Spania are un nou rege - Felipe al VI-lea, aclamat de multimea extaziata

Autor: Ana Ilie
Joi, 19 Iunie 2014, ora 14:03
13256 citiri
Spania are un nou rege - Felipe al VI-lea, aclamat de multimea extaziata

Spania are, incepand de joi, un nou rege. Printul Felipe a fost proclamat rege intr-o ceremonie modesta, dupa ce tatal sau, regele Juan Carlos, a abdicat.

La data de 2 iunie 2014, Juan Carlos si-a anuntat intentia de a abdica pentru a-i lasa tronul fiului sau.

Legea organica a abdicarii a fost aprobata miercuri, la Palatul Regal din Madrid. Joi, Palatul Congresului Deputatilor a organizat depunerea juramantului si proclamarea Majestatii sale regele Felipe al VI-lea.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor din Spania:

14:00 - Familia regala romana are legaturi de rudenie puternice cu cea spaniola. Regele Mihai I si regina Sofia sunt veri primari. Regina Ana, nascuta principesa de Bourbon, este vara cu regele Juan Carlos.

In ziua de 2 iunie, regele Mihai I al Romaniei a trimis o scrisoare regelui Juan Carlos I. Joi, principesa Elisabeta si principele Radu au adresat o scrisoare regelui Felipe al VI-lea si reginei Letizia.

13:55 - Urmeaza o receptie pentru 2.000 de invitati, la Palatul Regal, care incheie evenimentul de joi din Madrid.

13:46 - Noii regi ai Spaniei au iesit in balconul Palatului Regal, unde au salutat miile de oameni ce scandau "Felipe". Cuplul regal s-a sarutat in aplauzele multimii. Ei au fost insotiti apoi de regele Juan Carlos si regina Sofia si de cele doua printese, Leonor si Sofia.

13:23 - Regele Felipe a ajuns la Palatul Regal pe acordurile imnului national. Au fost trase 21 de salve de tun. Urmeaza scena balconului.

13:07 - Felipe al VI-lea se apropie de Palatul Regal.

12:52 - Cuplul regal s-a urcat intr-o masina deschisa de unde saluta multimea, in drum spre Palatul Regal.

12:30 - Noul rege va iesi din Parlament. El este asteptat de multime. Regele se va deplasa la Palatul Regal, unde va iesi in balcon pentru a-si saluta supusii.

12:17 - Felipe a continuat cu un mesaj de speranta pentru tinerii care isi cauta un loc de munca si de solidaritate cu cetatenii care au suferit de pe urma austeritatii, ce le-a stirbit demnitatea. "O natiune nu e doar istorie, este un proiect de integrare", a spus acesta.

12:00 - Felipe rosteste in fata Parlamentului un discurs in care pune accent pe continuitate, pe normalitatea politica si pe subordonarea politicii in fata interesului poporului spaniol. "Incepe domnia unui rege constitutional. Voi sti sa onorez juramantul pe care l-am facut", a afirmat noul rege. Acesta a vorbit despre reconcilierea spaniolilor si le-a multumit parintilor si profesorilor.

Cine este Felipe, viitorul rege spaniol - un print modern pentru Spania secolului XXI

11:48 - Felipe a depus juramantul si a fost proclamat Felipe al VI-lea. Parlamentul a strigat "Viva el Rey", "Viva Espana".

11:41 - Regele Felipe al VI-lea se pregateste sa depuna juramantul si sa fie proclamat rege.

11:31 - Regele Felipe al VI-lea a ajuns la Parlament, in uralele multimii. Lumea striga "Felipe" si "Viva el Rey".

11:28 - Desi in urma cu ceva timp tabloidele scriau ca sunt probleme in cuplul Felipe-Letizia, camerele de luat vederi au surprins un moment tandru intre cei doi regi ai Spaniei, la plecarea catre Parlament. Odata urcat in masina, Felipe a respirat adanc, iar Letizia l-a mangaiat delicat pe obraz.

11:23 - Cel mai bine pastrat secret al ceremoniei de joi este, bineinteles, tinuta reginei Letizia. Vesmintele acesteia au putut fi vazute abia la evenimentul de la Palatul regal, si nu au dezamagit pasionatii de moda. In mod previzibil, aceasta poarta o creatie Felipe Varela, unul din designerii sai preferati.

Regele Juan Carlos abdica: Letizia Ortiz, fosta jurnalista care va deveni regina Spaniei

Este un compleu compus din rochie si haina de aceeasi lungime, de un alb prafuit, cu o linie feminina, maneca lunga si decoratiune in jurul gulerului. Letizia a asortat la aceasta tinuta o pereche de pantofi cu toc si o mica platforma, de culoarea piciorului, si o poseta plic de culoare roz pal. In piept poarta o brosa.

