Presa austriaca a publicat duminica dupa-amiaza primele exit-poll-uri dupa inchiderea urnelor, care indica un avans considerabil de pana la 7,2% pentru independentul Alexander Van der Bellen (foto). Extremistul Norbert Hofer, din partea Partidului Libertatii (FPO), este credicat cu numai 46,4% din sufragii, transmite Reuters.
Peste 6,3 milioane de austrieci au fost chemati duminica la urne pentru a-si alege presedintele, in al doilea scrutin din ultimele sase luni, dupa ce Curtea Suprema a decis anularea rezultatelor primelor alegeri prezidentiale, care au fost castigate la limita de Alexander Van der Bellen (72 de ani), un fost lider al Verzilor.
Primele exit-poll-uri au o marja de eroare de 1,2%.
Daca este confirmata victoria independentului, atunci austriecii au evitat alegerea democrata a primului presedinte de extrema-dreapta dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa.
"As vrea sa profit de aceasta oportunitate pentru a-l felicita pe Alexander Van der Bellen", a declarat chiar si seful campaniei FPO, Herbert Kickl, recunoscand astfel infrangerea partidului sau si precizand ca nu vor contesta din nou rezultatul votului.
Extremistul Norbert Hofer a pierdut la limita si primele alegeri prezidentiale din luna mai, dupa ce a reusit sa obtina doar 49,65% dintre sufragii prin comparatie cu cele 50,35% de voturi adunate de independentul Alexander Van der Bellen.
Van der Bellen a vorbit adeseori despre Brexit in timpul campaniei prezidentiale, sustinand ca extremistul Hofer vrea sa organizeze un "Oexit", care ar ameninta locurile de munca ale muncitorilor din Austria. Tara alpina este puternic dependenta de schimburile comerciale din interiorul UE.
Presedintele austriac are in mod traditional un rol simbolic. Insa, candidatul extremei drepte a declarat ca vrea sa fie un asa-numit presedinte jucator, amenintand ca va demite actualul executiv si va creste taxele.
Curtea Suprema a decis la inceputul lunii iulie sa anuleze rezultatele alegerilor prezidentiale, care l-au declarat castigator pe independetul Alexander Van der Bellen, in urma unui proces initiat de extremistii de la Partidul Libertatii. Magistratii au descoperit mai multe nereguli tehnice in desfasurarea procesului electoral, care nu indicau spre comiterea unei fraude de proportii.
Cancelarul Christian Kern a decis ca alegerile prezidentiale sa fie reluate la inceputul lunii octombrie. Insa, scrutinul prezidential a fost amanat din nou, dupa ce autoritatile electorale au descoperit ca adezivul de pe buletinele destinate votului prin corespondenta nu se lipea, iar votul putea sa fie prin urmare fraudat.