Mii de oameni au iesit in strada la Madrid pentru a sustine unitatea Spaniei: "Vrem sa fim cu fratii nostri catalani!" (Video)

Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 16:38
5230 citiri
Mii de oameni au iesit in strada la Madrid pentru a sustine unitatea Spaniei: "Vrem sa fim cu fratii nostri catalani!" (Video)
Foto: Captura YouTube

Mii de oameni s-au adunat sambata in Plaza de Colon din Madrid, pentru a sustine unitatea Spaniei. Protestul are loc in contextul in care Catalonia si-a declarat independenta, iar Guvernul de la Madrid a dizolvat Parlamentul si Executivul regiunii, dupa care a preluat controlul institutiilor.

Atmosfera nu e apasatoare, ci e dominata de speranta. Cu mic cu mare, oamenii si-au pus la gat sau la mana steagul spaniol. Din cand in cand, stindardele mai sunt fluturate catre cer, cu speranta ca rugile le vor fi ascultate.

"Viva Espana" - este sloganul ce razbate din pieptul tuturor celor prezenti in piata din Madrid. Ei respira acelasi ideal: ca tara lor sa ramana unita. In acelasi timp, canta si danseaza in ritmul muzicii, pentru a arata ca sunt pasnici.

Pur si simplu, isi doresc sa ramana alaturi de fratii lor catalani, se arata intr-un reportaj difuzat de ABC.

"Catalonia ramane a noastra"

Unul dintre manifestanti, Charo, in varsta de 60 de ani, spune ca aceasta adunare de mii de oameni e un simbol al sprijinului pe care il are Guvernul de la Madrid in incercarea de a opri separarea regiunii de restul natiunii.

"Catalonia merita sa ramana in interiorul tarii. Cel putin eu asa cred", spune barbatul.

La randul lor, Marcos si Paula, care au 23 si 29 de ani, au cerut tuturor tinerilor "sa contribuie la schimbarea viitorului Spaniei". "Suntem aici pentru a sustine Catalonia, vrem sa ramana a noastra", au subliniat acestia.

Politicianul Santiago Abascal a declarat ca, in opinia sa, in Catalonia au fost comise "cele mai mari infractiuni pe care le-ar putea face cineva din administratia publica".

El a insistat si a sustinut ca cei care sunt vinovati de situatia actuala a regiunii trebuie sa fie adusi in fata justitiei si pedepsiti conform legii. Insa considera ca trebuie luate toate masurile pentru ca sa se revina la ordinea fireasca a lucrurilor.

Reamintim ca, vineri, Parlamentul Cataloniei a aprobat proclamarea independentei regiunii fata de Spania si constituirea unei republici. In replica, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a dizolvat Executivul, Parlamentul si toate celelalte institutii ale regiunii.

Astfel, pana la alegerile anticipate din 21 decembrie, conducerea Guvernului catalan va fi asigurata de vicepremierul spaniol Soraya Saenz.

De asemenea, Parchetul General din Spania a spus ca va initia o procedura judiciara impotriva fostului presedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, cel mai fervent sustinator al separarii de Spania. El e suspectat de rebeliune, fapta pentru care risca pana la 30 de ani de inchisoare.

Acesta nu isi recunoaste insa infrangerea. Intr-o aparitie televizata, el i-a indemnat pe catalani sa potesteze pasnic fata de decizia Guvernului de la Madrid de a prelua conducerea televiziunii, informeaza ABC News.

Carles Puigdemont a cerut sa se formeze "o opozitie democratica" si a cerut populatiei sa dea dovada de "rabdare, perseverenta si incredere in viitor".

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit vineri seară, 8 decembrie, despre alegerile din 2024. Edilul a declarat că principalul său contracandidat la alegerile locale din 2024 va...
Miza majoră a PNL în 2024: ”Va garanta respectul de care se bucură România în Europa şi în lume”
Miza majoră a PNL în 2024: ”Va garanta respectul de care se bucură România în Europa şi în lume”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, i-a îndemnat pe liberali vineri, 8 decembrie, la implicare maximă pentru câștigarea alegerilor din 2024. El a declarat la Slatina, la întâlnirea...
#protest Madrid, #proteste Madrid, #proteste spania catalonia, #proteste Spania , #Spania