Partidul presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, invins zdrobitor in alegerile locale

Luni, 26 Octombrie 2020, ora 07:36
4413 citiri
Partidul presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, invins zdrobitor in alegerile locale
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a suferit o infrangere la alegerile locale desfasurate duminica, partidul sau fiind devansat de adversari in majoritatea oraselor mari, potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne, noteaza AFP.

In noua mari orase si centre regionale din toata Ucraina unde au fost realizate aceste sondaje, niciun candidat al partidului prezidential nu a fost ales primar, nici chiar in orasul natal al lui Volodimir Zelenski, departe de triumful electoral propriu si al partidului sau anul trecut.

Partidul sau, Servitorul Poporului, s-a clasat pe primul loc la consiliile municipale doar in doua mari orase din centru, iar in alte sapte figureaza cel mai frecvent pe pozitia a treia, indica doua sondaje.

Ucraina si-a ales duminica primarii si consilierii locali si regionali, un vot considerat ca un test pentru Volodimir Zelenski, un fost actor fara experienta politica, ales triumfal la presedintie in aprilie 2019 pe baza promisiunilor de eradicare a coruptiei si incetare a razboiului cu separatistii prorusi din estul tarii.

Trei luni mai tarziu, partidul sau nou infiintat a obtinut mai mult de jumatate din mandatele parlamentare, un record pentru aceasta fosta republica sovietica avand circa 40 de milioane de locuitori.

In lipsa unor schimbari concrete, sprijinul popular s-a diminuat si, potrivit unui recent sondaj, partidul prezidential este creditat cu doar 17% din intentiile de vot la nivelul intregii tari, urmat indeaproape de opozitia prorusa (Platforma de opozitie - Pentru viata, 14%) si prooccidentala (Solidaritatea europeana a fostul presedinte Petro Porosenko, 13%).

Prezenta la vot duminica a fost de circa 36%, potrivit ONG-ul specializat Opora, fata de 47% la precedentele alegeri locale de acum cinci ani.

Numararea voturilor risca sa dureze mai multe zile, o noua lege electorala facand complicata aceasta procedura.

Alegeri nu au avut loc in Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Rusia, si in teritoriile din est aflate sub controlul separatistilor rusi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
Fostul și posibil viitorul președinte american dă vina pe Ucraina pentru propriile eșecuri politice. În condițiile în care aliații republicani ai lui Trump din Congresul SUA blochează...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Ucraina, #alegeri locale, #Volodimir Zelenski , #stiri Europa
Comentarii
Poza medgidnicolai
medgidnicolai
rank 5
un presedinte invins in alegeri.