Presedintele Cataloniei exclude convocarea alegerilor anticipate (Video)

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 18:31
3556 citiri
Presedintele Cataloniei exclude convocarea alegerilor anticipate (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele separatist catalan Carles Puigdemont a anuntat, joi, ca nu va convoca alegeri anticipate.

El a precizat ca a luat in considerare aceasta varianta, dar pana la urma a decis sa nu o faca, arata CNBC.

Dupa o zi in care toata lumea se intreba ce va face liderul catalan, acesta si-a anuntat joi dupa-amiaza decizia.

Puigdemont a declarat ca datoria sa ca presedinte este sa epuizeze toate variantele in vederea gasirii unei solutii de dialog intr-un astfel de conflict. El a precizat ca nimic nu justifica convocarea alegerilor anticipate in acest moment.

"In ultimele ore, inainte sa-mi expire capacitatea de a convoca alegeri anticipate, am avut in vedere posibilitatea de a exercita acest drept. Este puterea mea. Datoria mea, in calitate de presedinte este de a epuiza toate caile in vederea gasirii unei solutii de dialog intr-un conflict politic si de natura democratica.

Suntem dispusi sa convocam aceste alegeri, in care garantiile in vederea opririi procedurii prevazute de articolul 155 al Constitutiei sunt pe masa. Niciuna dintre aceste garantii nu justifica o convocare a unor alegeri parlamentare. Aceasta este decizia mea", a spus presedintele.

"Datoria mea este, in mod fundamental, sa incerc sa evit aplicarea articolului 155, care antreneaza suspendarea temporara a autonomiei regiunii.

Este o aplicare (a articolului 155) in afara legii, abuziva si nedreapta, care cauta sa ne eradice suveranismele si intregul catalanism", a continuat el.

Pe Puigdemont s-a pus o presiune imensa dupa ce premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat ca va invoca articolul 155 din Constitutie prin care autonomia Cataloniei va fi revocata.

Articolul 155 din Constitutia Spaniei permite Madridului sa impuna conducerea centrala in regiunile autonome in caz de criza. Acesta nu a fost niciodata invocat din 1978, de cand a fost votata Constitutia.

Citeste mai multe informatii despre criza din Catalonia:

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Catalonia alegeri anticipate, #Carles Puigdemont Catalonia , #Spania