Spania aplica taieri masive de salarii bugetarilor - vezi masurile de austeritate

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 17:11
4268 citiri
Spania aplica taieri masive de salarii bugetarilor - vezi masurile de austeritate

Guvernul spaniol a limitat la 105.000 de euro pe an salariile directorilor marilor companii de stat, ceea ce inseamna o reducere intre 25-35% a veniturilor acestora.

Vicepresedintele guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, a explicat ca directorii companiilor mijlocii vor castiga maxim 80.000 de euro pe an, iar cei ai companiilor de stat mici vor ajunge pana la 55.000 de euro, scrie El Mundo.

La aceste salarii de baza se vor adauga sporuri in functie de pozitia ocupata, stabilite de Ministerul de Finante, si o plata variabila "absolut obligatorie" pentru atingerea obiectivelor.

Textul prevede, de asemenea, reducerea a o suta de consilieri din sectorul public si stabileste ca cele mai mari companii publice pot avea maxim 15 consilieri.

Saenz de Santamaria a precizat ca masura are ca scop promovarea a trei principii: "Transparenta, criterii comune de plata in sectorul afaceri publice si limitele cu privire la aceste taxe". Oficialul a mai remarcat ca aceste limite sunt "semnificativ mai mici decat cele din firmele din sectorul privat aflate pe piata."

Produsul Intern Brut al Spaniei s-a contractat in al patrulea trimestru al anului trecut, impingand economia spre al doilea val de recesiune din 2009 si subminand eforturile guvernului de a restabili ordinea in finantele publice.

Guvernul condus de Partidul Poporului, la putere din decembrie, incearca sa convinga investitorii ca poate reduce deficitul de buget la jumatate, in acest an, in conditiile in care recesiunea preseaza veniturile si angajarile.

Economia s-ar putea prabusi cu 1,5%, iar rata somajului ar putea ajunge la 23,4%, daca guvernul reuseste sa-si impuna masurile stricte de austeritate.

Spania are cea mai mare rata a somajului din UE si o piata a creditarilor in prabusire si in urmatorii doi ani este posibil ca economia sa se prabuseasca, contractandu-se cu 1,7% in 2012 si inca 0,3% in 2013, potrivit FMI.

Aceste previziuni ar face imposibila atingerea tintei de deficit de 4,4% din PIB anul acesta si 3% in 2013, potrivit previziunilor FMI din ianuarie.

In aceste conditii, exista informatii conform carora Uniunea Europeana ar putea sanction noul guvern al Spaniei pana in luna mai, pentru ca amanat masurile de austeritate inaintea unor alegeri regionale programate luna viitoare.

Guvernul spaniol neaga insa aceste informatii si sustine ca face tot ce trebuie pentru a reduce deficitul si are sustinerea Uniunii Europene.

O decizie finala in sensul sanctionarii Spaniei ramane sa fie luata in perioada urmatoare, insa Comisia Europeana crede ca noul guvern si-a supraevaluat cifrele privind deficitul pe 2011, pentru ca datele din anul curent sa arate mai bine.

Mai mult, Spania nu raspunde suficient de repede deteriorarii finantelor publice in 2012, punand in pericol cresteea economica pe termen lung a tarii.

Citeste si:
A murit cel mai bătrân bărbat din lume. Saturnino de la Fuente Garcia ar fi împlinit 113 ani
A murit cel mai bătrân bărbat din lume. Saturnino de la Fuente Garcia ar fi împlinit 113 ani
Saturnino de la Fuente Garcia a murit la vârsta de 112 ani şi 341 de zile, a anunţat miercuri, 19 ianuarie, Guinness World Records. Spaniolul născut pe 11 februarie 1909, la Puente Castro,...
Tinerii din Spania, momiți cu subvenţii pentru a se muta din casa părinţilor. Ce sumă vor primi în fiecare lună
Tinerii din Spania, momiți cu subvenţii pentru a se muta din casa părinţilor. Ce sumă vor primi în fiecare lună
Guvernul spaniol va plăti o subvenţie tinerilor cu venituri mici, pentru a-i ajuta să se mute din casa părinţilor, într-o ţară unde din ce în ce mai mulţi tineri adulţi trăiesc cu...