Europa, sub munti de zapada: morti, localitati izolate, drumuri inchise

Autor: Ana Ilie
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 20:45
3877 citiri
Europa, sub munti de zapada: morti, localitati izolate, drumuri inchise

Intreaga Europa este afectata de valul de frig si ninsori. Sute de oameni au murit in urma gerului patrunzator si zeci de mii de oameni, poate sute de mii, raman izolati in localitati unde autritatile nu reusesc sa ajunga.

Valul de frig, sosit pe continent spre sfarsitul lui ianuarie, afecteaza in mod deosebit de grav Balcanii. O avalansa a ucis 11 oameni in muntii din Kosovo, sambata, informeaza San Francisco Gate.

Satul Restelica, unde a lovit avalansa, si regiunea in care se afla, la granita cu Macedonia si Albania, au fost blocate de nameti de cateva zile. Trupele NATO de mentinere a pacii au chemat in ajutor autoritatile locale, pentru a cauta eventualii supravietuitori.

In Muntenegru, autoritatile au declarat stare de urgenta, dupa ce cele mai grave ninsori din ultimii 63 de ani au izolat complet sute de sate, au inchis drumurile si caile ferate si principalul aeroport al tarii.

In Serbia, caderile de zapada au izolat aproximativ 50.000 de oameni de mai bine de doua saptamani. Tara se confrunta cu penele curent si autoritatile le cer oamenilor sa economiseasca energia. Cu acest scop, au fost inchise, pentru toata saptamana viitoare, scolile si universitatile.

Viscolul si vanturile puternice au inchis multe drumuri si in Croatia, unde nivele impresionante de zapada au acoperit statiunile turistice si unele insule din Marea Adriatica.

22 de state din Europa au emis, in total, avertismente de vreme deosebit de rece si zapada abundenta. Meteorologii sustin ca vremea nu da semne ca se va imbunatati, intrucat aerul arctic rece va continua sa se reverse deasupra Europei, mentinand temperaturile mult sub media perioadei, iar ninsorile vor fi abundente in continuare.

In Ucraina, una din cele mai greu lovite tari, peste 100 de persoane au murit inghetate de frig si peste 3.000 au avut nevoie de spitalizare. Peste 120 de nave, majoritatea straine, sunt blocate in stramtoarea Kerch din cauza ghetii.

Anumite parti din Dunare au inghetat, pentru prima data in 25 de ani. Patru state au intrerupt traficul pe fluviu. In dreptul Romaniei, traficul pe Dunare a fost inchis pe termen nedeterminat.

Si Polonia a fost grav lovita de frig si zapezi, in vreme ce Turcia a fost nevoita sa anuleze zeci de zboruri interne si externe, in ultimele zile, din cauza vremii nefavorabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa a înregistrat în 2023 un număr-record de zile în care căldura resimţită de corpul uman a fost ”extremă”, din cauza unei temperaturi de peste 35°C-40°C. Efectul asupra...
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#Europa, #vreme Europa, #iarna Europa, #viscol Europa, #morti Europa , #stiri Europa