Greva generala loveste Spania, Guvernul anunta masuri si mai drastice

Joi, 29 Martie 2012, ora 10:42
2387 citiri
Greva generala loveste Spania, Guvernul anunta masuri si mai drastice
Foto: socialistparty.org.uk

Spania este afectata, joi, de o greva generala organizata de principalele sindicate ca raspuns la reformele muncii adoptate de Guvernul de la Madrid.

Ministrii spanioli urmeaza sa anunte si mai multe taieri bugetare, in efortul de a reduce deficitul, transmite BBC.

Greva generala organizata joi, in Spania, este prima de cand prim-ministrul Mariano Rajoy a ajuns in fruntea Guvernului de la Madrid, pe 21 decembrie 2011.

Sindicatele sunt furioase din cauza reformelor care ar urma sa duca la concedierea muncitorilor. Pe banerele acestora scrie "Nedrept - spuneti 'nu' legii reformei muncii".

Guvernul a declarat ca aceste reforme reprezinta cheia pentru a face Spania mai competitiva si sa reduca, eventual, somajul cronic al tarii.

Inca nu se stie de cata sustinere se va bucura aceasta miscare de protest, iar un ziar scrie ca este vorba doar de 30%.

A doua si cea mai mare provocare este, insa, cea a bugetului, de vineri. Spania se zbate sa-si reduca deficitul, iar Guvernul a anuntat un buget "foarte, foarte auster", in timp ce ministrul Trezoreriei, Cristobal Montoro, a declarat ca bugetul va fi "cel mai auster de cand Spania a devenit o democratie".

Euronews relateaza ca muncitorii din schimburile de noapte au fost primii care au renuntat la lucru, inca din joi dimineata devreme, pe masura ce sindicatele au facut un apel pentru o greva de 24 de ore, in semn de dezaprobare pentru noua runda de taieri bugetare drastice.

Mii de muncitori s-au strans in capitala Spaniei, cu cateva ore inainte de inceputul grevei determinate de modificarile din legislatia muncii, despre care oamenii spun ca sunt "nefolositoare, ineficiente si nedrepte".

Masurile de austeritate sunt menite sa multumeasca Uniunea Europeana si investitorii internationali, dar si sa evite nevoia unui imprumut salvator.

Washington Post scrie ca sindicalistii protesteaza fata de noul guvern spaniol, care nu a implinit inca 100 de zile de cand este in functie. Ibericii se alatura astfel altor muncitori europeni nemultumiti, care isi exprima frustrarile pe strazi.

Rata somajului din Spania este de 23% - cea mai inalta din zona euro -, in timp ce in randul tinerilor acest nivel a ajuns la 50%.

The Guardian titreaza ca "greva generala incepe in Spania", citand agentia Associated Press, iar Russia Today informeaza ca la protestele generate de greva din Spania sunt asteptati in jur de 250.000 de oameni, in timp ce numarul evocat de partidul de guvernamant este mult mai mic - 7.000.

Peste 80 de demonstratii sunt asteptate, joi, pe tot parcursul tarii, mare parte a acestora dupa-amiaza si seara. Cu toate acestea, multi spanioli se gandesc daca merita sa se alature grevei de joi, deoarece aceasta i-ar costa bani, in conditiile in care salariile au fost deja reduse sau inghetate.

Potrivit Al Jazeera, cele doua mari sindicate ale tarii au facut o intelegere cu Guvernul, astfel incat in ziua grevei transportul ferat local si cel al autobuzelor sa functioneze la o treime din capacitate. Totodata, spitalele vor asigura asistenta minima, in timp ce scolile vor fi deschise.

In acelasi timp, unul din zece zboruri interne si unul din cinci europene vor decola in ziua protestelor. Airlines Iberia, Air Nostrum si Vueling au anulat 200 de zboruri, fiecare, de pe aeroporturile spaniole.

Premierul Rajoy si-a aparat masurile luate, inclusiv reforma muncii, admitand ca legislatia propusa ar urma sa genereze si mai multe locuri de munca.

"Niciun guvern nu a implementat mai multe reforme in primele sale 100 de zile in functie, precum acesta. Din acest motiv, probabil, exista o greva generala", a mentionat Rajoy, completand ca greva "nu va rezolva problemele Spaniei", iar cea mai mare greseala ar fi "sa nu facem nimic".

Taierile bugetare din 2012 se ridica deja la 8,9 de miliarde de euro, iar cresterile taxelor sunt de 6,3 miliarde de euro. Economistii au preconizat, totusi, ca este nevoie de taieri in valoare de peste 50 de miliarde de euro.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#greva generala Spania, #greva transporturi Spania, #transport aerian afectat Spania, #masuri austeritate Spania , #Spania