Acord istoric intre statele G20. Impozit "de cel putin 15%" pe profitul multinationalelor

Sambata, 10 Iulie 2021, ora 20:06
2620 citiri
Acord istoric intre statele G20. Impozit "de cel putin 15%" pe profitul multinationalelor
Printre companiile vizate este si Facebook

Statele G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate si emergente) au anuntat sambata un acord "istoric asupra unei arhitecturi fiscale internationale mai stabile si mai echitabile", care stabileste la nivel mondial un impozit "de cel putin 15%" pe profitul multinationalelor, transmite AFP.

Ministrii de finante din tarile G20, care au participat vineri si sambata la o reuniune la Venetia, le-au adresat de asemenea un apel celor 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) ce nu au subscris instituirii acestui impozit minim sa o faca.

G20 solicita de asemenea acestui grup de lucru (denumit "cadru incluziv" OCDE-G20) "sa trateze rapid problemele restante" si sa prezinte "un plan detaliat pentru implementarea a doi piloni" ai acordului pana la urmatoarea reuniune a G20 din luna octombrie.

"Pilonul 1" al acordului consta in redirectionarea unei parti a impozitului pe profit platit de multinationale catre tarile denumite "de piata", adica tarile unde-si desfasoara activitatile. Asadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinationalele si-au inregistrat sediile si reuseau astfel prin practicile de optimizare fiscala sa plateasca impozite mai mici.

Sunt avute in vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro si cu o rata a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societatile multinationale si in special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, sa nu mai plateasca impozite derizorii in raport cu veniturile lor.

"Pilonul 2" corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel putin 15% asupra profitului companiilor multinationale. Un stat va putea taxa profiturile obtinute in strainatate de o companie inregistrata in acel stat de origine daca ea a fost impozitata in strainatate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensata astfel diferenta.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#G20, #economie, #impozitare, #multinationale , #stiri Europa