Tensiuni politice majore in Spania dupa condamnarea la inchisoare a unui rapper. Cazul a generat si proteste violente

Vineri, 19 Februarie 2021, ora 08:00
2449 citiri
Tensiuni politice majore in Spania dupa condamnarea la inchisoare a unui rapper. Cazul a generat si proteste violente
Condamnarea rapperului a declansat proteste violente in Spania FOTO Hepta

Arestarea unui rapper spaniol a declansat tensiuni politice, dar si miscari de strada in Spania. Potrivit AFP, opozitia de dreapta din Spania si-a intensificat joi atacurile impotriva guvernului, dar tensiuni au aparut si in cadrul coalitiei de stanga aflata la guvernare.

Joi seara la Barcelona, dupa un mars pasnic, manifestantii care protestau pentru a treia zi consecutiv fata de incarcerarea lui Pablo Hasel, s-au infruntat din nou cu politia.

Corespondenti ai agentiei France Presse au vazut tineri cu gluga pe cap dand foc cosurilor de gunoi, aruncand proiectile in directia fortelor de ordine si atacand in special cladirea in care se afla sediul jurnalului El Periodico de Cataluna.

Peste 50 de manifestanti au fost arestati in noaptea de miercuri spre joi in toata Spania in cursul acestor ciocniri foarte violente dintre manifestanti si fortele de ordine. Numarul ranitilor a fost de aproximativ 70, dintre care jumatate politisti.

Manifestatiile au inceput marti seara in Catalonia (nord-est) dupa arestarea lui Pablo Hasel, 32 de ani, un rapper care se baricadase luni in interiorul universitatii din Lerida, orasul sau natal, pentru a scapa de inchisoare.

Devenit pentru multi un simbol al libertatii de exprimare, acest rapper a fost condamnat la noua luni de inchisoare in 2018 pentru mesaje pe Twitter in care a insultat fortele de ordine spaniole si a atacat virulent monarhia.

Justitia a anuntat joi o noua condamnare a rapperului la doi ani si jumatate de inchisoare pentru ca a amenintat martorul din procesul a doi politisti municipali in 2017.

La Madrid, sute de persoane s-au adunat miercuri seara la Puerta del Sol, in centrul orasului, pentru a cere eliberarea lui, inainte de a arunca cu sticle in directia politiei care a raspuns in forta.

In total, 19 persoane au fost arestate in timpul ciocnirilor, care au durat cateva ore. in plus, 55 de persoane au fost ranite, inclusiv 35 de politisti, potrivit fortelor de ordine.

La Barcelona si in alte trei orase catalane, protestatarii au dat foc baricadelor ridicate cu cosuri de gunoi si au aruncat proiectile asupra politiei, care a intervenit si a raspuns cu gloante de cauciuc.

O manifestanta si-a pierdut un ochi marti seara in metropola catalana.

In toata Catalonia, 33 de persoane au fost arestate si 14 ranite, potrivit politiei regionale.

Manifestanti au iesit, de asemenea, in strada la Granada, in Andaluzia (sud), ciocnindu-se cu politia si dand foc cosurilor de gunoi. Patru persoane au fost arestate, potrivit politiei locale.

"Tactici de gherila urbana", a denuntat primarul Madridului, Jose Luis Martinez Almeida, membru al Partidului Popular (PP), principala formatiune a opozitiei de dreapta.

Aceste incidente au scos, de asemenea, in evidenta tensiunile crescande dintre cele doua partide ale coalitiei la putere: socialistii premierului Pedro Sanchez si partidul stangii radicale, Podemos.

"Niciun drept nu poate fi aparat sau exprimat prin violenta"

Deputatul formatiunii Podemos Pablo Echenique s-a aflat in centrul unei controverse pentru ca si-a exprimat pe Twitter sprijinul pentru manifestanti, chiar in timpul ciocnirilor cu politia.

"Tot sprijinul meu pentru tinerii antifascisti care cer in strada dreptate si libertate de exprimare", a scris el.

In fata indignarii provocate de aceste afirmatii, ministrul socialist Carmen Calvo, numarul doi al guvernului, i-a raspuns indirect.

"Niciun drept nu poate fi aparat sau exprimat prin violenta. Este o linie rosie absoluta", a declarat ea pentru televiziunea nationala.

"O manifestatie neautorizata care a dus la arestari, raniti si multe pagube materiale nu corespunde libertatii de exprimare", a adaugat ea.

Dar dreapta si-a concentrat atacurile asupra liderului Podemos, Pablo Iglesias, numarul trei din guvern, care nu numai ca a criticat in ultimele zile incarcerarea lui Pablo Hasel, dar a si afirmat ca Spania nu este o democratie deplina.

"Pablo Iglesias trebuie exclus din guvernul spaniol. Aceasta este singura modalitate de a evita drumul periculos pe care ne indreptam", a cerut Cuca Gamarra, sefa grupului parlamentar al PP (dreapta).

Partidul Socialist "nu poate fi complice la ceea ce se intampla si la + trumpismul + de care dau dovada liderii Podemos", a adaugat ea, intr-o aluzie la declaratiile fostului presedinte american Donald Trump care si-a instigat partizanii sa invadeze si sa devasteze Capitolul pe 6 ianuarie la Washington.

Pe cine vrea FC Barcelona antrenor după plecarea lui Xavi
Pe cine vrea FC Barcelona antrenor după plecarea lui Xavi
FC Barcelona are mai multe variante în vedere pentru a-i succede lui Xavi, care şi-a anunţat plecarea de la club în vară. Totuşi, potrivit Mundo Deportivo, oficialii de la FC Barcelona speră...
Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Selecţionerul Spaniei, Luis de la Fuente, a declarat că i-a fost ruşine atunci când a auzit fluierături din tribunele arenei Santiago Bernabeu, marţi seară, în timpul meciului amical cu...
#proteste, #Spania, #barcelona, #politica , #Spania