25 de ani de la explozia de la Cernobil (Video)

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 09:33
18971 citiri
25 de ani de la explozia de la Cernobil (Video)
foto:AFP

Marti, 26 aprilie, se implinesc 25 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobil. Comemorarea vine in contextul dramaticei situatii din Japonia si este un bun prilej pentru omenire sa analizeze cat de sigura este energia nucleara, care sunt avantajele si care sunt dezavantajele si care sunt riscurile pe care aceasta le presupune.

La 26 aprilie 1986, la ora 1:23, reactorul numarul 4 al centralei a explodat in timpul unui test de securitate, in urma unei erori de manipulare scrie Press Assotiation, care face un rezumat al tragediei de acum 25 de ani.

S-a dovedit ca reactorul 4 a explodat exclusiv din cauza unor greseli umane, provocand emanatii masive de elemente radioactive cu o intensitate echivalenta cu 200 de bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima si contaminand o mare parte din suprafata Europei.

Fosta URSS, condusa de Mihail Gorbaciov, a ascuns accidentul, recunoscand ca s-a intamplat ceva grav doar dupa ce Suedia, unde ajunsese norul radioactiv, a alertat lumea intreaga. In 2005, mai multe agentii ale ONU, printre care si Organizatia Mondiala a Sanatatii, au estimat ca patru mii de persoane au murit in urma expunerii la radiatii. Exista voci care sustin ca acest raport subestimeaza impactul accidentului de la Cernobil.

Cernobal - o vacanta in iad

Tragedia de acum 25 de ani de la centrala nucleara de la Cernobil (in traducere: pamant negru) urmeaza sa fie marcata in toata lumea. In ciuda evenimentelor din Japonia si a accidentelor de la centrala atomica de la Fukushima, care au readus in atentie riscurile folosirii energiei nucleare, explozia produsa in 1986 la Cernobil ramane cea mai grava catastrofa nucleara civila, mentioneaza AFP intr-un amplu comentariu.

Explozia a fost urmata de un incendiu devastator. Pentru a stinge incendiul si a curata zona in jurul centralei, au fost trimisi in zona, in decurs de patru ani, 600.000 de "lichidatori", oameni care au fost supusi unor doze masive de radiatii. In cel mai recent raport, publicat in februarie 2011, se estimeaza ca cel putin 6.000 s-au imbolnavit de cancer de glanda tiroida. Potrivit Greenpeace, cel putin 100.000 de persoane au decedat pana in 2005, in Ucraina, Belarus si Rusia, drept urmare a contaminarii radioactive.

Marti, personalitati politice de rang inalt sunt asteptate la Cernobil, pentru a participa la o ceremonie religioasa urmata de depuneri de coroane la monumentul ridicat in memoria lichidatorilor decedati.

Tragedia care a dus la caderea URSS

In cursul unei recente vizite la Cernobil, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat un apel la o "dezbatere globala" privind energia nucleara.

"Accidentul de la centrala nucleara de la Fukushima, din 11 martie si dezastrul de la Cernobil ne transmit doua puternice mesaje: sa tragem invataminte din aceste tragedii si sa inasprim normele privind securitatea nucleara", a spus secretarul general ONU.

La distanta de un sfert de secol, bilantul tragediei de la Cernobal continua sa fie unul controversat, din cauza secretomaniei si a modului defectuos de gestionare a situatiei victimelor accidentului, din perioada comunista si postcomunista, si a reticentei manifestate de sustinatori ai energiei nucleare fata de analizarea consecintelor catastrofei pe termen lung.

In 1986, URSS condusa de Mihail Gorbaciov a reactionat in cea mai pura traditie a secretomaniei comuniste. Tacerea fostului demnitar sovietic, urmat de un val de minciuni, a produs contaminarea a sute de mii de persoane, in principal in Ucraina, Belarus si Rusia.

Pe de alta parte, tragedia de la Cernobal este considerata ca fiind un eveniment politic important, cu replici si efecte pe termen scurt care au grabit colapsul Uniunii Sovietice, scrie Daily News, intr-un reportaj dedicat acestui moment.

In articolul mentionat sunt reluate decalaratiile fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a afirmat, referitor la dezastrul de la Cernobal, ca explozia de la centrala nucleara a fost momentul in care autoritatile au fost obligate sa faca publica situatia reala si au experimentat pentru prima data comunicarea libera, ceea ce a obligat la modificarea principiilor comuniste care refuzau orice forma de comunicare libera. Fosta URSS a fost obligata sa dovedeasca onestitate ceea ce poate fi considerat ca inceputul sfarsitului pentru imperiul comunist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
#Cernobal explozie, #fukusima pericol nuclear, #energie nucleara, #radiatii, #URSS, #Ucraina , #stiri Europa