Achiziţionarea Telekom România de către Orange, apobată cu condiții de Comisia Europeană

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 19:42
4139 citiri
Achiziţionarea Telekom România de către Orange, apobată cu condiții de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat condiţionat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziţia propusă a Telekom Romania Communications (TKR) de către Orange SA, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aprobarea este condiţionată de cesionarea participaţiei minoritare de 30% a TKR în Telekom Romania Mobile Communications (TRMC), care este un concurent direct al Orange.

"Europenii trebuie să aibă acces la servicii de comunicaţii rapide şi fiabile şi la o panoplie suficientă de soluţii alternative pe piaţă. Graţie acestei decizii şi angajamentelor propuse de Orange, piaţa telecomunicaţiilor din România va continua să ofere servicii de comunicaţii de înaltă calitate la preţuri competitive", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Orange, prin intermediul filialelor sale din România, precum şi TKR furnizează servicii de telecomunicaţii în România la nivelul atât al comerţului cu amănuntul, cât şi al celui cu ridicata. Principalele activităţi ale Orange sunt legate de telecomunicaţiile mobile, în timp ce TKR îşi desfăşoară activitatea în principal în domeniul telecomunicaţiilor fixe şi al televiziunii. TKR este controlată indirect de Deutsche Telekom (DT) şi deţine o participaţie minoritară de 30% în TRMC, unul dintre cei patru operatori principali de telefonie mobilă prezenţi în România.

Ca urmare a anchetei desfăşurate, Comisia a constatat că tranzacţia, astfel cum a fost notificată iniţial, ar fi ridicat probleme serioase de concurenţă pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziţionat participaţia minoritară de 30% a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenţi de pe această piaţă. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său şi i-ar fi permis să blocheze investiţiile importante ale TRMC sau achiziţionarea operatorului de către un cumpărător strategic.

În plus, Comisia a investigat potenţialele probleme de concurenţă pe alte pieţe, cum ar fi piaţa furnizării de servicii convergente fixe şi mobile (FMC), piaţa cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienţilor profesionali, precum şi piaţa cu ridicata pentru furnizarea şi achiziţionarea de canale de televiziune.

Pe toate aceste pieţe, Comisia a constatat că entitatea rezultată în urma concentrării s-ar confrunta în continuare cu o concurenţă semnificativă din partea altor actori, iar clienţii ar dispune de soluţii alternative suficiente. În special în ceea ce priveşte serviciile FMC, tranzacţia ar aduce beneficii, permiţându-i entităţii rezultate în urma concentrării să ofere acest tip de servicii într-un mod mai eficient.

Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurenţă identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziţie de către Orange a participaţiei minoritare în proporţie de 30% în TRMC, Orange s-a oferit: să cesioneze participaţia minoritară de 30% deţinută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. (OTE), care este acţionarul majoritar actual al TRMC şi o filială a DT. De asemenea, Orange s-a oferit să nu implementeze tranzacţia înainte ca TKR şi OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât şi a aprobării acordului de cesionare şi, în cele din urmă, înainte ca participaţia minoritară să fie transferată către OTE.

Aceste angajamente structurale elimină pe deplin preocupările în materie de concurenţă identificate de Comisie pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile. Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacţia propusă, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurenţă. Decizia este condiţionată de respectarea deplină a angajamentelor

Citeste si:
Marea Britanie scoate la vânzare 30 de avioane militare Typhoon Tranche 1. Ce țări arabe sunt interesate de ofertă
Marea Britanie scoate la vânzare 30 de avioane militare Typhoon Tranche 1. Ce țări arabe sunt interesate de ofertă
Deși anunțaseră inițial că doresc modernizarea lor, Forțele Aeriene ale Regatului Unit al Marii Britanii au decis să scoată 30 de avioane militare Eurofighter Typhoon Tranche 1 din serviciu...
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Sursa: AGERPRES