Moscova considera "iresponsabila" solicitarea Maiei Sandu de retragere a soldatilor rusi din Transnistria

Marti, 01 Decembrie 2020, ora 21:03
3910 citiri
Moscova considera "iresponsabila" solicitarea Maiei Sandu de retragere a soldatilor rusi din Transnistria
Serghei Lavrov FOTO Hepta

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a calificat marti drept "iresponsabil" apelul Maiei Sandu, castigatoarea pro-europeana a alegerilor prezidentiale din noiembrie in Republica Moldova, de retragere a fortei ruse de pe teritoriul moldav, scrie AFP.

De la inceputul anilor 1990, fortele ruse sunt in Transnistria, un teritoriu pro-rus care s-a separat de Moldova dupa caderea URSS.

Soldatii rusi participa in principal la o operatiune de mentinere a pacii aici in virtutea unui acord de pace semnat in 1992 si care a pus capat unui conflict armat intre Chisinau si Transnistria, in urma caruia au murit 1.000 de persoane.

Fost premier pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a castigat alegerile prezdentiale in noiembrie, a cerut luni, intr-o conferinta de presa, retragerea fortelor ruse din Transnistria.

"Obiectivul nostru este de a obtine retragerea fortelor ruse de pe teritoriul Moldovei", a subliniat ea.

"Este putin probabil ca acest lucru sa poata ajuta la o solutionare si sa putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile", a reactionat marti Lavrov, intr-o conferinta de presa.

Rusia urmareste atent si isi pastreaza o influenta asupra acestei foste republici sovietice.

Confruntata anul acesta cu proteste in Belarus si Kirghistan, in ceea ce considera a fi zona sa de influenta, Rusia l-a sustinut in mod deschis pe rivalul Maiei Sandu, presedintele in exercitiu Igor Dodon.

Rusii nu pleaca din Transnistria. Moscova transmite ca retragerea trupelor 'va afecta reglementarea pasnica a conflictului'

#Serghei Lavrov, #Transnistria, #Rusia, #Moldova , #stiri Europa