UPDATE Alegeri in Belarus: Lukasenko, sigur ca va castiga al saselea mandat. Opozanta Svetlana Tihanovskaia cere o ''alegere onesta''

Duminica, 09 August 2020, ora 18:44
3706 citiri
UPDATE Alegeri in Belarus: Lukasenko, sigur ca va castiga al saselea mandat. Opozanta Svetlana Tihanovskaia cere o ''alegere onesta''
Foto: president.gov.by

Aleksandr Lukasenko este convins ca va castiga al saselea mandat consecutiv de presedinte al Belarusului, insa Svetlana Tikhanouskaya, fosta profesoara de limba engleza, reprezinta cea mai mare provocare pentru presedintele supranumit odata de Washington "ultimul dictator al Europei".

UPDATE ora 18.43: Opozanta belarusa Svetlana Tihanovskaia a cerut duminica, ziua alegerilor prezidentiale, sa se garanteze un scrutin onest, dupa o campanie marcata de ascensiunea surprinzatoare a acestei rivale a presedintelui Aleksandr Lukasenko si de un val de represiune, informeaza AFP, citat de Agerpres.

"Vreau intr-adevar o alegere onesta, asta cer", a spus ea jurnalistilor, dupa ce a votat intr-un birou electoral din Minsk.

Tanara de 37 de ani, care a denuntat deja in ultimele zile "fraude rusinoase", a asigurat ca puterea nu are de ce sa se "teama si ca daca poporul intreg il sustine intr-adevar pe Aleksandr Grigorievici (Lukasenko), noi il vom recunoaste".

Potrivit echipei de campanie a opozantei, votarea anticipata inceputa de marti pana sambata a fost ocazia a numeroase fraude, in timp ce reprezentantii opozitiei se confrunta cu masuri represive din partea puterii.

Lukasenko conduce tara din 1994

Votul a inceput duminica in Belarus.

Lukasenko, in varsta de 65 de ani, este acuzat de cetateni pentru felul in care a gestionat criza, dar si pentru trecutul privind drepturile omului.

Fost director de ferma colectiva sovietica, Lukasenko conduce tara din 1994, anunta News.ro.

Rivalul surpriza

Rivalul supriza, Svetlana Tikhanouskaya, in varsta de 37 de ani, este o fosta profesoara de limba engleza care a intrat in cursa electorala dupa ce sotul ei, blogger anti-guvernamental care intentiona sa candideze, a fost inchis.

Mitingurile organizate de ea au reprezentat unele dintre cele mai mari adunari de la caderea Uniunii Sovietice in 1991.

Sute de oameni au fost arestati in demonstratiile anti-prezidentiale din timpul campaniei.

Observatorii internationali nu au mai evaluat, de 25 de ani, alegerile din Belarus ca libere si corecte, scrie Reuters. Desi comisia electorala a interzis opozitiei sa faca o numaratoare alternativa a voturilor, Tikhanouskaya le-a cerut sustinatorilor sau sa monitorizeze sectiile de votare.

"Suntem majoritari si nu avem nevoie de sange pe strazile orasului. Haideti sa ne aparam dreptul de a alege impreuna", a spus ea sambata.

Foto: YouTube/ FRANCE 24 English (Captura)

Caracterizandu-se drept un garant al stabilitatii, Lukasenko a spus ca protestatarii au aliati straini, inclusiv un grup de 33 de presupusi mercenari rusi retinut in luna iulie si acuzat ca incerca sa organizeze "acte teroriste".

Analistii au spus ca retinerea acestor persoane poate fi un pretext pentru o reprimare dura dupa vot.

"Lukasenko a spus clar ca intentioneza sa isi mentina puterea cu orice pret. Ramane intrebarea care va fi pretul", a spus analistul politic Alexander Klaskovsky.

La ultimele alegeri prezidentiale, din 2015, el a fost declarat castigator cu 83,5% din voturi. Nu a avut un rival puternic, iar observatorii electorali au raportat probleme in numararea voturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alegeri Belarus, #Aleksandr Lukasenko, #Svetlana Tikhanouskaya , #stiri Europa