Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Madridul decide azi soarta Cataloniei. Mesajul regelui Felipe

Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 08:09
3964 citiri
Madridul decide azi soarta Cataloniei. Mesajul regelui Felipe
Foto: Casa de S.M. el Rey

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, va prezida, sambata, o reuniune speciala a Guvernului de la Madrid, pentru a declansa procesul de suspendare a autonomiei Cataloniei, dupa ce liderul Executivului catalan, Carles Puigdemont, a refuzat sa renunte in mod oficial la campania pentru secesiunea regiunii.

Catalonia "este si va fi" o parte a Spaniei moderne, a afirmat, vineri, regele Felipe al VI-lea, citat de EFE, AFP si dpa.

Suveranul spaniol s-a aratat convins ca institutiile democratice "legitime" ale Spaniei vor rezolva, in spiritul Constitutiei, "intentia inacceptabila de secesiune" a autoritatilor regiunii Catalonia.

"Nu vrem sa renuntam la ce am construit impreuna", a spus el intr-un discurs incarcat de emotie, subliniind progresele tarii care a reusit sa depaseasca "greselile trecutului", referindu-se voalat la dictatura lui Francesco Franco (1939-1975).

"Spania secolului XXI, din care Catalonia este si va fi o parte esentiala, trebuie sa se bazeze pe o suma loiala si solidara de eforturi, sentimente, afectiuni si proiecte", a afirmat Felipe al VI-lea, adaugand ca tara are "mandria legitima de a apartine marii realitati democratice care este Europa".

Guvernul spaniol si opozitia socialista (PSOE) au convenit vineri ca, in ianuarie 2018, sa fie organizate alegeri regionale in Catalonia, in cadrul setului de masuri extraordinare menite sa impuna temporar administrarea directa a regiunii.

Anterior, Guvernul de la Madrid a anuntat joi ca va continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, estimand ca liderul separatist nu a reinstalat ordinea in regiune, ci a agravat si mai mult o criza care ameninta stabilitatea Spaniei.

La 1 octombrie, in ciuda interdictiei justitiei, in Catalonia a avut loc un referendum privind autodeterminarea. Potrivit datelor Guvernului catalan, care nu au putut fi verificate in lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independentei Cataloniei, insa rata prezentei la vot a fost de numai 43%.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#rege Spania criza Catalonia , #Spania