Atentate in Spania: Filmul atacurilor si ce a urmat

Vineri, 18 August 2017, ora 11:42
35478 citiri
Atentate in Spania: Filmul atacurilor si ce a urmat
Foto: Hepta.ro

Spania a fost zguduita de doua atentate teroriste petrecute in Barcelona si Cambrils, joi dupa-amiaza si vineri dimineata, ambele revendicate de Statul Islamic.

La Barcelona, 13 oameni au fost ucisi si in jur de 100 raniti, dupa ce o duba a intrat in multime pe celebra strada La Rambla. Un copil de doar 3 ani se afla printre cei morti. Ranitii sunt cetateni din 24 de tari, inclusiv Romania.

Iata si ce stim pana in acum despre atentatele din Spania

La Cambrils, o masina cu 5 teroristi cu centuri explozive, care s-au dovedit a fi false, a intrat in oameni pe strada, unul dintre ei incercand apoi sa injunghie persoanele din zona, insa toti 5 au fost ucisi de politisti. Inainte ca autoritatile sa-i lichideze au fost raniti insa 6 civili si un politist.

Au fost si alte incidente despre care autoritatile au anuntat ca ar putea avea legatura cu atentatele: o explozie la o casa din localitatea Alcanar si un barbat gasit injunghiat intr-o masina ce n-a oprit la un filtru al Politiei.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de vineri dimineata din Spania:

11:32 - Steagurile Spaniei si Uniunii Europene au fost coborate in berna, la Parlamentul European de la Bruxelles.

11:20 - Zona La Rambla a fost redeschis turistilor, vineri dimineata.

11:09 - Al treilea arestat in cazul atacului din Barcelona este un cetatean marocan de 34 de ani, prins in orasul Ripoll, din nordul Cataloniei.

11:02 - O sursa judiciara citata de The Telegraph sustine ca o celula de opt persoane ar fi fost implicata si ar fi planuit un atac cu butelii cu gaz.

11:00 - Un baietel de 5 ani se numara si el printre ranitii de la Barcelona, iar unul de 7 ani este dat disparut.

10:36 - Autoritatile au transmis ca centurile explozive purtate de teroristii de la Cambrils erau false.

10:29 - Printre ranitii de la Barcelona se numara si cetateni din Irlanda sau Rusia.

10:12 - Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca un al treilea roman se afla printre ranitii in urma atentatului de la Barcelona. El e internat in spital, iar starea sa de sanatate nu este una grava.

10:06 - Ministrul catalan de Interne, Joaquim Forn, a transmis ca se crede ca autorii atacurilor fac parte din aceeasi celula terorista, insa aceasta ipoteza nu poate fi confirmata deocamdata.

10:00 - Fortele de securitate cauta alte doua persoane care ar putea sa aiba legatura cu atentatele din Catalonia si informeaza ca ar putea exista o a treia furgoneta a teroristilor.

09:55 - Printre cei aproape 100 de raniti de la Barcelona se numara patru australieni, trei olandezi si trei greci.

09:47 - Cea mai tanara victima a atentatului terorist de la Barcelona este o fetita de trei ani. Aceasta a murit la scurt timp dupa ce a ajuns la spital, relateaza The Guardian. De asemenea, o fetita de sase ani este grav ranita si se afla in spital.

09:44 - Politia a arestat o a treia persoana care ar avea legaturi cu atacul terorist de la Barcelona.

09:27 - Teroristii de la Barcelona si Cambrils nu aveau antecedente si nici nu erau urmariti pentru afiliere la retele teroriste, a anuntat procurorul general din Spania, Javier Zaragoza, citat de El Pais.

08:55 - 3 cetateni germani si unul belgian se numara printre cei 13 oameni ucisi la Barcelona.

08:52 - 26 de cetateni francezi se numara printre cei peste 100 raniti in atacul de la Barcelona, a anuntat Ministerul francez de Externe. 11 dintre ei sunt in stare grava. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, va merge la Barcelona vineri.

