Alegeri prezidentiale in Cehia: Fostul premier Milos Zeman, castigator - exitpoll

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 17:13
1869 citiri
Alegeri prezidentiale in Cehia: Fostul premier Milos Zeman, castigator - exitpoll

Fostul premier de stanga Milos Zeman se claseaza pe primul loc in scrutinul prezidential din Cehia, conform rezultatelor partiale anuntate dupa numararea a 30 la suta din buletinele de vot.

Zeman, in varsta de 68 de ani, a obtinut 58,78 la suta din voturi, devansandu-l pe ministrul de Externe Karel Schwarzenberg, un politician de dreapta in varsta de 75 de ani, care a obtinut 41,21 la suta din voturi, anunta Comisia electorala, potrivit AFP.

Milos Zeman, care a fost premier social-democrat ceh in perioada 1998-2000, este un sustinator al "economiei sociale de piata" cunoscut pentru incapatanarea sa, arta de a persifla si limbajul sau brutal.

Nascut la 28 septembrie 1944 la Kolin, in apropiere de Praga, acest economist formeaza impreuna cu Vaclav Havel si Vaclav Klaus trioul care a marcat evolutia tarii de la inlaturarea comunismului.

Limbajul colorat al lui Milos Zeman nu face distinctie. Potrivit lui, jurnalistii sunt "vechituri" si "gunoi". Berea slovaca "nu este buna decat pentru a spala placa dentara", iar militantii ecologisti "dauneaza naturii mai mult decat gandacii de scoarta".

In 2002, el l-a comparat, intr-un interviu, pe presedintele palestinian Yasser Arafat cu liderul nazist Adolf Hitler, pentru a denunta ulterior o eroare de punctuatie care a denaturat raspunsul sau.

Acest barbat jovial si indesat, cu parul grizonat si zambet ironic, traieste oficial, din 2002, intr-un sat izolat de oras, dar fara a inceta vreodata sa traga sforile puterii din culise.

El a aderat la Partidul Comunist in 1968, dar a fost exclus in 1970. Prietenii lui ii admira curajul de a critica, in perioada respectiva, economia comunista.

Dupa "revolutia de catifea" din 1989, el a aderat la Partidul Social-Democrat (CSSD). A devenit liderul acestuia in 1993 si l-a transformat intr-o forta politica redutabila.

Zeman a fost considerat multa vreme inamicul jurat al lui Vaclav Klaus, presedintele ceh in exercitiu care a fost succesiv ministru de Finante, premier (1993-1997), apoi presedinte al Camerei Deputatilor (1998-2002), inainte de a ajunge la conducerea statului in 2003. Nu ezita totusi sa incheie cu el un "pact de stabilitate".

Acest acord i-a permis lui Milos Zeman, pe atunci seful Camerei inferioare a Parlamentului, sa obtina votarea, in 1998, a unui guvern minoritar in schimbul cedarii presedintiei celor doua Camere ale Parlamentului partidului de dreapta ODS al lui Klaus.

In 2003, el candideaza fara succes la presedintia tarii. In 2007, paraseste CSSD pentru a fonda in 2010 Partidul Drepturilor Cetateanului (SPOZ).

In afara de discursul sau considerat de multe ori populist, criticii ii reproseaza ca il asculta prea mult pe consilierul sau Miroslav Slouf, un fost cadru de partid comunist transformat in lobbyist controversat.

Casatorit cu Ivana, in varsta de 47 de ani, el este tatal unui baiat din prima casatorie, si al unei fete. Loial traditiei cehe, el isi afiseaza pasiunea pentru bere si pentru bautura locala Becherovka.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Milos Zeman presedinte Cehia, #alegeri prezidentiale Cehia rezultate , #stiri Europa
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Promovarea fostului Premier? Încă un motiv de cârcotâ...