Presedintele Cataloniei amana declararea independentei: Nu suntem infractori, nu suntem nebuni. Vom fi o republica independenta, dar nu acum

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 20:53
14610 citiri
Presedintele Cataloniei amana declararea independentei: Nu suntem infractori, nu suntem nebuni. Vom fi o republica independenta, dar nu acum
Foto: Twitter/Carles Puigdemont

Presedintele Cataloniei, Carles Puigdemont, nu a declarat independenta regiunii in discursul sau mult asteptat, sustinut marti, in fata Parlamentului regional, afirmand ca tine cont de rezultatul votului din 1 octombrie, dar ca amana acest moment in favoarea dialogului.

"Azi, facem un gest de responsabilitate, in favoarea dialogului", a spus Puigdemont.

Practic, potrivit presedintelui, rezultatul referendumului va avea efect in "cateva saptamani", ragaz cerut pentru ca "vrem sa demaram un dialog, altfel nu ar fi posibil sa ne atingem scopul".

"Trebuie sa mergem pas cu pas spre scopul nostru si spre ce ne-a cerut poporul la referendum", a mai spus presedintele.

"Europa a cerut dialog", a punctat presedintele Cataloniei, afirmand ca a auzit si a tinut cont de toate solicitarile. "Ne-au cerut sa deschidem un dialog cu guvernul spaniol si vom face asta. (...) Sunt convins ca in zilele urmatoare conflictul dintre Spania si Catalonia poate fi rezolvat, respectand vointa poporului catalan", a mai declarat liderul catalan.

"Vrem un viitor pentru fiii si fiicele noastre", a mai spus Puigdemont, inainte de multumi si a se retrage.

Ideea de baza din discursul sau ramane insa: "Catalonia si-a castigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultata si respectata. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absoluta in favoarea independentei. Catalonia va fi un stat independent in forma unei republici".

In discursul de marti seara din Parlament, urmarit cu mare curiozitate, daca nu chiar cu emotie de o lume intreaga, Carles Puigdemont a subliniat importanta momentului: "Traim un moment istoric si consecintele si efectele merg mai departe de tara noastra (...) Sunt constient ca sunt aici in fata Cataloniei si in fata lumii", a adaugat el.

Facand referire la referendumul din 1 octombrie, el a spus ca "aproape 3 milioane de oameni nu s-au speriat si au venit la vot", dar ca nu stie cati au incercat si nu au putut, pentru ca scolile erau inchise. "Consideram ca o jumatate de milion de oameni nu au putut vota", a spus presedintele catalan.

"Suntem aici pentru ca in 1 octombrie a avut loc acest referendum, in conditii extreme", a precizat Puigdemont, adaugand ca interventia sa de marti seara din Parlament "nu e o decizie personala, ceva care e in capul meu, ci rezultatul referendumului, vointa Guvernului pe care il conduc".

"Nu planuiesc sa amenint pe nimeni, nici sa insult. Toti suntem responsabili pentru asta. Trebuie ca situatia sa dezescaladeze, nu sa o alimentam si mai mult", a mai spus presedintele catalan.

Carles Puigdemont a explicat si care este situatia in Catalonia, o regiune care a ajutat democratia spaniola si care a modernizat tara, dar in care "Spania nu a investit".

"Toate aceste lucruri au avut impact asupra populatiei din Catalonia", a mai spus el, explicand cum s-a ajuns la referendum, de ce "trebuie sa fiu responsabil si sa tin cont de 7 milioane de oameni care traiesc in Catalonia".

"Am incercat sa dialogam de 18 ori cu guvernul spaniol, am incercat sa facem un referendum cum a facut si Scotia (...) De ce in Spania nu a fost posibil? Tot timpul ni s-a spus Nu de la guvernul spaniol", a mai declarat presedintele catalan.

"Sunt aici pentru dialog, pe baza de respect, asta e prioritatea noastra", a mai spus el.

Daca initial s-a adresat catalanilor, ulterior presedintele le-a vorbit spaniolilor: "Nu suntem infractori, nu suntem nebuni. Suntem oameni normali, vrem doar sa votam. Suntem pregatiti sa vorbim si sa avem un dialog. Nu avem nimic contra Spaniei. Vrem sa existe o intelegere mai buna cu Spania. Relatia nu mai merge de multi ani".

Discursul presedintelui separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, era asteptat la ora 19.00, insa a venit o ora mai tarziu. Conform Euronews, la ora 19.00 liderul catalan era intr-o intrunire cu presedintele Parlamentului regional si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Razboiul nervilor

Presedintele separatist anunta, zilele trecute, ca va declara independenta unilaterala a Cataloniei, dupa votul istoric din 1 octombrie, cand 90% dintre cei care au votat s-au aratat pentru independenta regiunii. 2,3 milioane de oameni au votat din 5,3 milioane, cati au drept de vot in Catalonia.

Carles Puigdemont urma sa declare independenta Cataloniei luni, insa Curtea Constitutionala a suspendat sesiunea Parlamentului.

Apoi, Madridul a anuntat ca cere scuze pentru actiunile violente ale politiei, solicitand si organizarea de alegeri anticipate in Catalonia, pentru a pune capat crizei.

Intr-un interviu recent, liderul Cataloniei s-a plans ca guvernul spaniol nu vrea sa negocieze si a spus intr-un ton evaziv: "Daca statul spaniol nu raspunde pozitiv, vom face ceea ce trebuie sa facem".

In replica, premierul spaniol Mariano Rajoy a afirmat ca o eventuala declarare a independentei Cataloniei "va duce la nimic". Acesta a dat de inteles ca Spania va invoca articolul 155 din Constitutie, recastigand astfel controlul asupra regiunii, care isi va pierde autonomia.

Mariano Rajoy a exclus vehement ruperea tarii: "Spania nu va fi divizata si unitatea nationala va fi pastrata. Vom face totul ca legislatia sa asigure acest lucru".

Primarul din Barcelona, Ada Colau, i-a cerut liderului catalan sa renunte la planul de a declara unilateral independenta regiunii, iar premierului spaniol Mariano Rajoy sa renunte la controlul direct al Madridului asupra regiunii. Ambilor le-a solicitat sa "dezamorseze" criza.

"Le cer sa nu ia o decizie care sa zadarniceasca orice posibilitate de dialog si mediere", a spus edilul. "E cel mai curajos act pe care il pot face acum", a mai spus aceasta.

Si Comisia Europeana si-a exprimat transant pozitia, transmitand ca o Catalonie independenta va fi automat in afara UE, obligata sa aplice din nou pentru a deveni stat membru al blocului comunitar.

De mentionat e faptul ca regiunea si-a mai declarat independeta si in 6 octombrie 1934. Lucrurile nu au decurs insa deloc bine, atunci, pentru secesionisti. Lluis Companys, presedintele Cataloniei, a fost arestat, judecat si condamnat la 30 de ani de inchisoare, iar guvernul autonom a fost suspendat, membrii sai ajungand dupa gratii.

Daca dupa referendum strazile au fost impanzite de sustinatorii independentei Cataloniei, weekendul trecut sute de mii de oameni au iesit in strada in Barcelona, pentru a arata ca sunt solidari cu restul Spaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#discurs presedinte Catalonia Parlament, #Catalonia amana declararea independentei , #Spania