Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce urmeaza pentru stanga europeana?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 09:54
1919 citiri
Ce urmeaza pentru stanga europeana?

Partidele socialiste si social-democrate care au creat modelul european social si au condus mare parte a continentului in urma cu un deceniu sunt principalele victime ale crizei financiare si economice din 2008 incoace.

Poate fi si o chestiune de ciclicitate, insa o analiza Reuters arata ca este, mai degraba, un declin pe termen lung, intrucat stanga si-a pierdut identitatea politica.

Multi votanti tineri, profesionisti, furiosi dupa concedierile in masa si reducerile bugetare, s-au reorientat spre partidele din extrema stanga, anti-capitaliste, si din extrema dreapta, anti-imigrante.

Altii au incredere in conservatori precum cancelarul german Angela Merkel, mai degraba decat in partidele de stanga, pentru a conduce economia in vremuri dificile. In fine, altii au renuntat cu totul la a vota, deziluzionati.

Cel mai ingrijorator lucru pentru o miscare nascuta in secolul XIX, din lupta pentru conditii mai bune de munca si standarde de viata mai ridicate, credinta in progresul social colectiv, este ca si-a pierdut credibilitatea in economiile mature.

"Social democratia, astazi, inseamna apararea status quo-ului si prevenirea celui mai rau scenariu", explica Olaf Cramme, director al Policy Network, grup de analiza pentru politicile de centru-stanga progresive.

Socialistii sau social democratii inca mai conduc 13 din cele 28 de guverne ale statelor membre UE si sunt intr-o coalitie de guvernare in cinci, insa deseori sunt nevoiti sa adopte masuri nepopulare care lovesc in interesele propriului electorat.

Unele din problemele stangii ar putea fi totusi temporare. Dupa ce electoratul se satura de guvernele de centru-dreapta care implementeaza masuri de austeritate si acestea se uzeaza la guvernare, opozitia ar putea avea de castigat.

Insa centru-stanga nu mai poate oferi perspectiva unui viitor roz prin interventia statului, ca pana acum. Sunt mai putine rezultate ale cresterii economice de distribuit, globalizarea preseaza in jos salariile si conditiile de munca si tendintele demografice in societatile imbatranite duce la micsorarea fortei de munca si sustinerea cu dificultate a pensiilor si a ajutoarelor sociale.

Dilema cu care se confrunta stanga europeana este sa ofere o viziune moderna, credibila, a justitiei sociale, scrie sursa citata. Policy Network sustine ca aceasta poate fi realizata prin sublinierea conceptului de "pre-distributie", prin investitii in investitii in ingrijirea copiilor si educatie, nu prin perpetuarea ajutoarelor sociale.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#stanga europeana ideologie viitor, #stanga europeana perspective , #stiri Europa
Comentarii