Elvetienii nu vor marirea concediului de la 4 la 6 saptamani

Vineri, 09 Martie 2012, ora 15:07
3620 citiri
Elvetienii nu vor marirea concediului de la 4 la 6 saptamani

Elvetienii sunt chemati duminica sa participe la un referendum pe tema majorarii perioadei de concediu anual de la 4 la 6 saptamani. In mod cu totul surprinzator, cel putin pentru romani, dar nu numai, toate sondajele arata ca ei vor vota impotriva introducerii acestei initiative.

Propunerea este sustinuta de sindicate si de partidele de stanga, dar respinsa atat de comunitatea oamenilor de afaceri, cat si de majoritatea partidelor politice si de intregul Cabinet, informeaza Swiss Info.

Sindicalistii sustin ca productivitatea ridicata si stresul de la locul de munca justifica pe deplin marirea perioadei de recuperare de care ar trebui sa se bucure angajatii.

"Munca ar trebui sa fie un maraton, nu un sprint", a declarat Martin Flugel, presedinte al Travail Suisse.

In plus, sindicalistii atentioneaza ca joburile au devenit mult mai stresante, iar 4 decenii de munca, atat cat este media in Elvetia, face ca multi angajati sa se imbolnaveasca prematur si sa nu apuce varsta de pensionare.

Totodata, ei sustin ca toate calculele arata ca masurile introduc consturi suplimentare, in mod evident, dar acestea pot fi acoperite si reglate la nivel economic in circa sase ani.

Opozantii proiectului sustin, in schimb, ca la nivel de competitivitate Elvetia ar avea de suferit, iar costurile cu forta de munca ar creste semnificativ, la milioane de franci elvetieni anual, dupa cum precizeaza Thomas Daum, director al Asociatiei Angajatorilor.

In plus, patronatele atentioneaza ca osatura economiei Elvetiei este constituita de companiile mici si mijlocii, iar acestea ar fi puternic afectate de aceste costuri aditionale cu cele doua saptamani de vacanta suplimentare, neexistand fondurile suficiente pentru a se face angajari temporare pentru ca activitatea sa nu sufere intreruperi.

Mai mult, acestia avertizeaza ca o astfel de initiativa nu tine cont de specificul si diferentele sectoarelor de activitate, iar cresterea costurilor si acest sistem rigid de concedii vor determina multe companii straine sa paraseasca tara.

In paralel, Guvernul spune ca actuala legislatie este suficient de flexibila si le permite sindicatelor sa negocieze la nivel de ramura diverse alte mijloace de reducere a stresului la locul de munca, printre care micsorarea numarului de ore de lucru, introducerea joburilor part-time sau alte scheme de ajutorare a familiilor.

Gilbert Gress, un antrenor de fotbal franco-elvetian, a comentat: "Daca in Franta ar fi organizat un astfel de referendum, peste 90% ar vota 'DA'".

Citeste si:
Cine sunt cei șapte doctori din Guvernul Ciucă. Miniștrii cu cele mai stufoase CV-uri
Cine sunt cei șapte doctori din Guvernul Ciucă. Miniștrii cu cele mai stufoase CV-uri
Încă 7 miniştri mai au diplome de doctori, în afara premierului Nicolae Ciucă: Bogdan Aurescu, Cătălin Predoiu, Alexandru Rafila, Virgil Popescu, Lucian Bode, Vasile Dîncu şi Sorin...
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Comentarii
Emigrantul-Anonim
rank 5
Elvetia asta n-are comunisti=psd-isti? Sa-i ia din Romania!!