Ziare.com

De ce nu a intervenit UE in disputa pe Catalonia

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 19:42

   

De ce nu a intervenit UE in disputa pe Catalonia
Ar fi putut UE sa medieze in conflictul dintre Barcelona si Madrid? Da, daca i s-ar fi permis. Dar acum e vorba despre viitor si nu exista alta optiune decat sprijinirea guvernului spaniol.

Pentru Uniunea Europeana nu se schimba practic nimic in urma declaratiei unilaterale de indepedenta a Parlamentului regional al Cataloniei.

Nu va exista o granita intre Spania sau Franta si Catalonia, nu va exista vama, nu va exista control al traficului rutier si feroviar, nu vor exista stavile in calea fluxului de marfuri si capital.

Din perspectiva UE, Catalonia ramane Spania si este astfel teritoriu al UE. Toti oamenii care traiesc in Catalonia pastreaza in continuare "cetatenia Uniunii", o garantie juridica privind dreptul la libera circulatie si protectie a drepturilor fundamentale in interiorul UE, aflata mai presus de legislatia nationala.

In cazul Cataloniei, UE este, aproape ca niciodata, clara si lipsita de echivoc.

Declaratia de independenta nu este conforma cu legea fundamentala a Spaniei. Guvernul regional catalan demis intre timp pericliteaza statul de drept in Spania. Comisia Europeana, Parlamentul European si toate cele 28 de state membre refuza sa recunoasca "Republica Catalonia".

Foarte corect, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca exista si asa destule fisuri in edificiul european. Cu 95 de state mici in UE, sistemul s-ar prabusi cu siguranta, a declarat politicianul luxemburghez, care provine el insusi dintr-un astfel de stat.

Uniunii nu i s-a cerut sa mediezeLa intrebarea frecvent pusa, aceea daca UE n-ar fi trebuit sa medieze politic conflictul, intervenind din vreme, se poate raspunde, cu toate acestea, afirmativ.

Dar nu e de vina UE ca nu s-a ajuns la asta. Un mediator poate exista doar daca ambele parti au nevoie de el. Iar guvernul central spaniol nu voia un dialog cu ajutorul unui mediator.

Iar UE nu poate sili Spania sa accepte asa ceva. Poate ca Jean-Claude Juncker si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi trebuit sa ofere mai activ o astfel de mediere, dar pozitia clara si dura a Guvernului Rajoy de la Madrid nu le-a dat de ales.

Legile sunt interpretate la fel si la Madrid si la Bruxelles. Si tratatele europene, si dreptul international afirma ca integritatea statului membru Spania are prioritate. Iar dreptul regiunii Catalonia la independenta nu poate fi intemeiat pe dreptul international.

Dreptul la autodeterminare al unei regiuni nu include si dreptul la desprindere impotriva vointei statului din care face parte.

Din perspectiva UE, in Catalonia nu poate fi vorba de oprimare a poporului catalan sau de masive incalcari ale drepturilor omului. Spania este o democratie functionala. Iar faptul ca tocmai partizanii Brexit-ului si alte forte nationaliste din Europa acuza acum UE ca nu i-a ajutat pe catalani este absurd. Nu erau tocmai ei cei care acuzau UE ca se amesteca in toate, ca institutiile de la Bruxelles dicteaza?

Iar acum Bruxelles-ul ar fi trebuit sa se amestece, desi nu este indreptatit si nu este responsabil? Nici comparatia cu Polonia sau Ungaria nu sta in picioare. Acolo UE verifica respectarea statului de drept la nivelul intregii tari. In Polonia si Ungaria nu este vorba de separatism si secesiune, ci de incalcari ale principiului separarii puterii in stat, inscris in tratatele UE.

Prioritare sunt alegeri libere si pasniceVicepreseduntele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a justificat si recurgerea statului spaniol la mijloacele violente care se impun pentru a-i combate pe separatisti. In urmatoarele saptamani, guvernul spaniol trebuie sa intervina cu precautie impotriva eventualei rezistente impotriva administrarii Cataloniei de catre guvernul central de la Madrid.

Violente ale Politiei, de felul celor inregistrate la referendumul ilegal din 1 octombrie, nu sunt decat in interesul separatistilor. Iar UE ar face bine, pe cat ii este posibil, sa tempereze cele doua parti, in asa fel incat alegerile regionale de dinaintea Craciunului sa se desfasoare corect in Catalonia.

Si in cadrul negocierilor ulterioare privind un statut functional de autonomie si reconcilierea regiunii profund scindate, UE ar trebui sa joace un rol mai activ.

Aceasta ar fi si in interesul tuturor cetatenilor UE, fiindca o noua slabire economica a Spaniei, o noua criza financiara si a datoriilor care ar slabi in cele din urma si moneda euro nu sunt in interesul nimanui.

Iar interventia secretarului de stat belgian pentru migratie, Theo Francken, care a afirmat ca presedintele demis al Cataloniei ar avea poate sanse sa obtina azil politic in Belgia, ar trebui luata drept ceea ce este: o proba de umor flamand, oferita de un populist de dreapta.

Bernd Riegert
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre UE Spania Catalonia
Sursa: Deutsche Welle

Articol citit de 5900 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu a intervenit kolhozul

de FRICA.Ati mai auzit cumva dupa Brexit ceva despre separarea Scotiei si Irlandei de Marea Britanie si de ramanearea la kolhoz ca eu nu am auzit.Daca interveneau contra separarii isi puneau in cap pe toti soroistii care au impanzit kolhozul incercand sa faca tandari statele independente si sa le faca bucatele,iar daca interveneau pentru separare isi puneau Spania in cap cu un exit ca la englezi.Oricum pe politrucii care conduc kolhozul afro-arabo-macro-merkelian nu-i intereseaza decat contributiile statelor componente pe care sa si le imparta pe persoane fizice.

 

Tu nu intelegi nimic ! Ce ai tu impotriva UE ? Ce drakkne

idei crezi ca sprijini ? Vorbesti ca ... in targ !

@hello , lasa-l prietene

ca nu are nici o treaba cu nimic , acum vreo 2-3 luni spunea ca a citit cca. 2 hectare de carti (n.a.-si un pogon) . Daca chiar a citit , e trist .

UE practica politica texticolului

-Particip dar nu ma bag !
Sa aibe anglia o asa mare influienta asupra unor politicieni de la Bruxeless pecare ia convins sa "taca" ?
Iesita din UE , anglia a primit o nota de plata colosala , pe care nu o va plati niciodata. Cu suma impusa de merkel , anglia poate dezmembra UE si le mai ramane jumatate din bani. Oare nici pana acum nu ati inteles din istorie ca anglia niciodata nu a pierdut in urma marilor conflicte mondiale ?
Englezii au inceput cu spania si daca treaba nu le reuseste vor continua cu alte tari membre ue , pana va desmembra uniunea . sa fiu sincera , astept cu mare nerabdare aceasta desmembrare a ue .


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor