Hotii de fier vechi au ingrozit Cehia: fura poduri si trenuri, excavatoare si clopote de biserica

Autor: Ana Ilie
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 13:40
5988 citiri
Hotii de fier vechi au ingrozit Cehia: fura poduri si trenuri, excavatoare si clopote de biserica

Hotii de fier vechi au bagat in speriat Cehia cu lacomia lor: politistii nu mai prididesc sa ii caute pe cei care fura poduri, trenuri, placutele de cupru de la intrarea in cabinetele medicale, ba chiar si placile de la memorialul de la Terezin, unde a functionat o tabara de concentrare nazista.

Autoritatile sustin ca au reusit, intr-un final, sa aduca sub control fenomenul, politistii inregistrand cam un caz pe saptamana, scrie AFP.

Este vorba despre cehii saraci, ademeniti de sumele consistente pe care le obtin de la depozitele de fier vechi. Printre cele mai populare "capturi" se numara placutele stradale din aluminiu, ornamentele de mormant din alama, burlane si tevi, cabluri Tv, statui, clopote de biserica, ba chiar si acoperisul de cupru al bisericilor.

Hotii au furat si sute de placute memoriale de metal de la tabara de concentrare nazista de la Terezin, in 2008, fiind condamnati la ani seriosi de inchisoare - intre 3,5 si 4,5 ani pentru paguba evaluata la 67.000 de euro.

Un colectionar de artefacte ce au legatura cu caile ferate a ramas fara cea mai recenta achizitie - un motor vechi de tren, de 24 de tone. Doi barbati, ajutati de o caruta trasa de doi cai, au furat valorosul motor, l-au taiat bucati-bucati si l-au vandut pentru mai putin de jumatate din valoarea sa. O locomotiva a disparut fara urma anul trecut - de altfel, caile ferate cehe sufera masiv din cauza hotilor de metal, care au gasit locul propice pentru un castig rapid.

O linie ferata dezafectata din vestul tarii a ramas fara un pod de patru tone, iar un conductor si-a evacuat, la un moment dat, calatorii, dupa ce a descoperit ca hotii au furat sinele.

Fenomenul a devenit atat de alarmant incat parlamentul ceh a impus reglementari mai stricte pentru cumparatorii de fier vechi, insa implementarea acestora este dificila, intrucat proprietarii centrelor de colectare sunt dispusi sa inchida ochii cu privire la provenienta materialelor - cumparand cu bunavointa pana si o cupa de excavator si o hala industriala dezafectata.

Cu toate ca hotii sunt in general manati de saracie, sunt putini cei dispusi sa ii inteleaga - cu exceptia, probabil, a celor patru caprioare care au evadat de la o rezervatie din nordul Cehiei, dupa ce intreprinzatorii au fugit cu o parte din gard.

Hotii de fier vechi sunt binecunoscuti si in Slovacia si Polonia, insa in Ungaria, spre exemplu, fenomenul a fost stavilit dupa intraoducerea de masuri dure si amenzi usturatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#hoti fier vechi, #fier vechi, #hoti fier vechi Cehia , #stiri Europa