Povestea cutremuratoare a unui supravietuitor de la Cernobil

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 10:39
21155 citiri
Povestea cutremuratoare a unui supravietuitor de la Cernobil
Foto: Givehopesandiego

Dezastrul de la Cernobil, care s-a petrecut pe 26 aprilie 1986, a fost cel mai grav accident nuclear din istorie. Un supravietuitor povesteste drama prin care a trecut, dar si norocul de a mai trai si astazi, dupa ce 35 de zile le-a petrecut la locul catastrofei nucleare.

Un reactor de la una dintre cele mai mari centrale nucleare din lume de la Cernobil a explodat si a aruncat mii de tone de deseuri nucleare in aer, potrivit Daily Mail.

Anatoli Gubariev era un inginer de 26 de ani la acea vreme si a facut parte din batalionul de interventii care s-a luptat cu focul in perimetrul centralei nucleare, dupa explozie.

Focul de la reactorul numarul patru de la Cernobil a ars timp de noua zile, dupa accident. Foarte putin s-a spus despre adevarata amploare a catastrofei.

"Era pe 4 mai si tocmai ma intorsesem acasa. Deschizand usa am vazut un om care tinea in mana un dosar. M-a intrebat: Tu esti Gubariev? I-am confirmat si el mi-a spus: 'Primiti-l si semnati-l'

El a spus: Ordinul comandantului - Intr-o ora trebuie sa fiti la punctul de intalnire. A fost in Palatul Pionierilor din Ordzhonikidze din districtul Harkov", a declarat Gubariev.

Din toata tara au venit pompieri, piloti de elicoptere si personal medical pentru a ajuta la efortul de salvare din zona. Ceea ce a infuriat oamenii mai tarziu a fost faptul ca putine informatii despre dezastru au fost date de guvernul sovietic, el incercand sa acopere adevarul. Ucraina facea parte din Uniunea Sovietica inainte de anul 1989.

"Nu am avut nicio idee despre amploarea dezastrului. Am citit o scurta notita in paginile ziarului Komsomolskaya Pravda din 29 aprilie si asta a fost tot.

Am aflat mai multe despre catastrofa din stirile date de surse occidentale, precum Vocea Americii si Europa Libera", a povestit inginerul.

Sute de mii de oameni s-au imbolnavit din cauza radiatiilor nucleare

"Au fost circa zece autobuze la punctul de intalnire. In acel moment am realizat ca acest lucru nu era o joaca si ceva foarte grav se intamplase. In urmatoarele cinci zile au creat echipe capabile sa stinga incendiile.

Doua lucruri mi-au ramas in memorie din acea calatorie. Primul a fost acoperirea fantanilor cu ambalaje de plastic, iar al doilea a fost imaginea unei familii tinere formata dintr-un barbat, o femeie si o fata de doi ani, care incerca sa scape din acea zona contaminata, pe o motoreta veche", a spus Gubariev.

La nici 36 de ore de la catastrofa, cei 68.000 de locuitori din cele doua orase apropiate de Cernobil au inceput sa fie evacuati. In total, au fost stramutati 130.000 de oameni dintr-o zona de 30 de kilometri din jurul centralei nucleare.

Gubariev a absorbit doar 7 milisievert (unitatea de masura a dozei radiatiei - n.red.) de radiatii, iar colegul sau, Nick 20 de milisievert. Valoarea medie admisa pentru o persoana este de maximum 3,1 milisevert intr-un an intreg.

Nivelul ridicat de radiatii creste riscul de cancer. Mai mult de 30 de persoane au murit in saptamanile care au urmat exploziei de la Cernobil si sute de mii au suferit de boli legate de radiatii, cum ar fi cancerul tiroidian.

Interventia de dupa explozie, efectuata la Cernobil a implicat peste 500.000 de muncitori si a costat aproximativ 18 miliarde de dolari.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#marturii explozia nucleara Cernobil, #accident nuclear centrala Cernobil, #cel mai grav accident nuclear, #catastrofa nucleare cernobil Ucraina , #stiri Europa