Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Europa sub zapada: Zboruri anulate si drumuri inchise

Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 14:46
4013 citiri
Europa sub zapada: Zboruri anulate si drumuri inchise

Caderi masive de zapada si temperaturi sub zero grade Celsius au continuat sa provoace si duminica un adevarat haos in transporturile europene, autoritatile din mai multe tari fiind nevoite sa inchida autostrazi si sa anuleze curse aeriene si trenuri.

Cele mai mari probleme le pune traficul aerian, iar refuzul Aeroportului Heathrow din Londra de a mai primi zboruri a provocat un efect de domino care afecteaza zborurile de pe intregul continent. Dupa ce sambata a inchis toate pistele, Heathrow, aeroportul cu cel mai mare trafic de pasageri din Europa, va permite duminica decolarea a numai sapte aeronave, patru pe distanta scurta si trei pe distanta mare.

Din acest motiv, dar si pentru ca nici aeroportul Gatwick nu a functionat la parametrii normali, mii de pasageri au fost nevoiti sa-si petreaca noaptea de sambata spre duminica pe principalele aeroporturi londoneze. Sute de mii de britanici ar fi trebuit sa calatoreasca in afara tarii in acest sfarsit de saptamana, potrivit agentiei de turism Abta, care calculeaza ca patru milioane de cetateni britanici intentioneaza sa-si petreaca Craciunul pe alte meleaguri.

Aeroporturile Standsted, Luton si London City, care deservesc capitala Londra, precum si aeroporturile din Aberden, Birmingham, Bristol si Southampton si-au anulat zboruri sau au inregistrat intarzieri foarte mari.

Zeci de partide de fotbal anulate

Cursele de cai si zeci de partide de fotbal din Anglia si Scotia au fost anulate din cauza conditiilor meteo nefavorabile, inclusiv mult-asteptatul meci de duminica dintre Chelsea si Manchester United.

Aeroportul international din Belfast, Irlanda de Nord, a fost redeschis, desi intarzierile acumulate continua sa-i afecteze serios operatiunile. Si Irlanda se confrunta sambata cu cea mai intensa ninsoare din ultimele decenii, insa aeroportul din Dublin a ramas deschis.

Un purtator de cuvant a anuntat ca aeroportul german Frankfurt a anulat duminica dimineata 490 de zboruri din cauza frigului. Pistele sunt tinute deschise alternativ, insa spre pranz sunt asteptate noi caderi de zapada care ar putea dura pana la miezul noptii, a declarat oficialul aeroportuar.

Prin urmare, nu este exclus ca si alte zboruri sa fie anulate, din cele 1.329 care ar fi trebuit operate intr-o zi de duminica. Sute de pasageri si-au petrecut noaptea in aeroport, unii dintre ei pentru a doua noapte consecutiv, iar centrul de tranzit este plin. Au fost instalate paturi de campanie in terminale, pentru pasagerii blocati.

Parisul, ingropat sub zapada

Caderile masive de zapada au acoperit si Parisul - o raritate care s-a repetat totusi de cateva ori in ultimele saptamani pe fondul unei ierni neobisnuit de reci. Un sfert din zboruri au fost anulate pe aeroportul Roissy Charles de Gaulle pana la orele locale 4pm. Pistele aeroportului parizian, unde au fost redirectionati mii de pasageri dupa inchiderea aeroportului Heathrow, au fost inchise duminica la orele locale 9,00 am, timp de o ora, din cauza zapezii.

Inaintea inchiderii a patru piste, cursele cu plecare si sosire de pe Roissy Charles de Gaulle inregistrau intarzieri cuprinse intre 30 de minute si o ora. Si traficul terestru a fost puternic afectat in Franta din cauza ninsorilor. Guvernul le-a cerut francezilor sa nu foloseasca masina decat in caz de absoluta necesitate, sa-si echipeze autovehiculele cu lanturi si cu pneuri de iarna si sa ia cu ei provizii si paturi. In toate zonele cu probleme, circulatia camioanelor cu gabarit depasit a fost interzisa, iar camioanele circula in convoi.

Circulatia autobuzelor a fost intrerupta inca de sambata, iar in Paris traficul mijloacelor publice de transport era aproape inexistent. La Calais (nord), 220 de pasageri aflati in masini care veneau din Anglia, printre care si copii, au primit adapost pe timp de noapte.

Noi caderi de zapada au avut loc in noaptea de sambata spre duminica in Belgia, dar n-au provocat perturbari importante in circulatia trenurilor, pe autostrazi sau pe aeroporturile regionale. In Valonia (sud), dispozitivul de prevenire a crizei a fost in continuare mentinut, deoarece erau asteptate noi caderi de zapada pentru duminica.

Aeroportul international Schiphol din Olanda a anuntat ca si duminica vor fi zeci de zboruri anulate. Si traficul auto a fost grav afectat, in special in Rotterdam (sud-vest), unde si taxiurile abia circula din cauza zapezii si a poleiului. Vremea rea a determinat Asociatia olandeza de fotbal sa anuleze derby-ul dintre Ajax si Feyenoord.

In schimb, in Italia a fost redeschis aeroportul din Pisa), ultimul care mai ramasese inchis din cauza caderilor de zapada de vineri. Cu toate acestea, aeroportul a anuntat anularea mai multe zboruri pentru duminica, ale companiei low-cost Ryanair, care urma sa efectueze doua curse spre Gran Canaria si Tenerife.Autoritatile din Toscana, regiunea care s-a confruntat cu cele mai mari probleme din cauza zapezii, se mentin in stare de alerta din cauza poleiului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Europa zapada, #drumuri inchise zapada, #curse anulate Europa , #stiri Europa