Cehia isi decide astazi drumul - spre Rusia sau spre Europa?

Sambata, 27 Ianuarie 2018, ora 08:27
4765 citiri
Cehia isi decide astazi drumul - spre Rusia sau spre Europa?
Foto: captura video

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Cehia a debutat vineri si se incheie sambata, iar castigatorul va fi decis intre presedintele in exercitiu Milos Zeman, catalogat drept eurosceptic si prorus, si academicianul liberal Jiri Drahos, relateaza site-ul agentiei Reuters.

Prezenta in prima zi de scrutin a fost de aproximativ 50%, potrivit biroului electoral central. Sambata, urnele se vor deschide la ora locala 08:00 (09:00, ora Romaniei) si se vor inchide la ora locala 14:00 (15:00, ora Romaniei).

Potrivit estimarilor, cifrele vor fi foarte echilibrate, iar diferenta va fi de maximum trei procente. Un sondaj Kantar TNS il situeaza pe Milos Zeman la 45,5% dintre voturi si pe Jiri Drahos la 45%. Aproximativ 10% dintre alegatori s-au declarat indecisi.

In primul tur al alegerilor prezidentiale, desfasurat pe 12 si 13 ianuarie, Zeman a primit 38,56% dintre voturi, iar Drahos 26,60%. Potrivit expertilor, multi dintre votantii care au optat pentru alt candidat l-ar putea sustine pe Jiri Drahos in turul doi de scrutin.

Milos Zeman, in varsta de 73 de ani, a fost liderul Partidului Social Democrat pana in 2001. In prezent, este membru al Partidului Drepturilor Civice, pe care l-a fondat in 2009.

In 2016, Milos Zeman a cerut organizarea unui referendum privind prezenta Cehiei in Uniunea Europeana si NATO, afirmand ca totusi sustine apartenenta tarii sale la cele doua organizatii. Totodata, Zeman a promovat apropierea de Rusia si China si a criticat decizia Germaniei de a primi imigranti din tari musulmane.

Jiri Drahos, in varsta de 68 de ani, a studiat chimia si tehnologia, fiind presedintele Academiei de Stiinte din Cehia in perioada 2009-2017. El se considera un politician de centru care poate uni tara, candidand ca independent.

Drahos este un sustinator al UE si NATO, dar se opune sistemului de cote obligatorii impus de UE pentru distribuirea imigrantilor. Votantii sai sunt in mare parte oameni din orase.

Premierul ceh Andrej Babis, liderul partidului de guvernamant ANO, si-a declarat sustinerea pentru Milos Zeman. In schimb, Zeman i-a promis lui Babis ca-i va mai acorda o sansa pentru a forma un guvern, dupa ce a pierdut votul de incredere din Parlament.

Partidele din opozitie au anuntat ca nu il sustin pe Babis deoarece acesta este implicat intr-un dosar privind fraude cu fonduri europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Cehia alegeri presedinte rezultat , #stiri Europa