Guvernul spaniol respinge orice mediere in criza catalana

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 09:33
2971 citiri
Guvernul spaniol respinge orice mediere in criza catalana
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul spaniol a respins apelul liderului separatist catalan Carles Puigdemont la o mediere, atat timp cat acesta continua sa ameninte ca va infaptui secesiunea.

"Daca Carles Puigdemont vrea sa ne vorbeasca, sa negocieze sau sa trimita mediatori, el stie perfect ce trebuie sa faca mai intai: sa revina pe calea legii, pe care nu ar fi trebuit s-o paraseasca niciodata", a reactionat guvernul intr-un comunicat, citat de AFP.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy il avertizeaza pe Carles Puigdemont ca nu va accepta niciun santaj: "Retrageti amenintarea cu ruptura!".

Anterior, Carles Puigdemont isi reiterase apelul la o mediere internationala, afirmand ca ar fi primit "mai multe propuneri" pe care Guvernul nu le acceptase.

El il acuzase pe regele Spaniei, Felipe al VI-lea, care il criticase dur in ajun, ca ar "ignora in mod deliberat" milioanele de catalani, condamnandu-le aspiratiile la independenta.

"Puigdemont a demonstrat ca nu este doar un conducator in afara legii, ci si ca este absolut rupt de realitate", i-a raspuns aproape imediat vicepresedintele Guvernului, Soraya Saenz de Santamaria.

Guvernul separatist al acestei regiuni cu 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei a organizat duminica un referendum cu privire la autodeterminare, in pofida avertismentelor repetate ale Justitiei.

El afirma ca "Da"-ul pentru independenta a obtinut voturile a 90% dintre cei 2,26 de catalani care au votat (participarea la referendum fiind de 42,3% dintre cei cu drept de vot).

La referendum am asistat la scene de o violenta incredibila, iar sute de oameni au fost raniti.

Acest scrutin, care s-a desfasurat fara liste electorale, fara observatori si care a fost declarat anticonstitutional de justitia spaniola, urma sa se incheie la inceputul saptamanii viitoare printr-o declaratie unilaterala de independenta a Cataloniei.

Discutiile care dureaza de mai multi ani intre guvernul central si cel catalan au provocat in Spania cea mai grava criza politica dupa tentativa de lovitura de stat din februarie 1981.

Mariano Rajoy refuza sa discute despre un referendum pentru autodeterminare in Catalonia, argumentand ca legea suprema il interzice si ca toti spaniolii ar trebui sa se pronunte cu privire la viitorul tarii lor.

Citeste si

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Spania Catalonia independenta , #Spania