Sanctiuni impotriva a patru inalti functionari rusi dupa condamnarea lui Navalnii. Printre acestia sunt procurorul general si seful penitenciarelor

Luni, 01 Martie 2021, ora 19:11
2903 citiri
Sanctiuni impotriva a patru inalti functionari rusi dupa condamnarea lui Navalnii. Printre acestia sunt procurorul general si seful penitenciarelor
Aleksei Navalnii

Statele Uniunii Europene au oficializat luni sanctiunile impotriva a patru inalti functionari rusi implicati in proceduri judiciare angajate impotriva opozantului rus Aleksei Navalnii si in reprimarea sustinatorilor sai, relateaza AFP.

Principiul acestor sanctiuni tintite - interdictia vizelor si inghetarea bunurilor din UE - a fost decis in cadrul unei reuniuni a ministrilor europeni de externe pe 22 februarie. Ambasadorii Celor 27 au dat unda verde masurii luni dimineata.

Potrivit unor surse europene, personalitatile sanctionate sunt Aleksandr Kalasnikov, director al serviciilor penitenciare, Aleksandr Bastrikin, responsabil al Comitetului rus de ancheta, Igor Krasnov, procuror general, si Viktor Zolotov, sef al Garzii nationale a Rusiei. Numele lor urmeaza sa fie publicate marti in Jurnalul oficial al UE.

Aleksei Navalnii, transferat intr-o colonie penitenciara la 100 kilometri de Moscova

Adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Grusko, a afirmat ca tara sa va raspunde, "bineinteles", sanctiunilor UE. "Uniunea Europeana continua pe o cale absolut ilegala, este un impas absolut", a declarat el, citat de agentia rusa de presa Interfax.

Europenii au decis deja la jumatatea lui octombrie sa instituie sanctiuni impotriva a sase personalitati ruse, printre care apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, dupa otravirea lui Aleksei Navalnii.

Opozantul rus in varsta de 44 de ani a ajuns duminica intr-o regiune aflata la 200 km de Moscova pentru a ispasi intr-o colonie penitenciara o pedeapsa de doi ani si jumatate de inchisoare, pe care el si sustinatorii sai o denunta ca fiind politica.

Statele Unite, "profund preocupate" de "intoleranta" Moscovei fata de libertatea de exprimare

Justitia rusa a comutat in ianuarie in inchisoare cu executare o pedeapsa cu suspendare la care el fusese condamnat in 2014. In 2017, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a estimat ca in acest dosar Aleksei Navalnii si fratele sau Oleg au fost privati de dreptul la un proces echitabil, denuntand decizii ale justitiei "arbitrare si in mod clar nerezonabile".

Doua experte independente ale ONU au cerut luni o ancheta independenta asupra otravirii, in august, a principalului opozant al Kremlinului, a carui "eliberare imediata" au solicitat-o.

Navalnii este vizat de mai multe proceduri judiciare de la revenirea sa in Rusia, in ianuarie, dupa cinci luni de convalescenta in Germania de la aceasta otravire, de care el ii acuza pe Vladimir Putin si serviciile secrete ruse.

Arestarea sa pe 17 ianuarie a provocat in Rusia importante manifestatii, la care autoritatile au reactionat cu peste 11.000 de arestari, urmate in general de amenzi si de scurte pedepse de inchisoare.

Servicii secrete în tranziție și terorism second-hand
Servicii secrete în tranziție și terorism second-hand
Recentul atac terorist asupra unei săli de spectacol dintr-o suburbie a Moscovei, în Krasnogorsk, soldat cu 139 de morți și 182 de răniți, ridică multiple întrebări, de la cine se află cu...
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#sanciuni, #EU, #Rusia, #navalni, #arestare, #drepturile omului , #stiri Europa