Spania, in genunchi: Teribila decadere a clasei medii

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 14:21
5192 citiri
Spania, in genunchi: Teribila decadere a clasei medii
razboiintruncuvant

Aproape 30 la suta din copiii spanioli traiesc in saracie. Din datele oficiale actuale, reiese clar ca, tot mai des, copiii sunt printre cele mai afectate victime ale crizei, banii pentru educatia si sanatatea lor nemaiajungand.

"Cand a inceput noul an scolar, iar copiii au avut nevoie de noi rechizite si imbracaminte, mi-a fost imposibil sa fac fata cheltuielilor. Preturile o iau razna, iar banii sunt din ce in ce mai putini", spune Lurdes, profesoara de muzica intr-o scoala madrilena, citata de Deutsche Welle

Ea insasi are probleme in a-si intretine familia. Sotul sau, care este tot profesor, si-a gasit de lucru de curand, avand doar o jumatate de norma, dupa ce timp de doi ani a fost somer. Salariile profesorilor nu se mai indexeaza demult cu rata inflatiei, fiind taiate si recompensele financiare suplimentare, cum ar fi, de pilda, primele de Craciun si Paste.

Cei doi nu isi mai permit sa mearga nici macar la o piesa de teatru, film sau un concert. "Facem economii pentru a avea bani pentru fetita noastra de trei ani", spune profesoara.

Lurdes si Luis, cei doi soti profesori, sunt parte a clasei medii a Spaniei, decimata in mare parte de cresterea saraciei si inechitatea sociala, dupa cum explica un membru al fundatiei Caritas. Cercetarile fundatiei arata ca, de la inceputul crizei, in 2007, conditiile de trai ale clasei mijlocii s-au inrautatit semnificativ.

"Nu putem spune ca aceasta clasa este saraca, insa se observa clar un impact negativ asupra familiilor si mai ales a tinerilor si copiilor. Spania s-a transformat in tara cu cele mai mari diferente sociale", spune un reprezentant al fundatiei.

Cifrele sunt concludente: in timp ce numarul milionarilor spanioli a crescut cu 13,2 % numai anul trecut, 21 % dintre spanioli traiesc la limita saracei. Trei milioane de oameni sunt nevoite sa traiasca cu 30% din veniturile necesare unui trai normal. Cel mai ingrijorator este faptul ca 27,6 dintre copii sunt afectati de saracie. 26 la suta dintre spanioli si-au pierdut locurile de munca, iar 400.000 si-au pierdut locuintele,

"Privatizarea sanatatii si educatiei incepe sa devina un lucru cert. Scolile si medicamentele devin din ce in ce mai scumpe. Tot sistemul social se prabuseste", constata Juan Jose Lopez, de la fundatia Caritas.

Inca de la venirea sa la putere, in noiembrie 2011, guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a promis ca nu se vor lua masuri austere in domeniul educatiei si sanatatii. Guvernul a uitat, insa, aceasta promisiune iar acum ministerul Sanatatii este printre cele mai sarace. "Copiii nu mai au dreptul la controale medicale gratuite, doar imunizarile au mai ramas fara plata", spune profesoara Lurdes, citata la inceputul materialului.

Familia acesteia nu poate gasi un loc pentru fetita intr-o gradinita de stat, iar la cele private taxa lunara este de 500 euro. Pe deasupra, in scolile de stat au fost eliminate 83.000 de posturi de profesori si invatatori in ultimii doi ani. "Tot sistemul este in pragul dezastrului", conchide Lurdes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#criza spania zona euro, #criza zona euro, #criza europa saracie , #Spania