Regele Juan Carlos, interviu inedit la 75 de ani: "Impreuna putem!"

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 16:12
3076 citiri
Regele Juan Carlos, interviu inedit la 75 de ani: "Impreuna putem!"

"Impreuna putem. Trebuie sa recapatam increderea in Spania" - acesta a fost unul dintre mesajele transmise de Regele Juan Carlos al Spaniei, in cadrul unui interviu difuzat vineri seara de televiziunea spaniola, cu cateva ore inainte ca monarhul sa implineasca 75 de ani.

Seful statului a vorbit despre cei 37 de ani de domnie, despre succesele politice ale tarii, dar si despre suferinte sau violenta terorista, si a marturisit ca se simte in forma, si spera sa-si continue activitatea, cautand sa ajunga mereu la intelegerea ampla intre spanioli.

Regele Juan Carlos a marturisit ca i-ar placea sa fie tinut minte drept "regele care i-a unit pe toti spaniolii, cu care a reusit sa recupereze democratia si monarhia". Dupa 37 de ani de domnie, monarhul sustine ca se simte mandru si norocos ca si-a putut indeplini datoria de spaniol si de rege, si a numit generatia din care face parte "generatia libertatii", mai ales intrucat "trecerea de la un sistem la altul (de la dictatura franchista la democratie, n.r.) nu a fost usoara. Iar despre spanioli, monarhul crede ca virtutea cea mai importanta care ii caracterizeaza, si care este totodata si cel mai mare defect, este pasiunea, patima lor, "la bine si la rau".

Despre criza economica, ale carei efecte si repercusiuni ii preocupa cel mai mult pe spanioli, regele Juan Carlos a spus ca este ingrijorat de "intransigenta" si "politici de ruptura", dar si de situatia grea a multor familii "care nu pot trai demn".

"Desigur, eu cred ca impreuna putem. Ceea ce trebuie recapatat, mai mult decat orice, este increderea in noi insine, speranta, si mai ales increderea in Spania. Am trecut deja peste multe lucruri", a spus monarhul. Despre Spania, el spune ca este o tara moderna, solidara si angajata, iar pe durata domniei sale, cetatenii au castigat libertate si bunastare - cu toate ca mai sunt inca lucruri de facut, in privinta egalitatii si articularii puterii statului.

O urma de nesters au lasat in viata regelui Juan Carlos cele aproape o mie de victime ale organizatiei separatiste basce ETA, iar monarhul nu a ezitat sa arate ca "violenta terorista ramane inauntru permanent" si ca una dintre marile sale nemultumiri a ramas faptul ca a trebuit "sa suporte violenta terorista".

Printul Felipe de Asturias este, in opinia regelui Spaniei, "cel mai pregatit" dintre toti printii mostenitori pe care i-a avut tara de-a lungul vremurilor. "Ca fiu, este o binecuvantare cazuta din cer. Ca om, observ mai ales marea lui onestitate intelectuala. Este foarte bine pregatit, si fidel, foarte fidel, mai ales mie. Putem sa avem incredere si siguranta si mai ales, sa stim ca avem pe cineva pregatit", a mai spus monarhul despre mostenitorul tronului. Regele Juan Carlos a vorbit si despre tatal sau, Juan din Bourbon, contele de Barcelona, despre care si-a amintit ca a fost cel care l-a invatat ca "trebuia sa fiu regele tuturor spaniolilor" si i-a si transmis dragostea si fidelitatea fata de tara.

O viata dedicata Spaniei

Regele Juan Carlos al Spaniei s-a nascut in 5 ianuarie 1938, la Roma, unde se afla familia regala, dupa ce a fost obligata sa abandoneze Spania, la proclamarea republicii, in 1931, si dupa abdicarea bunicului sau, Regele Alfonso XIII. Parintii lui au fost Juan de Bourbon si Battenberg, si Maria de las Mercedes de Bourbon si Orleans. El a fost cel care a coordonat tranzitia spre democratie a Spaniei, dupa moartea dictatorului Francisco Franco, asumand prerogativele de sef de stat, si angajandu-se sa fie monarhul tuturor spaniolilor.

