Grupul ceh de utilitati CEZ vrea sa beneficieze de un acord politic pentru construirea unui nou reactor la centrala nucleara

Marti, 16 Martie 2021, ora 17:28

   

Grupul ceh de utilitati CEZ vrea sa beneficieze de un acord politic pentru construirea unui nou reactor la centrala nucleara
Grupul ceh de utilitati CEZ vrea sa beneficieze de un acord politic inainte de a demara o licitatie pentru construirea unui nou reactor la centrala nucleara de la Dukovany, a declarat marti directorul general Daniel Benes, in conditiile in care invitarea Rusiei la aceasta procedura de licitatie genereaza tensiuni in Cehia, transmite Reuters.

Compania controlata in proportie de 70% de statul ceh vrea sa lanseze in cel mai scurt timp posibil o procedura de licitatie pentru construirea unui nou reactor, un proiect estimat la cel putin sase miliarde de euro.

Insa serviciul de informatii din Cehia si-a exprimat opinia ca la aceasta licitatie sa nu fie invitate firme din China si Rusia, o opinie care contravine declaratiilor presedintelui Milos Zeman si ale directorul general de la CEZ, Daniel Benes, care s-au declarat favorabili participarii Rusiei. In schimb, majoritatea partidelor de opozitie, care potrivit sondajelor de opinie au sansa de a prelua puterea la alegerile programate pentru luna octombrie, au facut presiuni pentru ca cele doua tari sa nu fie invitate la licitatie.

"Am dori sa avem un larg consens. Acest lucru ne-ar conferi o mai mare stabilitate avand in vedere ca la fiecare patru ani se desfasoara alegeri, iar reprezentarea politica se schimba", a spus marti Daniel Benes cu ocazia prezentarii rezultatelor anuale ale CEZ.

Pe langa grupul chinez CGNP si cel rusesc Rosatom, firmele EdF (Franta), KHNP (Coreea de Sud) si grupul american Westinghouse s-au aratat interesate sa participe la acest proiect care vizeaza constructia unui nou reactor cu o capacitate de 1.200 Megawati.CITESTE SI:

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1924 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
AlexL
rank 5
Interesant...
Este interesant că, in ciuda diabolizării energiei nucleare in mai toate țările, Cehia merge contra curentului!
Linia politic-corectă este energia solară și, eventual, eoliană, deși acestea au enormul dezavantaj că nu sunt disponibile permanent, ci doar cand dă Dumnezeu ;-)
Asta face ca, pentru a fi utilizabile, este nevoie ca ele să fie dublate de surse sigure, continue, cum sunt cele fosile (petrol, gaz), hidraulice și nucleare.
Deci este interesant de văzut ce se intamplă cu acest proiect: va ridica Uniunea Europeană și in special Germania obiecții? Se vor uni ecologiștii din toate țările ;-) și vor scoate in cor urletele lor apocaliptice?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor