Spania vrea sa interzica prin lege gratierea coruptilor

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 19:35
4745 citiri
Spania vrea sa interzica prin lege gratierea coruptilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii din Spania au facut, marti, primul pas in vederea interzicerii acordarii gratierii celor condamnati pentru fapte de coruptie si violenta.

Toate gruparile politice reprezentate in Congresul deputatilor si-au manifestat sprijinul de a lua in considerare proiectul de lege al grupului socialist, o initiativa promovata de ministrul de Justitiei, Rafael Catala, care si-a anuntat in luna decembrie a anului trecut intentia de a interzice acordarea gratierii celor condamnati pentru fapte de coruptie, informeaza El Mundo.

Partidele au cazut de acord asupra propunerii pentru "a evita ca cei corupti sa se foloseasca de blindajul gratierii" si ca Guvernul sa explice ori sa extinda, potrivit Partidului Popular (PP), motivele pentru care acorda dreptul de gratiere. Acest drept a fost acordat de 27 de ori anul trecut.

Mai multe amendamente au fost aplicate acestui proiect, care, in opinia PP, este "fragmentat si incomplet", in timp ce reprezentantii formatiunii politice Ciudadanos cer ca interdictia sa se extinda si asupra celor condamnati pentru terorism, iar Podemos militeaza pentru o abordare larga, ce cuprinde delicte privind prostitutia, violul si tentativa, si sa fie format un organism independent care sa explice motivele gratierii.

Popularul Arturo Garcia Tizon, care nu s-a opus proiectului, a amintit ca anul trecut Guvernul a respins toate petitiile privind coruptia si s-a intrebat daca terorismul sau pedofilia nu vor avea parte de acelasi tratament ca delictele privind violenta asupra femeilor si coruptia. El a anuntat un pachet de amendamente prin care a adaugat textului proiectului "circumstante pe care le ia in considerare Executivul".

Toleranta zero fata de coruptie

Juan Carlos Campo, din partea PSOE, s-a pronuntat in favoarea "tolerantei zero" fata de coruptie si violenta de gen, doua delicte care "cer cu disperare sa fie eliminate din categoria celor vizate de aceasta masura".

Ignacio Prendes (Ciudadanos) a precizat ca in ultimii ani au avut loc "gratieri inexplicabile" si ca va sustine aceasta initiativa pentru ca "cei corupti sa aiba de la inceput senzatia ca nu vor putea gasi un loc in care sa se ascunda".

O alta problema ridicata de socialisti a fost aceea a "lipsei de motivatie privind gratierile", iar propunerea lor cere justificare pentru "a stopa arbitrariul" si "a explica cetatenilor cadrul rational".

Spania se afla pe locul al 41 din 176 de tari, potrivit unui raport realizat de Transparency International (TI) privind indicele de perceptie a coruptiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Spania pedepse coruptie, #Spania lege corupti , #Spania