El Pais: Romania nu a gasit solutii pentru evitarea falimentului

Duminica, 30 Mai 2010, ora 18:36
5194 citiri
El Pais: Romania nu a gasit solutii pentru evitarea falimentului

Daca pana acum atentia presei europene era indreptata spre Grecia, Spania si Portugalia atunci cand se vorbea de riscurile falimentului national, de cateva zile incoace privirile se indreptata insistent spre Romania.

Ultimul articol care vorbeste despre riscul colapsului financiar al Romaniei este cel aparut duminica in

El Pais . Comentariul, care este o analiza economica, bazata pe datele oferite chiar de Guvernul de la Bucuresti, sustine ca autoritatile nu au gasit nicio solutie pentru a evita falimentul, in conditiile in care incercarea de a taia pansiile si salariile a provocat o adevarata revolta nationala.

Economia romaneasca se afla in cel mai prost moment al sau din 1990 incoace, scrie El Pais. Datele corespunzatoare primului trimestru au fost zdrobitoare si indica o scadere cu 2,5 la suta a PIB-ului, aceasta fiind a treia cea mai grava scadere, dintre toate statele Uniunii Europene. El Pais, vede detalii insuficient analizate la Bucuresti, si scrie ca problema cea mai mare este lipsa orcarui semn de relansare a economiei.

In conditiile in care in 2010 Romania nu are nicio sansa la crestere economica, problema deficitului bugetar devine catastrofala, mai scrie El Pais. "Anul trecut, tara a acceptat de la FMI un imprumut de 20 de miliarde de euro pentru a-si respecta obligatiile financiare imediate, angajandu-se in schimb sa aplice reforme structurale care sa-i echilibreze cheltuielile. Prioritatea era reducerea cheltuielilor publice si cresterea impozitelor. Dupa 12 luni, s-au implinit putine din aceste promisiuni, iar ceea ce este cel mai rau, este ca deficitul fiscal a crescut anul trecut pana la 8,3 la suta din PIB - cel mai crescut nivel, din ultimii zece ani", scrie cotidianul spaniol.

Romania a trebuie sa raspunda, fara comentarii, la cererea Fondului Monetar International si sa reduca drastic cu 25 la suta salariile functionarilor publici si pensiile - cu 15 la suta, speculandu-se chiar o reducere cu aproape 30 la suta in numarul angajatilor din sector. FMI considera masurile ca fiind insuficiente, astfel ca unica solutia ar putea fi cresterea impozitul pe venit la 20 la suta, si a TVA, la 25%.

Romania, mai scrie El Pais, este prinsa intre protestele interne determinate de scaderea salariilor si a pensiilor si obligatiile pe care le are fara de FMI, de la care trebuie sa mai primeasca 8 miliarde de euro, bani fundamental necesari pentru a-si respecta angajamentele financiare.

Cotidianul spanilol laseaza ideea ca Romania are nevoie urgenta de alte 7,5 miliarde de euro, bani pe care nu-i poate lua decat de pe piata internationala, la dobanzi agresive, tot pentru a combate deficitul de anul acesta.

In finalul articololui El Pais scrie ca Romania a fost, din punct de vedere istoric, una dintre tarile europene cu cele mai multe carente in economie, iar cei trei ani petrecuti in cadrul UE nu au reduc cu nimic nivelului de saracie - ramas la mai mult de 25 la suta din populatie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#El Pais Romania, #presa straina Romania , #Spania