Deficit de vaccinuri antigripale in Europa. Cererea este mai mare decat oferta

Vineri, 23 Octombrie 2020, ora 07:14
2961 citiri
Deficit de vaccinuri antigripale in Europa. Cererea este mai mare decat oferta
FOTO Pixabay

Cresterea cererii pentru vaccinuri antigripale a condus la deficite in unele orase europene, amplificand riscul producerii unei posibile duble epidemii, de gripa si de Covid-19, transmite Reuters.

Multe guverne au marit comenzile de vaccinuri antigripale in acest an si au lansat campanii de incurajare a oamenilor sa se vaccineze.

Obiectivul este ca vaccinarile sa aiba loc mai devreme decit de obicei si sa acopere o parte mai mare din populatia continentului de 450 de milioane de persoane, pentru a reduce povara asupra serviciilor de sanatate.

Producatori mari, cum ar fi GlaxoSmithKline, Sanofi, Abbot si Seqirus, au marit livrarile in Europa, in medie cu 30%, anticipand cererea mai mare. Companiile produc la capacitate maxima si nu pot satisface cererea suplimentara in totalitate, a anuntat Vaccines Europe, care reprezinta producatorii.

Interviurile realizate cu cel putin 10 oficiali guvernamentali si municipali, precum si cu experti medicali au aratat ca sistemele din orase mari, precum Varsovia, au probleme din cauza cererii anticipate mari, ceea ce provoaca intarzieri si deficite temporare.

"Anul acesta pacientii vin tot timpul si intreaba despre vaccinuri, mai mult de 10 persoane in fiecare zi", a spus Grazyna Lenkowska-Mielniczuk, director la farmacia Apteka Non Stop din districtul Wola din Varsovia.

"Furnizorii ne spun acelasi lucru pe care il spunem si noi pacientilor: ca nu exista vaccinuri si trebuie sa asteptam.

Sezonul gripal european incepe in octombrie, iar numarul infectiilor creste de obicei intre mijlocul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, potrivit datelor Centrului european pentru prevenirea si controlul bolilor.

Virusurile gripale sezoniere provoaca intre 4 milioane si 50 de milioane de infectii in fiecare an si pana la 70.000 de europeni mor din cauze legate de gripa, in special in randul adultilor in varsta si al grupurilor cu risc.

Masurile de precautie pentru reducerea transmiterii COVID-19, cum ar fi distantarea sociala, purtarea mastilor si spalarea mainilor, pot ajuta la reducerea infectiilor in acest sezon.

Anul acesta a existat o transmitere gripala "foarte limitata" in emisfera sudica din acest motiv, a declarat Sylvie Briand, directorul Global Infectious Hazard Preparedness din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, intr-un briefing saptamana trecuta.

Chiar si asa, infectiile cu coronavirus, in crestere pe tot continentul, l-au determinat pe comisarul european pentru Sanatate Stella Kyriakides sa avertizeze luna trecuta despre riscul unei "unei duble epidemii de COVID-19 si de gripa".

Expertii medicali solicita ca mai multi oameni sa fie vaccinati pentru a preveni o criza mai profunda.

"Este nevoie de prevenirea unui val dublu de epidemii, gripa plus COVID-19", a spus Clemens Wendtner, medic sef de infectiologie si medicina tropicala la Clinica Schwabing din Munchen, care recomanda persoanelor cu varsta sub 60 de ani sa se vaccineze in acest an.

Ministerul Sanatatii din Polonia a anuntat ca a cumparat 3 milioane de doze de vaccin in acest an si ca va cumpara mai multe daca va fi necesar - incepand de marti a primit 1,6 milioane de doze.

Dar vaccinurile Influvac Tetra produs de Mylan si Vaxigrip Tetra produs de Sanofi sunt disponibile doar in 1% din farmaciile din Polonia, potrivit gdziepolek.pl, un site polonez care ajuta pacientii sa gaseasca cea mai apropiata farmacie care detine un medicament pe care il cauta.

Fluarix Tetra al GSK nu este disponibil, iar Fluenz Tetra al AstraZeneca este disponibil in 5% din farmacii, a aratat site-ul web.

O purtatoare de cuvant a Mylan a spus ca firma a reusit sa-si indeplineasca angajamentele de aprovizionare in Polonia si monitorizeaza nivelurile de aprovizionare. Un purtator de cuvant al AstraZeneca a declarat ca compania nu este la curent cu problemele de aprovizionare.

In Belgia, o treime din vaccinurile comandate nu au fost inca livrate si unele vor ajunge mai tarziu decat de obicei, potrivit agentiei pentru medicamente. Guvernul a rezervat aproape 3 milioane de vaccinuri anul acesta, cu 10% mai multe decat anul trecut.

In Klagenfurt, un oras din sudul Austriei cu 100.000 de locuitori, autoritatile au anuntat ca au facut comanda obisnuita pentru vaccinuri in ianuarie si ca au incercat fara succes sa isi mareasca cota in momentul declansarii pandemiei.

"Exista deja o penurie grava de vaccinuri antigripale in toata Austria si o nevoie acuta de actiune", a spus consilierul Franz Petritz.

Guvernul austriac a comandat 1,25 milioane de doze de vaccin pentru populatia sa de aproape 9 milioane, cu 60% mai multe fata de anul trecut, a anuntat Ministerul Afacerilor Sociale.

Vaccinurile au inceput sa soseasca abia de la jumatatea lunii septembrie si dureaza pana ajung la centrele de vaccinare din intreaga tara, potrivit ministerului, adaugand ca nu este clar daca vor fi necesare mai multe.

Avand in vedere timpul lung necesare pentru producerea vaccinurilor antigripale, producatorii au facut toate eforturile posibile pentru a creste productia in circumstante exceptionale, a aratat Vaccines Europe. Dar capacitatea de a face mai mult acum este limitata.

Alocarea dozelor catre tari are loc de obicei cu un an sau mai mult inainte de un sezon gripal, iar productia pentru emisfera nordica incepe la inceputul lunii martie.

Durata scurta de valabilitate face, de asemenea, dificila adaptarea la circumstante neprevazute, a spus o purtatoare de cuvant a GSK.

Compania cauta sa produca si sa distribuie mai multe vaccinuri pentru 2020 si anii urmatori, dar se asteapta ca cererea sa depaseasca in continuare capacitatea de productie.

Sanofi si AstraZeneca livreaza volume record si au pus la dispozitie o cantitate suplimentara, au spus purtatorii de cuvant ai producatorilor de medicamente.

Cererea de doze de vaccin antigripal a crescut in Italia cu peste 40% fata de anul trecut, la 17 milioane, a declarat Massimo Scaccabarozzi, presedintele asociatiei companiilor farmaceutice italiene.

Dar unele autoritati locale au inceput sa comande vaccinuri abia in aceasta luna.

"Am atins deja limita posibilitatilor noastre industriale. Nu stiu daca si in ce masura va fi posibila cresterea in continuare a cantitatii daca vor exista alte cereri, a spus Scaccabarozzi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni convorbiri telefonice cu omologii săi din Orientul Mijlociu şi Europa, exprimându-şi sprijinul pentru Israel după atacurile...
Expert chinez: Înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este inevitabilă
Expert chinez: Înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este inevitabilă
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a fost catastrofal pentru ambele țări. Deoarece niciuna dintre părți nu are un avantaj clar, iar pozițiile lor politice sunt complet în dezacord,...
#vaccinuri, #antigripal, #Europa, #comenzi , #stiri Europa