Tatal lui a vrut ca viitorul rege sa fie educat in Spania - unde a ajuns pentru prima oara la zece ani. In 1954 si-a incheiat studiile secundare la Liceul San Isidro din Madrid, iar din 1955 a studiat in cadrul academiilor si scolilor militare ale celor trei armate. Intre 1960 si 1961 si-a completat educatia la Universitatea Complutense din Madrid, unde a urmat cursuri de drept public si international, economie si finante publice.

La 14 mai 1962 s-a casatorit la Atena cu Printesa Sofia a Greciei, fiica regilor Paul si Federika. Dupa luna de miere, printii au locuit in Palatul Zarzuela din Madrid. In 1969, Juan Carlos a fost desemnat oficial succesor la sefia statului spaniol, si si-a inceput etapa activitatilor oficiale, vizitelor prin Spania si in strainatate.

La moartea lui Francisco Franco, Juan Carlos a fost proclamat rege - la 22 noiembrie 1975 - si si-a rostit in fata camerelor reunite ale legislativului primul mesaj catre natiune, in care si-a exprimat ideile de baza: restabilirea democratiei si dorinta de a fi regele tuturor spaniolilor. Tranzitia Spaniei catre democratie a avut loc asadar sub indrumarea noului monarh, pe baza Legii reformei politice din 1976. In 1978, Constitutia spaniola, ratificata prin referendum, il recunoaste drept Rege al Spaniei si ii confera rangul de simbol al unitatii nationale.

Incercare de lovitura de stat

Unul dintre momentele cele mai tensionate, de la inceputul domniei regelui, a fost incercarea de lovitura de stat din 23 februarie 1981 - '23-F'. La acel moment, interventia televizata a lui Juan Carlos, care condamna lovitura de stat, a pus capat insurectiei - izbucnite atunci cand ofiteri din Garda Civila, sub comanda locotenent-colonelului Antonio Tejero, au ocupat Congresul Deputatilor, iar in acelasi timp, locotenent-colonelul Jaime Milans del Bosch controla strazile Madridului, unde scosese tancurile. El a reusit inca de atunci sa castige mai multa popularitate, chiar in randul unor forte politice care nu fusesera, pana atunci, sustinatoare ale monarhiei.

Anul 2012 a fost cel in care seful statului, regele Juan Carlos, a fost protagonistul unor scuze istorice. La iesirea din spital, unde a ramas mai multe zile dupa ce si-a fracturat soldul, in urma unui accident suferit pe cand se afla la o controversata vanatoare de elefanti in Botswana - veste ce a starnit numeroase critici - monarhul si-a cerut scuze pentru prima oara in peste 36 de ani de domnie si, mai ales, cu privire la o chestiune privitoare la timpul sau liber. Casa Regala a dat asigurari ca era necesar ca acestea sa fie rostite chiar in momentul in care regele a primit permisiunea de a parasi spitalul.

In Ajunul Craciunului, in traditionalul mesaj televizat, regele Juan Carlos a transmis ca este nevoie de o "politica la scara mare", asa cum s-a facut pe vremea tranzitiei catre democratie, pentru a iesi din criza, ca in Spania este nevoie de respectarea diversitatii, insa a legilor deopotriva, precum si a cadrului democratic. In plus, monarhul a dat asigurari ca sacrificiile de azi vor garanta bunastarea de maine. "Niciun efort nu este fara rost si nici nu vor fi astfel cele care se fac acum", a explicat el, subliniind totodata faptul ca increderea trebuie sa fie primul stimulent pentru iesirea din criza.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Juan Carlos Spania discurs 75, #Regele Juan Carlos zi nastere , #Spania