Europa relaxeaza si mai mult restrictiile impuse din cauza coronavirusului

Luni, 25 Mai 2020, ora 11:02
3941 citiri
Europa relaxeaza si mai mult restrictiile impuse din cauza coronavirusului

Tarile europene relaxeaza gradual restrictiile impuse pentru a limita raspandirea COVID-19, in contextul in care numarul noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus ramane in general scazut comparativ cu perioada de varf.

In Austria, autoritatile intentioneaza sa relanseze la finalul lunii mai viata culturala prin autorizarea evenimentelor cu cel mult 100 de spectatori. Acestia vor trebui sa pastreze intre ei o distanta de cel putin 1 metru, noteaza dpa.

Incepand de luni, 25 mai, autoritatile de la Copenhaga le permit persoanelor cu resedinta permanenta in tarile nordice si in Germania sa calatoreasca pe teritoriul danez daca ele detin o casa de vacanta in Danemarca sau logodnicul, partenerul ori bunicul este cetatean danez.

O decizie privind redeschiderea frontierelor, care sunt inchise de la jumatatea lunii martie, este inca in asteptare. Guvernul danez urmeaza sa furnizeze pana vineri informatii despre redeschiderea sezonului turistic, tinand cont de evolutiile epidemiologice.

In Germania, restrictiile pentru incetinirea propagarii noului coronavirus sunt relaxate in grade diferite in cele 16 landuri. Restaurantele urmeaza sa fie deschise in intreaga tara incepand de luni.

In unele landuri, precum Mecklenburg - Pomerania Inferioara (nord-est), hotelurile din statiunile de la Marea Baltica sunt in prezent deschise germanilor cu resedinta in alte landuri. Hotelurile din Berlin, Brandenburg si Saxonia Inferioara sunt redeschise de luni, iar cele din landul Baden-Wurrtemberg incepand din 29 mai.

In Bavaria (sud-est), sunt redeschise de luni partile indoor ale restaurantelor. Terasele in aer liber sunt deja redeschise, dar barurile raman inchise. In Saxonia-Anhalt, barurile pot fi deschise din nou incepand din 28 mai.

De asemenea, in Berlin, Brandenburg, Saxonia Inferioara si Mecklenburg - Pomerania Inferioara de luni sunt redeschise piscinele in aer liber.

Incepand din 25 mai, in Grecia calatorii neaflati in carantina pot lua feriboturile din partea continentala a tarii catre insulele din Marea Egee si Marea Ionica.

La finalul lunii mai, autoritatile elene urmeaza sa anunte lista tarilor ai caror cetateni vor putea calatori in Grecia fara a intra in carantina timp de 14 zile. Primele zboruri internationale catre Atena sunt prevazute pentru 15 iunie. De la 1 iulie, toate aeroporturile regionale vor fi redeschise pentru zborurile din strainatate.

In Islanda, sunt permise din nou incepand de luni, 25 mai, evenimentele cu cel mult 100 de participanti.

Relaxarea masurilor de izolare continua si in Italia prin redeschiderea din 25 mai a salilor de fitness si a piscinelor, iar din 15 iunie a cinematografelor si a teatrelor. Italia intentioneaza sa primeasca din nou turisti straini de la 3 iunie.

De la 30 mai, in Lituania vor fi permise evenimentele publice sau private cu maximum 30 de persoane, cu conditia respectarii regulilor de igiena si de distantare fizica. Elevii din scolile primare pot reveni la cursuri de luni (25 mai), iar redeschiderea celorlalte niveluri de invatamant este prevazuta pentru 1 iunie.

Incepand de luni, 25 mai, Polonia le permite scolilor primare sa primeasca din nou elevi, dar lasa decizia la latitudinea conducerii fiecarei institutii de invatamant. Universitatile vor putea gazdui cursurile pentru studentii din anii terminali si pe cele care nu pot fi tinute online.

In Spania, orasele Madrid si Barcelona, cele mai afectate de coronavirus din Spania, au intrat de luni in prima etapa a planului in patru faze pentru revenirea la conditii normale.

In prima faza, este permisa doar intrarea unei treimi din numarul obisnuit de persoane in biserici, muzee si magazine. De asemenea, sunt permise grupurile de cel mult 10 persoane. Totusi, continua sa se aplice restrictii in privinta plimbarii si a activitatilor sportive - acestea sunt permise pentru cate cel mult doua persoane, dimineata si seara, pentru cetatenii cu varste intre 14 si 70 de ani.

Celelalte intervale de timp sunt alocate pentru parinti cu copii si pentru persoane peste 70 de ani. Iesirea din casa pentru cumparaturi este permisa in orice interval orar.

Aceste masuri de relaxare au fost deja adoptate de celelalte regiuni din Spania, care au trecut de luni dimineata la faza a doua a planului.

Citeste si:
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, luni, 29 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că aeronava TAROM care îi aduce în ţară pe românii blocaţi în urma anulării...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...