08:47 - Intre momentul atentatului de la Barcelona si cel din Cambrils a avut loc un alt incident. Un barbat a fost impuscat dupa ce nu a oprit la un filtru al Politiei instalat pentru a-l prinde pe soferul furgonetei. Politia a sustinut ca incidentul nu ar avea legatura cu atentatul, insa acum aceasta ipoteza nu mai pare actuala.

Ministrul catalan de Interne, Joaquim Forn, a declarat ca barbatul, care era proprietarul masinii, nu a murit din cauza impuscaturilor.

La Vanguardia anunta ca barbatul fusese injunghiat de mai multe ori si ca nu se afla pe locul soferului. Nu se stie cine conducea masina. Exista posibilitatea ca acesta sa fi fost implicat in atentatul de pe La Rambla.

08:18 - Spania a decretat 3 zile de doliu national.

08:05 - Metroul si autobuzele nu vor opri vineri in zona La Rambla.

08:02 - Primarul din Cambrils, Cami Mendoza, s-a declarat socat de atacul ce a avut loc in orasul sau si le-a multumit autoritatilor pentru interventia rapida si eficienta.

07:55 - Politia face apel catre populatie sa ofere informatii despre atacatorii din Barcelona si Cambrils.

07:48 - Ministrul spaniol de Interne a anuntat oficial ca atacul de la Cambrils are legatura cu atentatul din Barcelona.

Oficialul nu a dat insa detalii despre ce anume leaga atacurile, dar a confirmat ca soferul masinii care a intrat in multime in Barcelona este inca in libertate.

07:35 - Unul dintre suspectii din Cambrils avea un cutit si a vrut sa injunghie oameni, insa a fost ucis de politisti, anunta El Pais.

07:28 - Autoritatile din Barcelona au anuntat ca cetateni din 24 de tari se afla printre victimele atentatului.

07:09 - CIA avertizase in urma cu doua luni ca Barcelona si in special zona La Rambla sunt vizate de jihadisti, scrie cotidianul El Periodico, citat de BBC News.

Era o tinta evidenta dupa atacurile din alte orase europene importante, precum Paris, Londra si Berlin, a afirmat agentia americana de informatii.

Intre timp, la sfarsitul lunii iulie, pe un cont de Twitter asociat cu asa-numita grupare Statul Islamic, care a revendicat ambele atentate de acum din Spania, a aparut un mesaj potrivit caruia un atac in aceasta tara este iminent.

07:07 - Martorii povestesc ca au auzit multe focuri de arma. Markel Artabe, un tanar de 20 de ani care lucra intr-un restaurant, a povestit ca a vazut o persoana la pamant cu o plaga impuscata in cap.

Un alt tanar spune ca, de indata ce a auzit impuscaturile si tipetele, a sarit pe plaja si nu s-a mai miscat.

06:54 - Ministerul roman de Externe a anuntat ca trei romani au fost raniti in atacul de la Barcelona.

06:38 - Statul Islamic a revendicat atacul de la Cambrils.

06:30 - Politia leaga acum atentatele de la Barcelona si Cambrils de o explozie ce a avut loc miercuri la o casa din localitatea Alcanar, aflata la 200 de kilometri de Barcelona si la 90 de Cambrils.

06:19 -

Momentul in care politia catalana ii ucide pe suspecti

06:17 - "Presupusii teroristi erau intr-un Audi A3 si se pare ca au dat peste mai multi oameni inainte sa se intersecteze cu o patrula a Politiei, moment in care au fost impuscati", a anuntat politia catalana, potrivit The Guardian.

06:12 - Se pare ca a fost vorba de un nou atac terorist. Cei 5 suspecti se aflau intr-o masina, aveau centuri explozive si au intrat in oameni.

05:50 - Sase civili si un politist au fost raniti in incidentele de la Cambrils. Dintre raniti, unul este in stare critica si un altul in stare grava, anunta autoritatile.

05:46 - Politia catalana a ucis 5 suspecti intr-o operatiune ce a avut loc in orasul Cambrils, o zona turistica de la malul Marii Baleare, frecventata adesea de straini, la 90 de km de Barcelona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#masina multime Cambrils, #atac terorist Cambrils, #atac terorist Barcelona, #atac terorist Spania, #suspecti ucisi Spania, #morti atac terorist Barcelona , #Spania