Regele Juan Carlos abdica: Spaniolii nu mai vor monarhie - proteste masive pentru referendum (Video)

Marti, 03 Iunie 2014, ora 10:26
5476 citiri
Regele Juan Carlos abdica: Spaniolii nu mai vor monarhie - proteste masive pentru referendum (Video)

Dupa ce regele Juan Carlos al Spaniei a anuntat ca va abdica, tara a fost cuprinsa de dorinta de schimbare. In vreme ce unii cetateni sustin ca era momentul ca printul Felipe sa devina suveran al Spaniei, altii participa la proteste masive in care se cere renuntarea la monarhie.

"Era ceva ce trebuia sa se intample cu siguranta. Regele este batran. Felipe este foarte pregatit si se va descurca foarte bine", a declarat Maria Jose Gonzalez, in varsta de 55 de ani, potrivit Sydney Morning Herald.

Totusi, unii spanioli nu ar mai vrea sa aiba rege deloc, iesind in strada pentru organizarea unui referendum privind continuarea monarhiei.

"Mi-ar placea ca noi, poporul spaniol, sa avem posibilitatea de a alege daca vrem monarhie sau republica. Monarhia este invechita", a spus Alejandro Ricas, un student de 19 ani.

Zeci de mii de spanioli, in strada

Dorinta tanarului este impartasita de zeci de mii de spanioli, care au protestat luni, in 60 de orase, pentru desfasurarea unui vot popular, la scurt timp dupa ce regele Juan Carlos a anuntat ca va abdica si ca puterea va fi preluata de fiul sau, printul Felipe.

Politistii spanioli au estimat ca peste 20.000 de oameni au manifestat numai in Piata Puerta del Sol din Madrid, iar alte zeci de mii au iesit in strada in ale orase ale Spaniei. De asemenea, mitinguri de solidaritate au avut loc in 30 de orase din Europa, precum si in America Latina.

Spaniolii au cerut organizarea unui referendum si prin intermediul petitiilor online, cea mai de succes dintre acestea fiind cea cu peste 113.000 de semnaturi, iar numarul este in crestere.

Documentul le cere partidelor politice din Spania sa profite de "aceasta oportunitate istorica pentru a promova o dezbatere publica ce va ajuta la regenerarea democratiei si va determina viitorul monarhiei".

Regele Juan Carlos al Spaniei abdica

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat, luni, ca regele Juan Carlos a decis sa abdice. Suveranul Spaniei a declarat ca reprezinta cel mai bun moment ca sa renunte la tron, care va reveni fiului sau, Felipe, printul de Asturias.

Anuntul regelui a fost facut pe fondul problemelor persistente de sanatate, Juan Carlos fiind operat de nu mai putin de 19 ori in ultimii ani, pentru diferite afectiuni.

"O noua generatie trebuie sa fie in fata, oameni mai tineri cu energii noi", a declarat regele, la scurt timp de la anuntul abdicarii, intr-o adresare televizata.

Regele Juan Carlos abdica: Letizia Ortiz, fosta jurnalista care va deveni regina Spaniei

Regele Juan Carlos abdica: Letizia Ortiz, fosta jurnalista care va deveni regina Spaniei

Suveranul Spaniei a afirmat ulterior ca este vremea pentru o "noua era", in care o noua generatie ar putea sa duca mai departe transformarile si reformele necesare.

De asemenea, regele Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, a afirmat ca fiul sau, Felipe, in varsta de 46 de ani, are maturitatea si pregatirea pentru a fi rege.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...