Cehia reinstaureaza interdictia de circulatie pe timpul noptii si reinchide restaurantele

Luni, 14 Decembrie 2020, ora 23:45
2295 citiri
Cehia reinstaureaza interdictia de circulatie pe timpul noptii si reinchide restaurantele
Praga/Pixabay

Guvernul ceh a anuntat luni reinstaurarea unei interdictii de circulatie pe timpul noptii (23:00 - 5:00), precum si reinchiderea restaurantelor si barurilor din tara incepand de vineri, incluzand Craciunul, dupa o crestere semnificativa a contagierilor cu coronavirus, informeaza AFP, Reuters si EFE.

Masurile anuntate includ, de asemenea, limitarea la sase persoane a intrunirilor in interior si in aer liber si interzicerea consumului de alcool in aer liber, incepand cu 18 decembrie. Vacanta scolara va incepe mai devreme.

"A fost o decizie foarte dificil de luat, deoarece stim cat de mult va avea impact asupra vietii oamenilor", a declarat presei premierul Andrej Babis.

Cu toate acestea, magazinele si serviciile vor ramane deschise, a spus el.

Republica Ceha, care are 11 milioane de locuitori, s-a confruntat cu o recrudescenta a infectiilor cu coronavirus mai devreme in toamna, cu 15.000 de cazuri noi pe zi, si de atunci s-a straduit sa limiteze raspandirea bolii.

In ultimele saptamani, a inregistrat in jur de 6.000 de cazuri noi de contaminare pe zi, la un bilant total din martie de peste de 580.000 de cazuri si mai mult de 9.600 de decese.

Incetinirea epidemiei a determinat guvernul sa relaxeze unele restrictii la inceputul lunii decembrie, inclusiv prin redeschiderea restaurantelor, muzeelor si galeriilor, dar masura a fost de scurta durata.

Exasperati de noile restrictii, proprietarii de baruri au amenintat ca vor ramane deschise, cu exceptia cazului in care guvernul promite despagubiri pentru pierderea veniturilor.

Guvernul, care prognozeaza un deficit bugetar record (aproape 10% din PIB-ul prognozat), a anuntat luni si un program de ajutor pentru companiile afectate de consecintele pandemiei de coronavirus.

Praga a anuntat, de asemenea, ca guvernul va oferi teste antigenice gratuite pentru COVID-19 tuturor cetatenilor, incepand cu 16 decembrie.

Babis a declarat ca tara se asteapta sa primeasca un prim lot de vaccin anti-COVID-19 la sfarsitul lunii.

Emil Boc despre negocierile pentru noul guvern: Fac parte din jocul obisnuit in viata politica. In Belgia s-a negociat un an

Olanda trece la masuri extreme. Carantina totala timp de cinci saptamani

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#stiri internationale, #Cehia, #coronavirus in lume, #pandemie coronavirus lume , #stiri Europa