Povestile a trei imigranti care au reusit sa ajunga, pe mare, din Libia in Italia

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 20:37
3032 citiri
Povestile a trei imigranti care au reusit sa ajunga, pe mare, din Libia in Italia
Foto: MIgrants at sea

Imigrantii care isi risca viata pe mare, in incercarea de a ajunge din Libia in Italia, calatoresc de multe ori pe uscat inainte de a ajunge in aceasta tara, platind contrabandisti, infruntand atacuri si fiind de multe ori jefuiti si batuti.

Tragedie in Mediterana: 800 de imigranti morti, s-au gasit primii vinovati

CNN a discutat cu trei dintre imigrantii care au reusit sa ajunga in Italia si care au explicat de ce cred ei ca noua viata a meritat toate riscurile.

Mahmoud Shubat era muncitor in constructii in Homs, in Siria. Pentru el nu a existat alta optiune decat sa isi lase cei patru copii in Siria pentru a incerca sa le gaseasca o viata mai buna in Europa. "Daca as fi ramas in Siria, ar fi trebuit sa fac parte dintr-una dintre tabere sau din Statul Islamic. Ar fi trebuit sa iau arma in maini si sa ucid oameni. Vreau doar sa am grija de copiii mei", a declarat el.

Shubat si-a parasit casa din Homs in urma cu zece saptamani, platind contrabandisti ca sa il duca in Italia, mai intai cu masina prin Turcia, apoi cu o barca din Turcia in Libia. In Libia, el s-a imbarcat pe o alta barca plina cu 300 de imigranti hotarati sa ajunga in apele italiene.

La fiecare etapa a calatoriei sale, Shubat a declarat ca a platit contrabandisti, care il puneau in legatura cu urmatorul grup care cerea alti bani. Shubat a declarat ca nu are nicio indoiala ca acesti contrabandisti cu care a avut de-a face in Libia aveau conexiuni cu militiile politice.

Cand erau gata sa paraseasca portul libian, el a declarat ca traficantii au permis unei bande inarmate sa urce la bord si sa ii jefuiasca. "Purtau masti si aveau arme. Ne-au verificat unul cate unul, cautand bani si aur", a declarat el.

Shubat a fost unul dintre norocosi, intrucat barca lor nu s-a scufundat. Imediat ce nava a ajuns in apele italiene, aceasta a fost escortata in Sicilia de catre marina italiana. Intreaga calatorie l-a costat pe Shubat 7.600 de dolari, o avere pentru un muncitor in constructii care vrea doar sa castige suficienti bani pentru a-si aduce familia in Europa.

Esayas Nisque, in varsta de 18 ani, este din Eritrea, dintr-un orasel de la granita cu Etiopia. Majoritatea barbatilor au plecat pentru a cauta de munca in alte tari. Putini vor sa ramana in Eritrea, sustine el.

In calatoria lui spre Europa, Nisque a plecat dintr-o tabara de refugiati din Etiopia, unde a locuit timp de sase ani, spre Libia, pentru a se indrepta apoi pe mare catre Italia. Din Etiopia, el a mers patru zile inainte de a lua un autobuz catre Sudan. De acolo, el a luat un alt autobuz catre Libia, unde a stat aproximativ un an. In acest timp, el sustine ca a fost tinut prizonier impreuna cu sute de alti barbati intr-o casa pazita de "soldati libieni".

Gardienii ii obligau pe prizonieri sa doarma la anumite ore, nu le permiteau sa se spele si le dadeau doar portii de mancare limitate. Cei care indrazneau sa nu se supuna erau tratati cu socuri electrice.

Nisque a declarat ca tatal lui i-a trimis 1.800 de dolari de care avea nevoie pentru a plati contrabandistii pentru aceasta calatorie pe Mediterana. Ambarcatiunea, care transporta 500 de persoane, a parasit Libia intr-o seara in urma cu trei saptamani si la scurt timp a inceput sa ia apa. Ei au fost salvati insa de paza de coasta italiana.

Nisque vrea sa ajunga la Roma pentru a se intalni cu fratele lui, care este tot imigrant ilegal fara loc de munca si fara bani. Visul lui este sa ajunga in Suedia. "In Italia nu este bine. Nu ai de munca, nu ai bani. Dar in Suedia, viata este buna", sustine el ca a aflat de la prietenii lui.

Grymay Tesfamical, un crestin in varsta de 18 ani, este tot din Eritrea. El calatorea impreuna cu mai multi conationali la bordul a doua autobuze, care au fost interceptate de zece combatanti ai gruparii Statul Islamic, la sud de Tripoli. "Doua autobuze au fost incercuite, cautau crestini si musulmani. Au asezat musulmanii intr-o parte, iar crestinii in alta. Era Daesh din Libia", a afirmat el.

Pe drum, combatantii Statului Islamic au decapitat 20 de persoane, sustine Tesfamical. El a declarat ca a fugit si a fost impuscat in spate. "In Libia este foarte, foarte periculos", a declarat el.

Tesfamical sustine ca a fugit din Eritrea in urma cu un an pentru a evita recrutarea militara obligatorie. El a mers prin Etiopia, prin Sudan, dupa care a ajuns in Libia cu autobuzul. El afirma ca, in Libia, imigrantii crestini sunt batuti si privati de hrana si apa. De acolo, el a fugit cu o barca spre Italia, in cautarea unui loc mai sigur si a unei vieti mai bune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#povesti imigranti Italia, #imigranti Libia Italia, #imigranti Africa Italia , #stiri Europa