De maine, Europa ne schimba vietile (Opinii)

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 08:03
12602 citiri
De maine, Europa ne schimba vietile (Opinii)

Europa se schimba sub ochii nostri. Chiar zilele astea. Si se schimba radical. Summit-ul Consiliului European inseamna inceputul unei schimbari fara precedent. In care nu doar ca ne vom trezi ca mai multe dintre deciziile care ne privesc sunt luate nu de guvernele noastre, ci de Bruxelles, dar si in care ne vom schimba stilul de viata.

Cum? Cea mai importanta schimbare va fi aceea ca Europa ne va obliga ca, de acum incolo, sa nu mai cheltuim. Sa nu mai avem deficite bugetare mici, mari sau uriase. Cu alte cuvinte, modul in care cheltuiesc guvernele noastre, modul in care se angajeaza la stat, modul in care sunt platiti bugetarii si modul in care depindem de Europa si de vecinii nostri nu va mai putea fi vreodata la fel.

Ca sa aducem asta la cazul Romaniei, inseamna ca vom vedea comportamente ale celor care ne conduc pe care nu le-am vazut vreodata.

Si, mai mult de atat, vom deveni mai europeni. Mai dependenti de UE si condusi in mai mare masura de UE. De ceva ce, chiar daca e inca departe, incepe sa semene cu un guvern al Statelor Unite ale Europei. Dezastrul economic in care ne aflam si unul mai mare, spre care am putea ajunge, inseamna temeliile unei noi Europe. Evident, exista riscul sa construim colibe de lut pe temeliile alea, daca nu rezolvam criza.

Criza ne obliga

Cand presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au anuntat ca vor o revizuire a tratatului UE, a fost un semn ca situatia e grava. Cand au anuntat ca sunt dispusi sa faca si o uniune fiscala ce, practic, ar insemna o Uniune Europeana mai mica, ce ar include doar statele zonei euro, am putut sa ne dam seama ca e de-a dreptul disperata. Pentru ca ce au facut cei doi lideri europeni a fost sa suceasca mana la spate celorlalte state membre. Sa le oblige sa accepte ceva sau sa ramana pe dinafara. Cand spui "daca nu vreti in format de 27, facem in format de 17, exact asta inseamna.

Suntem pe buza prapastiei in ce priveste revenirea recesiunii. Iar pietele si investitorii au nevoie de ceva, de orice. Dar in primul rand aveau nevoie de o autoritate care sa gestioneze economiile europene. Nu de cateva zeci de guverne care sa se ocupe - sau nu - de economiile lor. De ceva deasupra. De un guvern economic de care se vorbeste inca de cand a venit criza.

Pentru ca sa ai o moneda comuna si sa nu ai o politica fiscala si monetara poate duce la prabusirea Europei. A aratat-o Grecia. Prabusirea ei ar fi adus prabusirea euro. Iar prabusirea euro putea sa traga in jos toata Europa. Sa ne gandim ce ar fi fost daca in locul Greciei era Italia.

Concluzia? Nu se mai poate asa! Riscam prabusirea. E nevoie de o schimbare si e nevoie ca guvernarea Uniunii Europene sa semene tot mai mult cu guvernarea unui stat. Mai multa putere pentru centru. Despre asta e vorba. Ce inseamna asta? Mai putina putere pentru guvernele nationale.

Suveranitate-minus, democratie-minus. Dar tot mai bine

Pe vremuri, era o blasfemie sa spui ca e adusa o atingere suveranitatii nationale. Acum, nu mai e. S-a dovedit ca merge binisor, daca suveranitatea e cedata spre o structura birocratica moderna, cum e UE. Da, depinzi de altii. Doar ca acei "altii", legati prin sute de fire de tine, nu devin stapanii tai.

Automat, si o reducere de democratie. Da, ati citit bine. Vom avea mai putina democratie in UE, in conditiile in care decizii din ce in ce mai importante vor fi luate de organisme pe care nu le-ai votat. Si, chiar si asa, lucrurile functioneaza.

Unde ne indreptam?

Statele Unite ale Europei se construiesc sub ochii nostri. Procesul a inceput si nu se va opri. Spre asta tindem. Cedarea de suveranitate din domeniul economic ce se pregateste va aduce cedare de suveranitate si in alte domenii. Pentru ca sunt legate intre ele. Sau macar gestionarea lor eficienta trebuie sa o lege.

Impozitele noastre vor depinde de asta si se vor schimba. Pentru armonizare cu restul UE. Politicile sociale. Varsta de pensionare. Justitia si afacerile interne, la un moment dat. Aproape totul. Inca o data, procesul porneste maine si nu se va mai opri.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#summit UE, #modificare tratat UE, #schimbari Europa , #stiri Europa
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
oooooooooooooaaaaaaaaaaaa !
Poza Dyana
Dyana
rank 5
multe dintre deciziile care ne privesc sunt luate nu de guvernele ..