitoare, pentru a vedea cum se pot imbunatati securitatea in orasele proprii, dupa atacul de joi din Barcelona.

"Nu vom castiga razboiul cu reguli de pace", a spus Christian Estrosi, care a precizat ca in ultimul an au fost cheltuiti 30 de milioane de euro pe protejarea posibilelor tinte din oras, de eventuale atacuri cu autovehicule, si ca este nevoie de si mai multi bani pentru a face fata noilor amenintari.

Cele mai simple mijloace de aparare sunt barierele, care impiedica autovehiculele sa prinda viteza sau sa continue sa ruleze pe distante mari.

Insa exista si orase unde este practic imposibil de eliminat pericolul. Spre exemplu, dupa ce un camion a intrat in multime la targul de Craciun de la Berlin, in decembrie 2016, seful politiei, Klaus Kandt, a subliniat ca sunt atat de multe tinte - 2.500 de piete in Germania si 60 doar in capitala - incat este imposibil de redus la zero riscul unui atentat terorist.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#atacuri teroriste autovehicule Europa, #atac terorist La Rambla, #atac terorist furgoneta Spania, #morti atac terorist Barcelona , #Spania