Spania in genunchi: drama sinucigasilor

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 23:28
6230 citiri
Spania in genunchi: drama sinucigasilor

Criza a aruncat multi spanioli in bratele disperarii. Recesiunea, privatiunile si caderea pietei imobiliare au devenit pentru multi spanioli greu de suportat. Multi nu rezista si isi pun capat zilelor. Altii cauta salvarea peste granita.

In Spania a crescut numarul tentativelor de suicid. Miercuri, in Malaga, un barbat in varsta de 59 de ani s-a stropit cu benzina, dandu-si foc in plina strada. Trecatorii au reusit sa stinga focul si sa-l transporte pe nefericit la spital. Conform unor martori, barbatul ar fi spus in ambulanta ca e somer si nu are ce manca.

Mass-media spaniola a transmis ca este vorba de un om fara adapost. In urma cu doua saptamani, tot in Malaga, o femeie s-a aruncat pe geam, de la inaltime, deoarece nu-si mai putea plati ratele la banca, fiind nevoita sa paraseasca locuinta ipotecata.

Moartea, singura iesire?

Aproape saptamanal, presa spaniola scrie despre cazuri similare. Spania a cunoscut multe crize in istoria sa, insa niciodata acestea nu au condus la cresterea dramatica a numarului de sinucideri si tentative de suicid.

Din 2010 incoace, institutul spaniol de statistica nu a mai publicat date despre numarul sinuciderilor din tara. Spitalele si clinicile regionale trag insa un semnal de alarma, spunand ca numarul celor care incearca sa-si ia viata este din ce in ce mai mare. Cauzele sunt vazute in somajul ridicat si criza creditelor ipotecare, care ii fac pe multi spanioli sa nu mai vada acea luminita de la capatul tunelului.

Un site al celor afectati de criza datoriilor ipotecare arata ca, in Spania, au loc zilnic 500 de executari silite. Guvernul de la Madrid spune ca aceste date sunt exagerate, pentru ca in acest numar intra si executarea unor baruri, magazine sau restaurante. Banca Nationala a anuntat ca anul trecut au fost 15.000 de executari silite in tara.

Guvernul spaniol a reactionat in toamna anului trecut, cand a facut cateva schimbari in procedurile care impun executarea silita. Acestea insa ating numai cazurile speciale: familii cu multi copii, invalizi sau pensionari, noteaza Deutsche Welle.

Solidaritate spaniola

In timp ce politicienii se contreaza, in Spania prind contur diverse forme de solidaritate. De curand, publicatia El Pais a publicat o lista a oamenilor cu mai multe case, dispusi sa primeasca in imobilele nelocuite oameni fara adapost. Si in alte domenii spaniolii arata ca sunt solidari cu semenii aflati in necaz. De exemplu, in ultima vreme, a crescut numarul donatorilor de organe.

Multi spanioli deja s-au saturat sa mai astepte de la guvern vreo masura care sa le imbunatateasca viata si cauta un trai mai bun in afara tarii. In special, in Germania. Conform unor date detinute de agentia federala a fortei de munca, in 2011, numarul muncitorilor straini din zona euro, din tarile afectate serios de criza, a crescut cu 7,6 procente.

Se asteapta ca si in acest an tendinta sa cunoasca un ritm ascendent din cauza perspectivelor sumbre aflate in fata Greciei si Spaniei. Pe acest fond, Comisia Europeana prognozeaza o noua recesiune pentru Spania in 2013.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#criza Spania, #criza datorii Spania, #sinucideri criza Spania , #Spania