Frica de Putin, jihadisti si refugiati schimba Europa de Est: Cortinele de Fier care se inalta acum

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 15:27
12378 citiri
Frica de Putin, jihadisti si refugiati schimba Europa de Est: Cortinele de Fier care se inalta acum
Foto: The Independent

"Marele Zid al Ucrainei" nu arata deloc asa cum sugereaza numele sau. Nu este construit din piatra sau caramizi si ramasitele lui nu vor fi atractii turistice peste 2.000 de ani.

Este totusi o prioritate in opinia presedintelui ucrainean Petro Porosenko, iar menirea sa este simpla: sa tina Rusia departe, iar pe secesionisti sa-i pastreze in interiorul tarii.

Zid de-a lungul granitei ruso-ucrainene: Politicienii rusi denunta "probleme ecologice"

In urma cu doi ani, ucrainenii nu aveau nevoie de acest zid sau, mai bine spus, nu stiau ca au nevoie de el. Timpurile s-au schimbat, iar zidul - o idee electorala a lui Porosenko inainte de alegerile prezidentiale - incepe acum sa prinda contur, se arata intr-o analiza The Independent.

Primul rand de sarma a fost deja instalat in orasul Harkov, nu departe de zona separatista Luhansk. Planul este ca zidul sa mearga de-a lungul granitei dintre Ucraina si Rusia si sa se intinda pe o lungime de 2.400 de kilometri. Gardul ar urma sa fie fortificat cu transee, turnuri de supraveghere si trupe armate.

Confuzie maxima in Ucraina: Kievul anunta construirea unui zid de-a lungul granitei cu Rusia

Va fi nevoie de trei-patru ani si de 500 de milioane de dolari pentru constructia zidului, bani pe care subrezita Ucraina spera sa ii obtina, cel putin in parte, de la Uniunea Europeana.

Si nu este singurul zid care urmeaza sa fie ridicat anul acesta. In Europa de Est, inclusiv in Bulgaria si Polonia, "Cortinele de Fier" pe stilul sovietic revin la viata. Ele apar in locuri la care putini s-ar fi gandit in urma cu cinci ani, tarile vecine incearca sa isi delimiteze granitele in moduri surprinzatoare.

Polonia a anuntat luna aceasta ca intentioneaza sa isi sporeasca securitatea la frontiera cu exclava rusa Kaliningrad, cu sase noi turnuri de supraveghere. Miscarea este o reflexie sugestiva a faptului ca relatiile dintre Rusia si statele Uniunii Europene s-au inrautatit.

Bulagarii vor sa-i tina departe pe jihadisti si refugiati

Intre timp, mai la sud, in Bulgaria, se ridica un gard cu sarma ghimpata de-a lungul granitei cu Turcia. Scopul administratiei de la Sofia este sa opreasca afluxul de refugiati care vin din Orientul Mijlociu si sa limiteze riscul ca in tara sa patrunda jihadisti din Siria si Irak.

"Zidul a revenit", cel putin metaforic, a declarat David Priestland, profesor de istorie sovietica la Universitatea Oxford. "Erau nenumarate in timpul Razboiului Rece. Credeam ca am scapat de ele, insa acum apar din nou", a continuat el.

Motivele sunt de doua feluri, sustine profesorul: "Vedem partial o militarizare a granitelor si, de asemenea, vedem ziduri ridicate pentru a limita miscarea oamenilor. Nu traim intr-o lume minunata a liberului schimb si miscarii neingradite, asa cum parea in anii '90 ca se va intampla. Nu s-a intamplat asta".

Este greu sa nu fii de acord, sustine autorul articolului, care arata ca zidul bulgarilor este un proiect la fel de ambitios ca acela al Statelor Unite, cand americanii si-au intarit granita cu Mexic.

Astfel, granita dintre Bulgaria si Turcia va fi monitorizata de aproximativ 1.500 de politisti de frontiera.

Editorialistul a catalogat acest proiect drept o "monstruozitate" si ca nu va face decat sa ii determine pe refugiati sa caute rute mult mai periculoase de calatorie.

Mai multi imigranti vor alege calea maritima in locul celei terestre, ceea ce creste riscul de producere a unor tragedii precum cea din Marea Mediterana de acum o saptamana, cand o nava supraaglomerata a naufragiat, iar circa 800 de refugiati au murit.

Tragedie in Mediterana: 800 de imigranti morti, s-au gasit primii vinovati

Si Polonia isi fortifica granita

In alta parte, la nord de Bulgaria, o alta granita este fortificata pe acelasi motiv. In Polonia, in apropierea orasului Gdansk, autoritatile planuiesc sa ridice o constructie masiva pe locul in care, pana acum cateva luni, zona de limitare devenise din ce in ce mai permisiva.

Polonezii vor sa construiasca turnuri de supraveghere inalte de 50 de metri, pentru a monitoriza granita de 200 de kilometri pe care o are cu teritoriul rus Kaliningrad, care, crede guvernul de la Varsovia, este puternic inarmat de catre Moscova.

Stuart Elden, profesor la Universitatea Warwick specializat in probleme teritoriale contemporane, sustine ca un factor determinant pentru acest fenomen este si faptul ca "ridicarea de ziduri" e contagioasa.

"A existat o tendinta notabila in ultimii ani. Pentru ca unele state le-au construit, altele au procedat la fel. Transmite un mesaj la nivel intern si, totodata, unul adresat tarilor din vecinatate. Este o miscare retrograda, de moda veche, dar cu greu poate trece neobservata", a mentionat acesta.

La randul ei, Kalypso Nicolaidis, expert in integrarea europeana, sustine ca in toate cele trei cazuri - Ucraina, Bulgaria si Polonia - guvernele sunt vinovate ca iau decizii efective care aduc rezulatte doar pe termen scurt

"Oamenii nu prea inteleg ca trebuie rezolvat de fapt ce se intampla la sursa. Trebuie sa te confrunti cu Rusia, cu problemele care ii determina pe oameni sa plece din Orientul Mijlociu si Africa - e mult mai eficient. Insa in mintea cetatenilor, zidurile au o anumita calitate imaginara, cu care politicienii tind sa rezoneze. Pentru ca par solutia mai usoara", a explicat ea.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#cortine fier Europa, #cortine fier Europa est, #zid granita Ucraina, #zid granita Polonia, #zid granita Bulgaria , #stiri Europa