Cele doua infante sunt imbracate in rochite bleu si roz, cu balerini de culoare asortata, metalica.

11:16 - Noul rege se indreapta spre Parlament. El calatoreste impreuna cu regina Letizia intr-un Rolls Royce de colectie, cu insemnele casei regale.

11:10 - Desi este o ceremonie modesta, conforma cu criza economica pe care o traverseaza tara, evenimentul este bine securizat. Pe acoperisuri sunt postati lunetisti, politia este prezenta in numar mare si pe deasupra zboara trei elicoptere.

11:01 - Joi are loc o proclamare, nu o incoronare, intrucat nu va fi asezata o coroana pe capul lui Felipe. Asta, deoarece coroana Spaniei este prea grea pentru a fi purtata. Creata in 1775 din argint placat cu aur si catifea rosie, cantareste un kilogram si nu este destinata purtarii. Este expusa alaturi de sceptru, ca simbol al puterii.

10:50 - Cat timp noul sef al armatei este felicitat de generali si alti oficiali ai armatei, in fata Palatului Regal au inceput sa defileze orchestre militare.

10:39 - Regele Juan Carlos i-a acordat Panglica de Capitan General majestatii sale regele Felipe al VI-lea, care a devenit astfel conducatorul armatei. Este vorba despre o panglica lata de culoare rosie legata la brau, cu doi ciucuri aurii.

10:24 - Republicanii care doresc sa isi manifeste dezaprobarea fata de familia regala vor fi nevoiti sa o faca acasa in fata televizorului, intrucat Curtea Suprema a interzis, miercuri seara, orice proteste oficiale organizate joi.

10:05 - Mii de persoane sunt asteptate joi la Madrid pentru a fi martore la proclamarea noului rege. Magazinele de suveniruri sunt multumite de vanzari, desi hotelierii spun ca gradul de ocupare este normal pentru aceasta perioada a anului. Restaurantele si cafenelele au pregatit meniuri speciale si toata lumea asteapta ca incoronarea sa marcheze inceputul unei perioade prospere pentru Spania.

09:46 - Principii de Asturia, noii regi ai Spaniei, au doua fete: principesele Leonor si Sofia.

09:25 - Principii de Asturia au vizitat Romania in iulie 2009, cand s-au intalnit cu oficialii statului roman si reprezentantii casei regale a Romaniei.

09:16 - Letitia, printesa de Asturia si, in curand, noua regina a Spaniei, ar putea revitaliza industria modei spaniole, scrie New York Times. Letizia este considerata o printesa moderna si la moda, si tinutele sale sunt urmarite cu interes de observatorii fenomentului, desi nu se ridica deocamdata la nivelul de atentie care ii este acordat dusecei de Cambridge, Kate Middleton.

09:10 - A fost publicata legea abdicarii in Monitorul Oficial al Spaniei. Abdicarea lui Juan Carlos este oficiala.

Regele Juan Carlos al Spaniei a semnat actul de abdicare

Potrivit casei regale a Spaniei, ceremoniile incep la ora locala 09:30, la Palatul Zarzuela, unde regele Juan Carlos ii acorda Panglica de Capitan General majestatii sale regele Felipe al VI-lea.

La 10:30, la Casa Parlamentului, are loc juramantul solemn si proclamarea regelui in fata Parlamentului. Ceremonia va dura o ora, dupa care va urma o deplasare cu masina prin Madrid, de la Parlament la Palatul Regal, unde noul rege si familia regala vor saluta multimea din balcon.

La ora 13:00 este programata o receptie pentru oaspeti, in salile palatului Regal.

Regele Spaniei, Juan Carlos, a semnat miercuri actul prin care abdica oficial din functia sa, act care a fost redactat in cadrul Senatului spaniol, incheind astfel o domnie de aproape 40 de ani.

Regele Juan Carlos al Spaniei abdica

Mare parte a domniei sale, Juan Carlos a fost un rege extrem de popular, insa in ultimii ani, pe fondul recesiunii economice si a unor gafe personale, printre care cea mai rasunatoare a fost participarea la o foarte costisitoare vanatoare de elefanti in Africa, figura sa si-a pierdut din popularitate.

O alta lovitura grea pentru Juan Carlos si pentru monarhia spaniola a venit atunci cand a doua sa fiica, infanta Cristina, si sotul ei, fostul mare handbalist spaniol Inaki Urdangarin, au devenit obiectul unei anchete privind deturnarea de bani din fonduri publice, la sfarsitul anului 2012.

Regele a condus Spania timp de 39 de ani si a asigurat cu succes tranzitia catre democratia tarii de la regimul dictatorial al generalului Francisco Franco.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Spania incoronare Felipe, #Felipe nou rege Spania , #Spania