Fost premier european, retinut pentru evaziune fiscala

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 14:18
3079 citiri
Fost premier european, retinut pentru evaziune fiscala
Foto: Oje

Fostul premier portughez Jose Socrates a fost retinut de politie, el fiind acuzat de evaziune fiscala, intr-o ancheta de coruptie.

Socrates, care a condus coalitia guvernamentala de stanga a Portugaliei, intre anii 2005 si 2011, a fost arestat vineri, in timp ce intra in aeroportul din Lisabona, potrivit BBC.

Fostul lider socialist este unul dintre cele patru persoane retinute, in cazul de spalare de bani si dare de mita. Socrates a fost dus la audieri, sambata.

Evenimentul are loc la cateva zile dupa ce ministrul de Interne portughez, Miguel Macedo, si-a dat demisia ca urmare a unei alte anchete de coruptie, privind alocarea de permise de sedere.

Portugalia nu are nevoie de FMI - premierul portughez

Foreign Policy: 12 lideri europeni doborati de criza - vezi unde se plaseaza Boc

Fostul premier portughez Jose Socrates si-a pierdut functia la 21 iunie 2011. Pe fondul unei crize a datoriilor similara cu cea din Grecia, Socrates a demisionat in mai 2011, dupa ce Parlamentul i-a respins programul de austeritate, cu a patra runda de taieri in decurs de un an, dar a ramas in functie pana in luna iunie.

Fostul premier croat Ivo Sanader, arestat pentru coruptie

Proteste la Budapesta: Fostul premier Ferenc Gyurcsany, arestat

Fostul premier israelian Ehud Olmert inculpat pentru coruptie

Alti fosti premieri europeni care au avut probleme cu legea, in ultimii ani, sunt fostul lider al Executivului din Croatia, din perioada 2003-2009, Ivo Sanader, arestat in anul 2010 pentru coruptie si condamnat in noiembrie 2012 la 10 ani de inchisoare, precum si fostul premier maghiar Ferenc Gyurcsany, retinut de politie in luna decembrie 2011, pentru proteste anti-guvernamentale.

Silvio Berlusconi, condamnat definitiv la inchisoare

Si romanii au propriul caz - fostul premier Adrian Nastase, condamnat de doua ori la coruptie, in 2012, in dosarul "Trofeul calitatii", si in 2014, in dosarul "Zambaccian".

Cel mai cunoscut caz al Europei este insa fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat definitiv la patru ani de inchisoare pentru evaziune fiscala, pe 1 august 2013, in dosarul Mediaset. Din cei patru ani, pedeapsa lui Berlusconi s-a redus la doar unul, fostul ldier italian optand pentru munca in folosul comunitatii, incepand din luna aprilie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Jose Socrates evaziune fiscala, #fost premier evaziune fiscala, #fost premier Portugalia evaziune fiscala , #stiri Europa
Comentarii